Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

26 δισ. η πρώτη δόση του τρίτου πακέτου - Οι υποχρεώσεις που φέρνει μαζί του

 Κυριακή, 16 Αυγούστου, 2015

Σε θετικό κλίμα για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες με θέμα την έγκριση της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου (Ντάισελμπλουμ, Ντομπρόφσκις, Ρέγκλινγκ) ο επικεφαλής του Eurogroup καλωσόρισε τη συμφωνία θεσμών-Ελλάδας σε ευθυγράμμιση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 12 Ιουλίου.
Το συνολικό πρόγραμμα φτάνει τα 86 δισ. ευρώ από τα οποία τα περίπου 25 δισ. ευρώ αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Στην επιδίωξη της κυβέρνησης για καθαρή λύση και για το θέμα του χρέους αναφέρεται σε συνέντευξή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. «Φτάσαμε σε μια οριστική συμφωνία με τριετή ορίζοντα. Επιδιώξαμε μια καθαρή λύση και την πετύχαμε. Καθαρή λύση επιδιώκουμε και για το χρέος» λέει χαρακτηριστικά.
Εστιάζοντας στη συμφωνία, η κ. Γεροβασίλη εκφράζει την πεποίθηση ότι αποτελεί την αρχή μιας πορείας για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις οικονομικής ανάκαμψης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, αλλά και να μπει ένα τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα και να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες.
Η συμφωνία, ωστόσο, φέρνει ένα μεγάλο κατάλογο υποχρεώσεων για όλους μας, μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο Οκτώβριος, για παράδειγμα, είναι ο μήνας της φορολογίας. Οι αγρότες έχουν την... τιμητική τους, πρόκειται για την πρώτη φάση κατάργησης της επιστροφής του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Ακολούθως εκδίδονται τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ του 2015 με την τελευταία δόση τους τον Φεβρουάριο του 2016.

Παράλληλα στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική 2016 - 2019 που θα έχει εκπονηθεί θα προβλέπεται μεταξύ των άλλων η αύξηση της φορολογίας των αγροτών (20% το 2016 και 26% το 2017), επίσης θα προβλέπεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο εισόδημα από ενοίκια στο 15% από 11% για κάτω των 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για πάνω από 12.000 ευρώ, όπως και η μείωση κατά 50% της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για το 2016.
Τον Νοέμβριο, μεταξύ των άλλων, θα διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα αλλάξει ο νόμος Κατσέλη και θα δημιουργηθεί η Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου.
Τον Δεκέμβριο πρόκειται να επανεξεταστεί όλο το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να περιοριστούν οι παροχές κατά 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και θα δημιουργηθεί σύστημα μόνιμης κινητικότητας των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Ειδικότερα τα μέτρα θα έχουν ως εξής:
Ασφαλιστικό - Εργασιακά
– Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση εντός του Οκτωβρίου 2015, με:
Καθιέρωση στενότερης σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών.
Υπολογισμός των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων, βάσει του πραγματικού εισοδήματος.
Καθορισμός της διαδικασίας για καθολική ενοποίηση όλων των ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων.
Κατάργηση εντός τριών ετών των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία, με βάση το ΙΚΑ.
Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων (Οκτώβριος 2015).
Σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα ταμεία.
Σταδιακή κατάργηση ΕΚΑΣ έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019, αρχίζοντας με το 20% των δικαιούχων το 2016.
Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδύναμα μέτρα.
Θεσμοθέτηση ισοδύναμων μέτρων για την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης του ΣτΕ για τις συντάξεις (Οκτώβριος 2015).
Ενοποίηση όλων των ταμείων (Δεκέμβριος 2015).
Ενοποίηση αποθεματικών των ταμείων (Δεκέμβριος 2016).
– Διαβούλευση και επανεξέταση υφιστάμενου πλαισίου στην αγορά εργασίας (Οκτώβριος 2015).
– Ευθυγράμμιση νομοθεσίας για ομαδικές απολύσεις, συλλογική δράση και συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε. (τέλη 2015).
– Σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας (Δεκέμβριος 2015).
– Αξιολόγηση των επιδόσεων του συστήματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με στόχο την πλήρη εθνική εφαρμογή του (τέλη του 2016).
– Ενσωμάτωση της είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση (Δεκέμβριος 2017).

Φορολογία
– Εγκριση τον Οκτώβριο του 2015 συμπληρωματικού προϋπολογισμού, προσχεδίου προϋπολογισμού 2016 και Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2016-2019 με τα εξής μέτρα:
• Σταδιακή αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% σε 20% για το 2016 και 26% για το 2017.
• Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια στο 15% από 11% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, σε 35% από 33% για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.
• Καλύτερη στόχευση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, με στόχο να μειωθεί στο μισό το κονδύλι.
• Αναμόρφωση και ενσωμάτωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2016 (Οκτώβριος 2015).
– Εναρμόνιση όλων των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές της αγοράς, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017 (Σεπτέμβριος 2016).
– Μέτρα για αδήλωτες καταθέσεις (Νοέμβριος 2015).
– Ιδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων, με αυτόνομο προϋπολογισμό. Το ΣΔΟΕ μεταφέρεται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Οκτώβριος 2015).
– Υιοθέτηση νέων μέτρων τον Οκτώβριο του 2016 (σε αμυντικές δαπάνες, φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και «πάγωμα» υποχρεωτικών δαπανών), αν κριθούν αναγκαία για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2017-2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου