Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Η κατάσταση στην Κω όπως την είδε ο «Ε.Κ.»

 Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2015

Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΚΩΣ. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρέθηκε και χτες το όμορφο νησί της Κω με τη δημιουργία επεισοδίων έξω από το γήπεδο της πόλης ανάμεσα σε μετανάστες και άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι αναγκάστηκαν να κάνουν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση. Μέσα στο γήπεδο έχουν εγκατασταθεί περί τις 2.500 άνθρωποι όλων των ηλικιών.
Στο νησί έφτασαν το βράδυ της Τρίτης ενισχύσεις από 250 αστυνομικούς και δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα έπειτα από την ένταση που δημιουργήθηκε όταν αστυνομικός χτύπησε μετανάστη.
KOS 1Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.», το μαχαίρι που κρατούσε στο χέρι του ο αστυνομικός λέγεται ότι ανήκε σε μετανάστη και ότι ο αστυνομικός το απέσπασε για να μην χτυπήσει κάποιον, ενώ υπάρχει και η άλλη εκδοχή που θέλει το μαχαίρι να ανήκε στον αστυνομικό.
Εν τω μεταξύ, ο «Εθνικός Κήρυξ» βρέθηκε το μεσημέρι στην πόλη της Κω, η οποία έχει γεμίσει κυριολεκτικά από μετανάστες. Υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις εφτά χιλιάδες και ήδη έχει δημιουργηθεί τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα καθότι δεν υπάρχουν οι υποδομές για τη φιλοξενία τόσων ανθρώπων.
Βρεθήκαμε συγκεκριμένα την ώρα που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα τουλάχιστον 500 άτομα στα οποία οι αστυνομικοί μοίραζαν σάντουιτς και μπουκάλια με νερό, ενώ δημιουργείτο κυριολεκτικά το αδιαχώρητο και αντεγκλήσεις για το ποιος θα προλάβει να πάρει πρώτος.
Δύο αστυνομικοί οι οποίοι μίλησαν στον «Ε.Κ.» με την παράκληση να διατηρηθεί η ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους, είπαν, ότι «βλέπετε με τα μάτια σας την κατάσταση, κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν είναι εύκολα τα πράγματα διότι έρχονται διαρκώς. Μέχρι τώρα έχουν έλθει 550 καινούργιοι. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία».
Οταν τους ρωτήσαμε τι ακριβώς γίνεται είπε ότι «βασικά τους ταυτοποιούμε, τους δίνουμε ένα χαρτί διαβίβασης και αναχωρούν για την Αθήνα. Κανονικά πρέπει εντός ενός μηνός να φύγουν από τη χώρα, ενώ πολλοί θέλουν να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πολλοί παραμένουν εδώ».
Οταν ζητήσαμε να φωτογραφήσουμε μας παρακάλεσαν να πάμε λίγο πιο πάνω και να φωτογραφήσουμε διακριτικά «διότι οργίζονται οι μετανάστες με τις φωτογραφήσεις» και συμπλήρωσε «δεν θέλουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα όπως χτες καθώς ξέρετε».
Εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να καταφθάνουν μετανάστες κατά πολλές εκατοντάδες από τα Μικρασιατικά παράλια, ολόκληρες οικογένειες, άνθρωποι όλων των ηλικιών ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά. Τη Δευτέρα έφτασαν 800 και την Τρίτη 955.
KOS 5
Μερικοί είχαν κατεβεί στη θάλασσα για να πλυθούν, ενώ άλλοι είχαν στρώσει κάποια παλιά στρώματα λίγο πιο κάτω από το νοσοκομείο της Κω κοιμούνται έως ότου έλθει η σειρά τους να πάρουν το απαιτούμενο χαρτί από την Αστυνομία για να αναχωρήσουν για Πειραιά. Κάτοικοι του νησιού μας είπαν ότι «τους λυπόμαστε πραγματικά τους ανθρώπους, αλλά πρέπει το κράτος να κάνει κάτι ουσιαστικό και σύντομα προτού ξεσπάσει κάποιος ανεξέλεγκτος σπαραγμός εδώ».
Κορυφαίος πολιτικός παράγοντας είπε στον «Ε.Κ.» πως «η Ευρώπη έχει εγκρίνει ήδη 600 εκατομμύρια ευρώ αλλά θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί η κυβέρνηση.
KOS 2
Εξω από το τελωνείο της Κω μία κυρία, ανώτερο στέλεχος του τελωνείου, πλησίασε ένα νέο ζευγάρι μεταναστών, τον Μουσταφά Κομάν και την Χανέν που κάθονταν έξω από το κτίριο κρατώντας στην αγκαλιά τους το αγοράκι τους τον Γιουσούφ και τους έδωσε διακριτικά μία σακούλα με σάντουιτς και τρία μπουκάλια νερό. Είπε στον «Ε.Κ.» «είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω γι’ αυτούς τους ανθρώπους, λυπάμαι πολύ τα παιδάκια, δείτε αυτό το παιδάκι» κι αμέσως τα μάτια της βούρκωσαν. Ηταν η φανέρωση του φιλότιμου και της ελληνικής ανθρωπιάς και αλληλεγγύης
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου