Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Η Ελλάδα στη δίνη των εντολών

Σάββατο, 22 Αυγούστου, 2015

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στη δίνη των διερευνητικών εντολών έχει εισέλθει η χώρα, ενώ αβέβαιο παραμένει αν οι εκλογές θα διεξαχθούν τελικώς στις 20 ή τις 27 Σεπτεμβρίου, καθώς τούτο επαφίεται στον χρόνο που θα διαπιστωθεί οριστικώς το διαφαινόμενο αδιέξοδο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Και εν μέσω της πολιτικής παραλυσίας που προκάλεσε η επιλογή του κ. Αλ. Τσίπρα για εκλογές-εξπρές προκειμένου να επιλύσει το εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, προέκυψε χθες μια πρωτοφανής σύγκρουση ανάμεσα στους ανώτατους πολιτειακούς παράγοντες, καθώς η πρόεδρος της Βουλής ούτε λίγο ούτε πολύ επέπληξε δημοσίως τους κ. Πρ. Παυλόπουλο και Αλ. Τσίπρα ότι παραβίασαν το Σύνταγμα!

Αφορμή για την έκρηξη της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου ήταν η επιλογή του πρωθυπουργού να μην την ενημερώσει επισήμως για την παραίτηση της κυβέρνησης, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας για την έναρξη των διερευνητικών εντολών. Σε γραπτή δήλωσή της χρησιμοποίησε όρους όπως «θεσμικό ατόπημα» και «ολίσθημα» και εξέφρασε την αγανάκτησή της για την -κατά την άποψή της- παραβίαση του Συντάγματος, επικαλούμενη τα άρθρα 37 και 38, βάσει των οποίων «η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο πρόεδρος της Βουλής ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή». Με απλά λόγια, η κ. Κωνσταντοπούλου υπονόησε ότι η εν εξελίξει διαδικασία των διερευνητικών είναι μετέωρη, καθότι ο δικός της συνταγματικός ρόλος παρακάμφθηκε. Και κατέληξε με την αιχμηρότατη φράση ότι «οι πολιτειακοί παράγοντες δεν επιτρέπεται να παρακάμπτουν τις συνταγματικές προβλέψεις χάριν σκοπιμοτήτων, πολιτικών, κομματικών ή άλλων»!

Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος απέφυγε να της απαντήσει επισήμως. Συνεργάτες του, ωστόσο, έκαναν μια αναλόγως σκληρή διαρροή, τονίζοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνον τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος» αλλά «δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία τους, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες».

Στο ζήτημα που προέκυψε εμμέσως πλην σαφώς παρενέβη και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, καθώς, επισκεπτόμενος χθες την κ. Κωνσταντοπούλου για να της ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας, άφησε να εννοηθεί ότι η επιλογή του πρωθυπουργού να παραιτηθεί χωρίς να διαπιστωθεί η απώλεια της δεδηλωμένης προσβάλλει την Βουλή, της οποίας θεματοφύλακας είναι η πρόεδρός της. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έκρηξη του Μαξίμου. Η κ. Ολγα Γεροβασίλη όχι μόνο κατήγγειλε τον κ. Μεϊμαράκη «για μικροκομματικές σκοπιμότητες γελοιότητας» αλλά αποκάλεσε την επίσκεψή του «παρωδία συνάντησης με την απελθούσα πρόεδρο της Βουλής» και την ίδια την κ. Κωνσταντοπούλου «συμπράττουσα με τον κ. Μεϊμαράκη στην επίθεση κατά του ΠτΔ, του πρωθυπουργού και της δημοκρατικής τάξης»! «Είναι προκλητικό να μιλά για "γελοιοποίηση των θεσμών" η άρτι παραιτηθείσα κυβέρνηση των 4 κατεπειγόντων μνημονιακών ν/σ που άνοιξε τη Βουλή αιφνιδιαστικά για να ψηφισθεί η αντισυνταγματική μνημονιακή εξουσιοδότηση στις 13 Αυγούστου» ανταπάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ολα τούτα ήταν αναμενόμενο να δημιουργήσουν πλήρη σύγχυση μετά και την επιλογή του κ. Παν. Λαφαζάνη να ανεξαρτητοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα 25 βουλευτών και νέο κόμμα. Διότι είναι προφανές ότι η νέα αυτή Κ.Ο. ως τρίτη δύναμη της Βουλής δικαιούται πλέον την τρίτη διερευνητική εντολή (αφού την παραδώσει τη Δευτέρα ο κ. Μεϊμαράκης). Μόνο που για να τη λάβει, θα πρέπει με κάποιο θεσμικό τρόπο να «ενημερωθεί» ο κ. Παυλόπουλος από την πρόεδρο της Βουλής για την ύπαρξη αυτού του κόμματος...

Με την αίρεση ότι τούτο θα συμβεί σήμερα ή αύριο, το χρονοδιάγραμμα της επόμενης εβδομάδας έχει ως εξής: ο κ. Λαφαζάνης θα παραδώσει τη δική του εντολή την Τετάρτη, την Πέμπτη θα συνέλθει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και εν τη αδυναμία του να συγκροτήσει κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προκηρύξει εκλογές, πιθανότατα για τις 20 Σεπτεμβρίου (το μίνιμουμ του χρόνου που απαιτείται είναι 21 μέρες). Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή προκύψει κάποια νέα απροσδόκητη θεσμική εμπλοκή, οι εκλογές θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου