Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Αγρια κατσίκια και τράγοι, τροφή για άπορους δημότες στη Σητεία

Από την Καθημερινή μας πληροφορούν ότι η Δημοτική Αρχή Σητείας έβαλε σε εφαρμογή μια έξυπνη ιδέα, αφενός να προστατεύσει τις καλλιέργειες από τις «επιθέσεις» των αδέσποτων αιγοπροβάτων και αφετέρου να δώσει τροφή σε άπορες οικογένειες της περιοχής.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΚΡΗΤΗ. Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, λέει ο θυμόσοφος λαός μας για τη μία κίνηση που δίνει λύσεις σε δύο διαφορετικά προβλήματα. Η Δημοτική Αρχή Σητείας είχε την έξυπνη ιδέα, αφενός να προστατεύσει τις καλλιέργειες από τις «επιθέσεις» των αδέσποτων αιγοπροβάτων και αφετέρου να δώσει τροφή σε άπορες οικογένειες της περιοχής.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν το νομικό «παραθυράκι» που υπάρχει στο ελληνικό δίκαιο, προχωρά στο μέτρο της σφαγής των λεγόμενων «ανεπιτήρητων» ζώων και τη διανομή του κρέατός τους, μέσω του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Σητείας κ.Θεόδωρος Πατεράκης: «Μόνο την περασμένη εβδομάδα 37 κατσικάκια και τράγοι έγιναν τροφή για άπορους δημότες της Σητείας, οι οποίοι μοιράστηκαν περισσότερα από 500 κιλά κρέας!»

«Το πρόβλημα στον δήμο μας, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές του Λασιθίου, από τις καταστροφές που προκαλούν τα αιγοπρόβατα τα οποία αφήνονται από τους ιδιοκτήτες τους να βόσκουν ανεξέλεγκτα είναι πολύ μεγάλο», δήλωσε ο κ. Πατεράκης. «Τα τρία τελευταία χρόνια συνεργεία της Δημοτικής Αρχής έχουν περισυλλέξει περισσότερα από 300 ανεπιτήρητα ζωντανά. Πρόκειται κυρίως για κατσίκες και τράγους, που προκαλούν καταστροφές στις περιουσίες των ντόπιων, φτάνοντας πολλές φορές μέχρι και τις αυλές των σπιτιών», λέει στην «Νέα Κρήτη», που ανέδειξε το θέμα, ο δήμαρχος Σητείας.

Ετσι η Δημοτική Αρχή Σητείας αποφάσισε να αναλάβει δράση, εφαρμόζοντας τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 17 του Νόμου 4056/12. Δηλαδή, εάν διαπιστωθεί ότι τα ζώα που έχουν περισυλλεγεί δεν έχουν ιδιοκτήτη, μετά την παρέλευση δέκα ημερών, αυτά περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου. «Ο δήμος δύναται να διαθέτει δωρεάν σε φορείς με φιλανθρωπική στόχευση τα προϊόντα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό νομοθέτημα.

Με βάση αυτόν το νόμο, συνεργεία του δήμου, που απαρτίζονται από εθελοντές, ανάμεσά τους και βοσκοί που γνωρίζουν καλά την περιοχή, εντοπίζουν τα ζώα και τα παγιδεύουν. Παράλληλα, στον ιδιοκτήτη τους, που ταυτοποιείται από τη σήμανση του ζώου, επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 50 ευρώ για αιγοπρόβατα και σε 150 ευρώ για βοοειδή. Αν βέβαια ο ιδιοκτήτης ζητήσει την επιστροφή του ζώου του μέσα σε διάστημα δέκα ημερών από την περισυλλογή του από τα συνεργεία του δήμου, μπορεί να το πάρει πίσω, αφού πρώτα καταβάλει το χρηματικό ποσό των 10 ευρώ για κάθε ημέρα που το ζωντανό του παρέμεινε στην εκάστοτε δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση. Οπως λέει όμως ο κ. Πατεράκης, οι ιδιοκτήτες των ανεπιτήρητων ζώων σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζονται για να τα ζητήσουν πίσω...

Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Πατεράκης επισημαίνει ότι «η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει πάνω στα προβλήματα αυτά και όταν μεταφέρει αρμοδιότητες, να τις συνοδεύει με ανάλογες χρηματοδοτήσεις, ώστε οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να ενθαρρύνονται σε τέτοιου είδους δράσεις. Ειδικά όταν οι δράσεις αυτές έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και στηρίζονται στον εθελοντισμό».
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου