Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

Επέπληξε το Ισραήλ ο Κέρι και ανέφερε ότι οι εποικισμοί αποτελούν απειλή για την ειρήνη

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου, 2016
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ξεδιπλώνοντας επί ώρα ισχυρά διπλωματικά επιχειρήματα, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υπερασπίστηκε σθεναρά την Τετάρτη την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να επιτρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ορίσει ως παράνομους τους ισραηλινούς εποικισμούς.
Επανέλαβε τη θέση του ότι η λύση των δύο κρατών είναι «η μοναδική οδός που είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων» και την προστασία της δημοκρατίας στο Ισραήλ.
Η λύση των δύο κρατών διατρέχει σήμερα «σοβαρό κίνδυνο», προειδοποίησε ο Κέρι, ο οποίος θα εγκαταλείψει το τιμόνι της αμερικανικής διπλωματίας την 20ή Ιανουαρίου, σε μια ομιλία του κατά την οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στο όραμα του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη Μέση Ανατολή.
Η υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή μιας απόφασης που καταδικάζει την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα και αξιώνει να σταματήσει, στην οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πρόβαλε βέτο, γεγονός που προκάλεσε την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης, είχε «στόχο να προστατευθεί η (πιθανότητα) μιας λύσης δύο Κρατών», εξήγησε ο Κέρι.
Κατά τον Κέρι, το Ισραήλ δεν θα εξασφαλίσει «ποτέ αληθινή ειρήνη» με τον αραβικό κόσμο εάν δεν καταλήξει σε μια συμφωνία η οποία θα βασίζεται στο ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θα ζουν στα δικά τους δύο κράτη.
«Παρά τις καλύτερές μας προσπάθειες επί σειρά ετών, η λύση των δύο κρατών διατρέχει τώρα σοβαρό κίνδυνο», επέμεινε ο Κέρι και για λόγους «συνείδησης», «δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτε και να μην λέμε τίποτα όταν βλέπουμε την ελπίδα για την ειρήνη να απομακρύνεται».
«Η αλήθεια είναι ότι οι τάσεις επί του πεδίου—η βία, η τρομοκρατία, η υποκίνηση, η επέκταση των οικισμών και η κατά τα φαινόμενα ατέλειωτη κατοχή—εκμηδενίζουν τις ελπίδες για ειρήνη και στις δύο πλευρές και όλο και περισσότερο παγιώνουν μια αμετάκλητη πραγματικότητα ενός κράτους, την οποία δεν τη θέλουν οι περισσότεροι στην πραγματικότητα.»
Ο Κέρι καταδίκασε τη βία από μέρους των Παλαιστίνιων και τις «εκατοντάδες τρομοκρατικές ενέργειες της τελευταίας χρονιάς».
Πάντως η τελευταία ομιλία του Κέρι για το Μεσανατολικό πριν εγκαταλείψει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρείται εντελώς απίθανο να αλλάξει την κατάσταση επί του πεδίου, ή να βοηθήσει την υστεροφημία της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειές της να συμβάλει στη λύση του προβλήματος, οι οποίες απέτυχαν.
Η δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ περιμένει πιο ευνοϊκή μεταχείριση από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Ρεπουμπλικάνο εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου. Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο μεγιστάνας κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης Ομπάμα, καταδικάζοντας τόσο τη στάση της στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, που συνήφθη πέρυσι.
Η σχέση του Ομπάμα με τον Νετανιάχου σημαδεύτηκε από εντάσεις. Όμως ο Κέρι απέρριψε τις επικρίσεις ότι με τη στάση τους στον ΟΗΕ οι ΗΠΑ «εγκατέλειψαν» το Ισραήλ. Πολύ περισσότερο που φέτος οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χορηγήσουν στο Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ο Κέρι κατηγόρησε τη σημερινή Ισραήλ πως έχει αποδυθεί σε ένα «εξαντλητικό σχέδιο» να ιδιοποιηθεί εδάφη στη Δυτική Όχθη. Η πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης υπέρ των εποίκων οδεύει στο «να σφραγίσει το μέλλον του Ισραήλ», έκρινε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ανταπαντώντας, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον Κέρι για «προκατάληψη», είπε πως με την ομιλία του στράφηκε «εναντίον του Ισραήλ», ενώ έκρινε πως η απερχόμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα έχει «εμμονή» με την εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα, επαναλαμβάνοντας πάγιες θέσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου