Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Στο χειρότερο σημείο τους οι σχέσεις του Ομπάμα με τον Νετανιάχου



Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου, 2016

Παρόλο που στο παρελθόν οι δύο κυβερνήσεις είχαν συγκρουστεί σε μια σειρά από ζητήματα, με σημαντικότερο αυτό του Ιράν, η μεγάλη ρήξη στις σχέσεις Ομπάμα-Νετανιάχου έγινε ακόμα πιο σαφής μετά τη συνέντευξη Τύπου του Τζον Κέρι την Τετάρτη και το ψήφισμα του ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα.
Το κρίσιμο ερώτημα για την κυβέρνηση Ομπάμα είναι γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη στιγμή, σημειώνει ο Τζόζεφ Λέντερμαν για το «Associated Press».
«Δεν μπορούμε, με πλήρη συνείδηση, να μην κάνουμε και να μην πούμε τίποτα, ενώ βλέπουμε πως η ελπίδα για την ειρήνη αργοσβήνει», δήλωσε στην μεγάλης διάρκειας ομιλία του ο Τζον Κέρι.
Ωστόσο, σε τρεις εβδομάδες, ο κ. Ομπάμα δεν θα είναι πια πρόεδρος, ο κ. Κέρι δεν θα είναι υπουργός Εξωτερικών και η χώρα θα έχει έναν νέο ηγέτη, ο οποίος δεν θα έχει καμία υποχρέωση να ενστερνιστεί τις προτάσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ κατά την ομιλία της Τετάρτης. Αντίθετα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να διαβεβαιώσει το Ισραήλ πως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά μετά την 20ή Ιανουαρίου, όταν και θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, ενώ τόνισε πως το εβραϊκό κράτος «τυγχάνει πολύ άδικης μεταχείρισης».
Από την πλευρά του, ο κ. Κέρι φρόντισε να εκφράσει την αμέριστη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια και την υποστήριξη του Ισραήλ, και διαδήλωσε με λεπτομέρειες τα παράπονα των ΗΠΑ για την παλαιστινιακή ηγεσία και την αποτυχία της να αποτρέψει επαρκώς τη βία κατά των Ισραηλινών. Επιπλέον, έθεσε ένα πλαίσιο έξι σημείων για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία που θα είναι στο χέρι της επόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ να την βάλει σε ισχύ.
Ο Λευκός Οίκος έχει παρουσιάσει την απόφαση τού κ. Ομπάμα να διαχωριστεί με την πολιτική παράδοση των ΗΠΑ και να μην ασκήσει βέτο στο ψήφισμα του ΟΗΕ που κατήγγειλε ως παράνομους τους ισραηλινούς εποικισμούς ως μια αντίδραση που προήλθε από τις άλλες χώρες, οι οποίες έφεραν το ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, γράφει το «AP».
O Λευκός Οίκος έχει, επιπλέον, αναγνωρίσει πως ο κ. Ομπάμα εδώ και καιρό είχε σκεφτεί την πιθανότητα να προχωρήσει σε κάποια συμβολικά βήματα πριν αποχωρήσει από την Ουάσιγκτον με σκοπό να αφήσει το πολιτικό του αποτύπωμα στον σχετικό διάλογο.
Για ένα μεγάλο μέρος του έτους, οι συνεργάτες του Προέδρου των ΗΠΑ μελετούσαν τις επιλογές που περιλάμβαναν ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που θα περιέγραφε τις αρχές για μια ειρηνευτική συμφωνία και μια προεδρική ομιλία που θα έμοιαζε λίγο-πολύ με αυτή που ο κ. Κέρι έκανε την Τετάρτη. Ωστόσο, υπήρχε απροθυμία να δράσει πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ, λόγω του τρόπου με τον οποίο κάτι τέτοιο θα έφερνε το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα στο επίκεντρο της εκστρατείας.
Ο κ. Κέρι, από την πλευρά του, γνώριζε πολύ καλά πως ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να έχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα. Ωστόσο, εξοργισμένος από την πολυετή στάση του Ισραήλ που έχει αποδειχθεί αντιπαραγωγική για την ειρήνη, ο κ. Ομπάμα αποφάσισε πως τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να κάνει γνωστές τις θέσεις της κυβέρνησής του, ενόσω βρίσκεται ακόμα στον Λευκό Οίκο, ακόμα και αν αυτό εμπεριείχε ένα ρίσκο για μια ευθεία σύγκρουση με τον πιο στενό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Στην ομιλία του, ο κ. Κέρι κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ για την επιμονή του να επεκτείνει τους εποικισμούς, λέγοντας μάλιστα πως κατ’ αυτό τον τρόπο ο κ. Νετανιάχου διακινδυνεύει το ίδιο του το δημοκρατικό πολίτευμα.
«Αν η επιλογή είναι το ένα κράτος, το Ισραήλ μπορεί να είναι είτε δημοκρατικό είτε Εβραϊκό, δεν μπορεί να είναι και τα δύο και δεν θα διαβιεί ποτέ εν ειρήνη», σημείωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Αμέσως μετά, ο κ. Νετανιάχου εμφανίστηκε δημόσια για να δηλώσει από την Ιερουσαλήμ πως οι σχέσεις του με την κυβέρνηση Ομπάμα έχουν διαρρηχθεί εντελώς και πως είναι έτοιμος να συνάψει συμφωνίες με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο κ. Νετανιάχου κατηγόρησε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για «προκατάληψη», και είπε ότι «όπως και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο προώθησε ο κ. Κέρι, η ομιλία του ήταν ασύμμετρη απειλή εναντίον του Ισραήλ».
Ο Ισραηλινός ηγέτης επεσήμανε ότι ο κ. Κέρι «μανιωδώς ασχολήθηκε με τους εποικισμούς» ενώ, επιπλέον, καταλόγισε στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ότι κατά την ομιλία του «δεν άγγιξε τη ρίζα της σύγκρουσης, την αντίθεση των Παλαιστινίων στην ύπαρξη ενός εβραϊκού κράτους με οποιαδήποτε σύνορα».
«Οι Ισραηλινοί δεν χρειάζονται μαθήματα για τη σημασία της ειρήνης από τους ξένους ηγέτες», ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε πεπεισμένος ότι η ειρήνη με το Ισραήλ είναι εφικτή.
Με ανακοίνωση που ανέγνωσε ο Σάεμπ Ερεκάτ, γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), τόνισε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής «επαναλαμβάνει την πλήρη δέσμευσή του σε μια δίκαιη ειρήνη ως μια στρατηγική επιλογή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου