Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Με διαρροές αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία για την Ελλάδα η Μπούντεσταγκ

Τετάρτη, 19 Αυγούστου, 2015

Στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU-CSU την Τρίτη, 56 βουλευτές εξέφρασαν την πρόθεσή τους -σε δοκιμαστική ψηφοφορία- να ψηφίσουν «όχι», παρά τις εκκλήσεις της καγκελαρίου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για συναίνεση.Πηγή: ANA
Με διαρροές αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία για την Ελλάδα η Μπούντεσταγκ
Με το βλέμμα στραμμένο στους «αντάρτες» των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και των συμμάχων τους Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) διενεργείται σήμερα, Τετάρτη, στην Μπούντεσταγκ η συζήτηση και η ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο.
Στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU-CSU την Τρίτη, 56 βουλευτές εξέφρασαν την πρόθεσή τους -σε δοκιμαστική ψηφοφορία- να ψηφίσουν «όχι», παρά τις εκκλήσεις της καγκελαρίου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για συναίνεση.
Αλλοι τέσσερις βουλευτές σκοπεύουν να απέχουν από την ψηφοφορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, περίπου 20 βουλευτές απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.
Στην ψηφοφορία για την έναρξη της διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουλίου, τα «όχι» ήταν 60 από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές.
Εάν ο αριθμός παραμείνει ο ίδιος, το «ναι» θα δοθεί μεν με απώλειες, οι οποίες όμως δεν θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που αντιμετώπισε η γερμανίδα καγκελάριος τον Ιούλιο. Και σίγουρα δεν θα φτάνουν τον αριθμό που φοβόταν η Μέρκελ - η εφημερίδα Bild ανέφερε ότι έως και 120 βουλευτές ενδέχεται να έλεγαν «όχι» στη συμφωνία.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μίλησε μόνο ένας επικριτής της συμφωνίας ο Κλάους Πέτερ Βίλς του CDU.
Τη Δευτέρα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε ζητήσει από τους γερμανούς βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία.

SPD: Θα ψηφίσουμε «ναι»
Νωρίτερα, το SPD ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD Τόμας Οπερμαν, δήλωσε ότι αναμένει ευρεία στήριξη του προγράμματος από τους βουλευτές του και επισήμανε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι καλύτερο από τα δύο προηγούμενα, καθώς περιλαμβάνει κίνητρα για κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Κάρστεν Σνάιντερ, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «εργάστηκε πολύ εποικοδομητικά» και επισήμανε ότι για το SPD η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.
Η εναλλακτική, σύμφωνα με τον κ. Σνάιντερ, θα ήταν το Grexit, το οποίο, όπως είπε, θα είχε εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
«Αυτό δεν θα το διακινδυνεύσουμε σε καμία περίπτωση», δήλωσε ο Κάρστεν Σνάιντερ στο γερμανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΟ του SPD.
Οσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD επισήμανε: «Είναι καλό εάν το ΔΝΤ συνεισφέρει με τη μακρόχρονη εμπειρία και την τεχνογνωσία του, αλλά το θέμα είναι κυρίως η ουσιαστική τεχνογνωσία. Αν συμμετέχει και οικονομικά, τόσο το καλύτερο. Αλλά επί της ουσίας πρέπει να είναι επίσης σαφές ότι το ΔΝΤ είναι στην πραγματικότητα ένας οργανισμός για τον Τρίτο Κόσμο και όχι για την Ευρωζώνη».
Ο κ. Σνάιντερ τάχθηκε ακόμη και υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέσω επιμήκυνσης των χρόνων αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων που θα πρέπει να συζητηθούν τον Οκτώβριο.
«Αυτό αποτελεί υπόσχεση και της καγκελαρίου έναντι των Ελλήνων και των άλλων αρχηγών», υπενθύμισε και άσκησε κριτική στους χριστιανοδημοκράτες και τους χριστιανοκοινωνιστές κυβερνητικούς εταίρους του SPD, υποστηρίζοντας ότι δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση.
«Ηταν πάντα μια ψευδαίσθηση του CDU να πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορούσε να επιστρέψει έπειτα από δύο ή τρία χρόνια στις αγορές. Αυτό δεν γίνεται, το βάρος του χρέους είναι πολύ μεγάλο και η χώρα έχει μεταρρυθμιστεί πολύ λίγο τα προηγούμενα χρόνια» συνέχισε ο κ. Σνάιντερ, για να καταλήξει λέγοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με χρόνο αλλά και «πολύ έλεγχο».
Δεν πρόκειται για λευκή επιταγή, διευκρίνισε, αλλά «κάθε εκταμίευση θα παρακολουθείται - αν εισπράττονται πραγματικά οι φόροι, κυρίως από τους πιο πλούσιους και αν θα σπάσει το μονοπωλιακό σύστημα και θα καταργηθεί η πελατειακή οικονομία».

Die Linke: «Οχι» από τη Γερμανία, «Ναι» από την Ελλάδα…
Το αριστερό κόμμα Die Linke ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία με την Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοτηλεόραση ARD, ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Γκρέγκορ Γκίζι, είπε ότι ψηφίζοντας «όχι» το Die Linke ασκεί κριτική στην γερμανική κυβέρνηση.
«Εάν επρόκειτο να εξαρτηθεί η έγκριση από τις ψήφους μας, θα έπρεπε να είχαν διαπραγματευτεί με εμάς και τότε το πακέτο θα είχε διαφορετική μορφή. Δυστυχώς όμως δεν εξαρτώνται από εμάς. Στην Ελλάδα θα ψήφιζα πάντα με ‘ναι' γιατί οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε την εξαθλίωση των Ελλήνων. Αλλωστε εκβιάστηκαν, θα πρέπει να το πούμε και αυτό» σημείωσε.

Θετικά οι Πράσινοι
Συνολικά θετικά, παρά την κριτική για επιμέρους ζητήματα, αξιολογούν το πρόγραμμα οι Πράσινοι.
«Η εναλλακτική σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας θα ήταν ένα Grexit», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, Αντον Χοφράιτερ και πρόσθεσε ότι το πακέτο δεν περιλαμβάνει αρκετές αναπτυξιακές ευκαιρίες -ενώ το ΔΝΤ και όλος ο κόσμος γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μακροπρόθεσμα το βάρος του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου