Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΝΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2010
Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για ντόμινο στην Ευρωζώνη μετά την ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης. Η Κομισιόν απορρίπτει τις φήμες περί χορήγησης οικονομικής βοήθειας και σε άλλες χώρες.

Ελλάδα
 Πολύτιμες χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος τις απόψεις του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, με τον οποίο συναντήθηκε στη Λευκωσία. Ο κ. Πάγκαλος μετέφερε στον βετεράνο πολιτικό τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ενώ αργότερα συναντήθηκε με τον επίτιμο πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.
 Τη συνέχιση της απεργίας για ακόμα ένα 48ωρο -μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης- αποφάσισε το Σάββατο η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Με νέα δήλωσή του, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «επιστράτευση», άφησε όμως ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση «θα προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσέλθουν σε διάλογο για να υπογράψουν τις συλλογικές συμβάσεις ώστε να λήξει η απεργία. Τη λήξη των κινητοποιήσεων ζητούν, επίσης, παραγωγοί και κάτοικοι νησιών.
 Επίσημη ενημέρωση της Βουλής, μετά τα νέα δημοσιεύματα περί «μυστικών διαπραγματεύσεων» Ελλάδας-Τουρκίας για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ζητεί από την κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
 Στην κυβέρνηση Καραμανλή επιρρίπτει αποκλειστικά τις ευθύνες για την κρίση ο Γερμανός πολιτικός που υπέγραψε το 2000 την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο πρώην υπουργός Οικονομικών (1999-2005) της Γερμανίας, Χανς Αϊχελ, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει «καραμπινάτη απάτη» τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ στο θέμα του ελλείμματος.
 Ειρηνική πορεία κατά του «τρομονόμου» πραγματοποίησαν το Σάββατο περίπου 1.500 περίπου άτομα στη Λάρισα, συμμετέχοντας σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της Λάρισας». Η πορεία διοργανώθηκε εν όψει της δίκης, την 1η Δεκεμβρίου, των τεσσάρων «Ρομπέν των Σούπερ-μάρκετ» οι οποίοι δικάζονται με την κατηγορία της ληστρικής κλοπής, ενώ στις 9 του ίδιου μήνα θα γίνει και η δίκη των 11 ανηλίκων που είχαν συλληφθεί στα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008 και οι οποίοι δικάζονται με κατηγορίες που εμπίπτουν στον «τρομονόμο».

Κόσμος
 Ο πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, την πρώτη μετά την εκλογή του. Ο Κρ.Βουλφ θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ενώ θα μεταβεί και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, όπου θα γίνει δεκτός από τον Μαχμούντ Αμπάς.
 Μήνυμα στους εμπόρους ναρκωτικών, που έχουν οχυρωθεί στις φαβέλες του Αλεμάου, στο βόρειο Ρίο, να παραδοθούν, έστειλε το Σάββατο η αστυνομία, προειδοποιώντας με εισβολή. Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί και αξιωματικοί του στρατού έχουν περικυκλώσει το σύμπλεγμα των 15 παραγκουπόλεων, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες έχουν ως στόχο να πάρουν τον έλεγχο του εδάφους αυτού, που επί μακρόν ελέγχεται από τις συμμορίες των εμπόρων ναρκωτικών.
 Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε ότι ο Ντιέγκο Φερνάντεζ ντε Σεβάλος, ένας Μεξικανός πολιτικός, ο οποίος είχε απαχθεί τον Μάιο, δεν αφέθηκε ελεύθερος, αντίθετα με όσα ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας El Universal, το οποίο επικαλείτο μέλη της οικογένειάς του.
 Δεκάδες χιλιάδες άτομα πραγματοποίησαν το Σάββατο πορεία στο Δουβλίνο, αντιδρώντας στο πρόγραμμα λιτότητας της ιρλανδικής κυβέρνησης. Για περισσότερους από 100.000 κάνουν λόγο οι διοργανωτές, 50.000 οι διαδηλωτές εκτιμά η αστυνομία. Την Κυριακή οριστικοποιείται η συμφωνία για την ιρλανδική ευρω-διάσωση.
 Ουάσινγκτον και Σεούλ ξεκινούν την Κυριακή κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, με το βλέμμα στη Βόρειο Κορέα. Αντιδρά ο Βορράς. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι πιέσεις προς την Κίνα να καταδικάσει την προκλητική στάση της Πιονγιάνγκ.

Οικονομία
 Στις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τον μηχανισμό στήριξης της Ιρλανδίας στρέφονται πλέον τα βλέμματα της Ευρώπης. Στο Δουβλίνο, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ κορυφώνονται, με βασικό αντικείμενο το επιτόκιο δανεισμού. Οι επίσημες ανακοινώσεις για το μνημόνιο, που θα προβλέπει δάνειο 85 δισ. ευρώ, αναμένονται την Κυριακή, μετά το τέλος της συνεδρίασης (πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης) των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
 Νομοσχέδιο-«σκούπα» με δέκα αλλαγές στη φορολογία καταθέτει το επόμενο διάστημα στη Βουλή η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις δοκιμαζόμενες -λόγω ύφεσης- αγορές ακινήτων και Ι.Χ. με απαλλαγή «πόθεν έσχες» για κατοικία έως 120τμ και λιγότερες επιβαρύνσεις σε οχήματα μικρού και μεσαίου κυβισμού.
 Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο δήλωσε το Σάββατο ότι θα μειώσει το έλλειμμα της χώρας του. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι η Μαδρίτη μπορεί να χρειάζεται σχέδιο στήριξης, τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην επιβολή των μέτρων λιτότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου