Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Το 2060 θα υπάρξει καλυτέρευση!!!! Wall Street Journal: Αυτό είναι το σχέδιο για απομείωση του ελληνικού χρέους - Συμφωνεί ο Σόιμπλε

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΝ ΚΑΙ «ΚΛΕΙΔΩΜΑ» ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ
WSJ: Αυτό είναι το σχέδιο για απομείωση του ελληνικού χρέους - Συμφωνεί ο Σόιμπλε
Πέμπτη, 1η Δεκεμβρίου, 2016
«Πράσινο φως» φέρεται να άναψε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην πρόταση του ESM αναφορικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αυτό αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», που συμφωνεί με το δημοσίευμα της αμερικανικής Wall Street Journal, ότι στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας περιλαμβάνεται η παράταση του χρόνου αποπληρωμής συγκεκριμένων ομολόγων στα 30 έτη και χρήση swap επιτοκίων. 
Η «Handelsblatt» υποστηρίζει ότι «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τάσσεται, κατ' αρχήν, υπέρ αυτής της λύσης».
Σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση της Wall Street Journal (WSJ), στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εξετάζονται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους περιλαμβάνονται επέκταση ωριμάνσεων για κάποια χρεόγραφα και «κλείδωμα» επιτοκίου για ορισμένα από τα δάνεια της Ελλάδας, προκειμένου να προστατευθεί από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.
Με τα μέτρα αυτά, όπως επισημαίνεται, το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 1/5 το 2060.
Το εξασέλιδο έγγραφο, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, καταρτήστικε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Ο σωρευτικός αντίκτυπος των μέτρων αυτών, το 2060, θα μείωνε τον λόγο χρέος προς ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Μάιο, το 2060 προβλέπεται ότι ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ θα είναι 104,9%, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές στο πλαίσιο του Προγράμματος που εφαρμόζεται. Το 2060, ΚΑΛΑ ΔΙΑΒΑΣΕΣ, λες νάνε ο Τσίπρας τότε πρωθυπουργός;
Σημειώνεται δε ότι τα μέτρα που προτείνει ο ESM δεν έχουν εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μηχανισμού, πρόκειται για έγγραφο εργασίας που κατήρτισε ο ESM, μετά την εντολή που έλαβε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 25 Μαΐου, να σχεδιάσει μια πρώτη δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τα μέτρα
Πρόσθεσε δε ότι ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα παρουσιάσει τις προτάσεις στους υπουργούς στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ESM υποτίθεται ότι θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του ελληνικού Προγράμματος, στα μέσα του 2018.
Τυχόν πιο μακροπρόθεσμα μέτρα θα ληφθούν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προθέσεις, μόνον εφόσον είναι απαραίτητο και θα αποφασιστούν μετά το τέλος του Προγράμματος.
Τι προτείνει αναλυτικά ο ESM
O ESM προτείνει τρεις δέσμες βραχυπρόθεσμων μέτρων με σημαντικότερο το «κλείδωμα» του επιτοκίου που πληρώνει η Ελλάδα για τρέχοντα, αλλά και μελλοντικά, δάνεια, προστατεύοντας τη χώρα από την πληρωμή υψηλότερων επιτοκίων στο μέλλον.
Προβλέπεται επίσης η ανταλλαγή των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου που βρίσκονται στην κατοχή των ελληνικών τραπεζών μετά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους με ομόλογα σταθερού επιτοκίου και τη χρήση interest-rate swaps για να φιξαριστούν οι πληρωμές της χώρας για κάποια δάνεια του ESM, καθώς και κάποιες μελλοντικές εκταμιέσεις προς την Ελλάδα με τη μορφή δανείων σταθερού επιτοκίου.
Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση της ωρίμανσης κάποιων δανείων στα 32,5 χρόνια από τα 28,3 χρόνια.
Ένα άλλο μέτρο θα είναι η άρση του προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνειά της το 2017, σχετικά με στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση του προστίμου από το 2018 και έπειτα θα εξεταστεί στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου