Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Πάνω από τους 300.000 τόνους η φετινή παραγωγή ελαιολάδου

Πέμπτη, 1η Δεκεμβρίου, 2016

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ INFOBANK HELLASTAT
Συνεχίζεται και φέτος η αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου που κατεγράφη την περσινή περίοδο (2014/2015), σύμφωνα με έρευνα της Infobank Hellastat. Eιδικότερα, τη φετινή περίοδο (2015/2016) στην Ελλάδα καταγράφεται ήπια άνοδος 3,3% στους 310.000 τόνους. Γενικότερα παρατηρείται αύξηση της παραγωγής σε όλες τις κύριες παραγωγικές χώρες της ΕΕ, με τη διεθνή ζήτηση να παραμένει ισχυρή.  
Η Ισπανία εμφανίζει σημαντική ανάκαμψη στους 1,4 εκατ. τόνους (+66%), ενώ η Ιταλία υπερδιπλασίασε την παραγωγή της στους 470.000 τόνους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές της Infobank, την περίοδο 2014/2015 η εγχώρια παραγωγή ανέκαμψε, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 127% στο επίπεδο των 300.000 τόνων. Η άνοδος αυτή επέτρεψε την ενίσχυση των εξαγωγών, με αποτέλεσμα το 2015 να εξαχθούν συνολικά 149.000 τόνοι, αξίας 544,7 εκατ. ευρώ, όγκος αυξημένος κατά 81.800 τόνους από το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, τα ελληνικά ελαιόλαδα εξακολουθούν να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές έναντι των προϊόντων των ανταγωνιστικών χωρών, για λόγους που σχετίζονται κυρίως με τα χαμηλά ποσοστά τυποποίησης, ενώ τη φετινή χρονιά παρατηρείται τάση υποχώρησης των τιμών σε όλες τις κύριες παραγωγικές χώρες.
Αναλυτικά, η μέση τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στην Ελλάδα στα τέλη του περασμένου Μαΐου έφτασε στα 2,9 ευρώ το κιλό (-6,1% σε ετήσια βάση). Στην Ισπανία διαμορφώθηκε στα 2,93 ευρώ το κιλό (-16,5%), στην Ιταλία στα 3,55 ευρώ το κιλό (-39%) και στην Τυνησία στα 3,08 το κιλό (-10,2%).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο τυποποιείται ποσοστό μικρότερο από το 30% της παραγωγής, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών καλύπτεται από τη διακίνηση χύμα ελαιολάδου, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλά μερίδια για τη χώρα μας στη διεθνή αγορά τυποποιημένων προϊόντων. Ο όγκος των εξαγωγών διοχετεύεται κυρίως σε ιταλικές βιομηχανίες, όπου το ελληνικό ελαιόλαδο επεξεργάζεται και επανεξάγεται ως τυποποιημένο.
Σύμφωνα με την Μαρία Μεταξογένη, διευθύνουσα σύμβουλο της IBHS, «βασικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί ο περιορισμός της διακίνησης χύμα ελαιόλαδου μέσω αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς του τυποποιημένου, επώνυμου προϊόντος. Η μεγαλύτερη διείσδυση των εμφιαλωμένων κωδικών θα ενισχύσει την αξιοπιστία του κλάδου, ενώ θα προσδώσει στην ελληνική παραγωγή την προστιθέμενη αξία που της λείπει σήμερα, ιδίως σε διεθνές επίπεδο».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου