Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Δρούτσας: Να τελειώνει η «φάρσα θεάτρου» στο Κυπριακό

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου, 2010
Την οριοθέτηση ενός νέου οδικού χάρτη για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, στέλνοντας παράλληλα σκληρό μήνυμα προς τη χώρα αυτή, ότι η «φάρσα θεάτρου» στο Κυπριακό πρέπει να τελειώνει. Ο κ. Δρούτσας στη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, πρότεινε τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στα τέλη Ιουνίου ή το φθινόπωρο του 2011, μετά τις εκλογές στην Τουρκία στις αρχές Ιουνίου.
Ο κ. Δρούτσας προειδοποίησε ότι η «φάρσα θεάτρου», από την πλευρά της Τουρκίας, θα πρέπει να σταματήσει και θα πρέπει η Αγκυρα -εφόσον επιθυμεί να προχωρήσει- να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Σημείωσε, ακόμη, πως αν τα ζητήματα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου και των άλλων υποχρεώσεων της Τουρκίας δεν έχουν επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2011, τότε η Τουρκία διατρέχει τον κίνδυνο να δει την ενταξιακή της πορεία να παγώνει.
«Τα πράγματα είναι τόσο απλά και δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρύβεται κανείς πίσω από το Κυπριακό», είπε ο κ. Δρούτσας, ο οποίος εξέφρασε ακόμη την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι από την πλευρά της Τουρκίας επαναλαμβάνεται η θέση περί δύο κρατών και δύο λαών στην Κύπρο, σε μια διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, η οποία ήδη γνωρίζει προβλήματα για την προοπτική επίτευξης λύσης.
Ο κ. Δρούτσας συμπλήρωσε ότι χάρη των καλών σχέσεων που όλοι επιθυμούμε με την Τουρκία, δεν μπορούμε να ξεχνάμε την πραγματικότητα, η οποία συνίσταται στην εισβολή και κατοχή τμήματος της Κύπρου και την απειλή πολέμου εις βάρος της Ελλάδας. «Η διατήρηση του casus belli, εκ μέρους της Τουρκίας, δεν είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές» είπε.
Αναφερόμενος στην πρότασή του, είπε ότι στόχος αυτής της Συνόδου θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση μιας πολιτικής διακήρυξης, η οποία θα καθορίζει ένα «νέο οδικό χάρτη», ένα «νέο Ελσίνκι», με σαφή χρονοδιαγράμματα και ημερομηνίες στόχους, στα οποία θα καθορίζονται επακριβώς ποιες είναι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας και σε τι χρονικά όρια θα πρέπει να εκπληρωθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, σε αυτή τη Σύνοδο θα πρέπει να συζητηθεί και το θέμα της ημερομηνίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις διαδικασίες επικύρωσης.
Γι’ αυτή την πρόταση της Ελλάδας, ανέφερε ότι θα ενημερώσει τον Ούγγρο ομόλογό του, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ουγγαρία την 1η Ιανουαρίου 2011, ενώ σχετικές συζητήσεις θα γίνουν και με την Πολωνία, που θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Ερντογάν
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα συμφωνίας για το θέμα των 12 μιλίων».
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση σχετική με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πρόοδο στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας και για αποδοχή εκ μέρους της Αγκυρας της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. «Κατ’ αρχάς συνεχίζονται οι συνομιλίες», δήλωσε ο κ. Ερντογάν και συνέχισε:
«Σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία, οι πλευρές ήδη θα κάνουν κοινή δήλωση. Δηλαδή, θα πουν ότι υπήρξε η τάδε συμφωνία στα εξής θέματα. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι «οι συνομιλίες είναι μυστικές. Δεν θεωρώ σωστό να κάνω εκτιμήσεις. Αλλά οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, επιδεικνύοντας καλή προσέγγιση, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο... Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας.
Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να τεθούν υπό εγγύηση τα εν λόγω συμφέροντα», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ/AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου