Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Τελεσίγραφο με όπλο τον χρησμό Καραμανλή

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, 2010
Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση Καραμανλή για τις εσωκομματικές εξελίξεις μετά την εκλογή Σαμαρά χαροποίησε το περιβάλλον του νέου προέδρου (ΙCΟΝ ΡRΕSS/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ)
Με «όπλο» τη χθεσινή παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, μέσω διαρροών από στενούς του συνεργάτες, ότι η «ΝΔείναι το σπίτι μας και στηρίζουμε το κόμμα μας», προσέρχεται σήμερα ο κ. Αντ. Σαμαράς στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η διαρροή από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή επιδέχεται αρκετές ερμηνείες και, όπως σημείωναν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ, «έχει διπλή ανάγνωση, αφού καθένας μπορεί να τη διαβάσει όπως θέλει» και διευκρίνιζαν: «Είναι αξιοσημείωτο πως δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά στο όνομα του κ. Σαμαρά».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, έχοντας τη στήριξη, έστω και μέσω αυτής της αναφοράς, του κ. Καραμανλή, αναμένεται στην ΚΟ να στείλει «τελεσίγραφο» σε όσους βουλευτές σκέπτονται να αποχωρήσουν από το κόμμα. Ουσιαστικά θα οριοθετήσει, όπως μεταδίδεται από τη Ρηγίλλης, την «κόκκινη γραμμή» θέτοντας τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Παράλληλα θα ζητήσει- παρουσία του κ. Καραμανλή, ο οποίος δεν θα μιλήσει- από όσους είναι εκτός ΚΟ αλλά και όσους σκέπτονται τη συμπόρευση με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να παραδώσουν τις έδρες τους. Στην ΚΟ επικρατεί αναστάτωση για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες και είναι ενδεικτικό ότι μεγάλος αριθμός «καραμανλικών» βουλευτών είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι όσοι επικοινώνησαν είτε με τον ίδιο είτε με στενούς του συνεργάτες και συζήτησαν το νέο τοπίο μετά τη διαγραφή του κ. Ελ. Αυγενάκη και την ανεξαρτητοποίηση του κ. Γ. Κοντογιάννη.
Η κίνηση του κ. Καραμανλή να παρέμβει με αυτή τη διαρροή στις εσωκομματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών έγινε αποδεκτή με θετικό τρόπο στη Ρηγίλλης και έλεγαν κορυφαία στελέχη ότι «ήταν μια αυτονόητη δήλωση στήριξης». Και αυτό διότι είχε αρχίσει να δημιουργείται η εντύπωση πως ο τέως πρωθυπουργός τηρούσε ίσες αποστάσεις μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και της κυρίας Μπακογιάννη.
Πάντως, έστω και με αυτή την προσεκτική στάση, ο τέως πρωθυπουργός δίνει μια χείρα πολιτικής βοηθείας στον κ. Σαμαρά αλλά ταυτόχρονα- όπως έλεγαν κορυφαίοι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή- είναι και ένα σαφές εσωκομματικό μήνυμα πως «είναι ακόμα εδώ». Αλλοιστάθηκαν ιδιαίτερα στο μήνυμα που μπορεί να εμπεριέχει η επισήμανσή του για το «κόμμα μας».
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να ζητήσει από τους βουλευτές να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς θέλουν να κάνουν. Θα υποστηρίξει ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να πράξει ό,τι επιθυμεί, αρκεί όμως να μη νοθεύεται η αντιπροσώπευση στη Βουλή, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο το θέμα της επιστροφής των εδρών στη ΝΔ. Για μία ακόμη φορά θα μιλήσει για τα δεκανίκια ή εξαπτέρυγα του ΠαΣοΚ που προσφέρουν στήριξη σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει στο επιτελείο του, ο κ. Σαμαράς θα περιγράψει το πεδίο την επόμενη ημέρα για τη ΝΔ, την οποία θα εμφανίσει ως την πραγματική εναλλακτική λύση για τη χώρα, και θα μιλήσει για τη σταδιακή αποδυνάμωση του ΠαΣοΚ, που στηρίζεται στα δεκανίκια που παίρνει από τη ΝΔ τις τελευταίες ημέρες.
Η ατμόσφαιρα είναι πολύ βαριά στο εσωτερικό της ΝΔ, αφού η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις αποχωρήσεις και τις διαγραφές και όλοι αναζητούν τον επόμενο ή τους επόμενους. Το πρόσωπο που είναι στο μικροσκόπιο της Ρηγίλλης είναι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κ. Καραγκούνης, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει σήμερα στην ΚΟ και να θέσει επί τάπητος τη λανθασμένη στρατηγική που ακολούθησε η ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Το ζητούμενο είναι αν τελικά ο κ. Καραγκούνης έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και να τεθεί με σκληρό ύφος έναντι της ηγεσίας, κάτι όμως που στη Ρηγίλλης δεν πιστεύουν ότι θα πράξει σήμερα. Πολλά έμπειρα στελέχη όμως προεξοφλούν ότι είναι ζήτημα εικοσιτετραώρων να βρεθεί εκτός ΚΟ και να ακολουθήσει την κυρία Μπακογιάννη στη Δημοκρατική Συμμαχία.

Σιωπούν πολλοί από τους κορυφαίους
Ενδεικτικό του προβληματισμού που υπάρχει στο εσωτερικό τής ΚΟ είναι ότι αρκετοί κορυφαίοι βουλευτές, κυρίως πρώην υπουργοί, μιλάνε κατ΄ ιδίαν για λανθασμένους χειρισμούς και ζητούν να υπάρξει ψυχραιμία. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει μια έντονη παρουσία «προεδρικών» βουλευτών που θα υποστηρίξουν με σθένος τον κ. Σαμαρά και θα καταγγείλουν τις διασπαστικές κινήσεις, υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός όσων έχουν επιλέξει να σιωπήσουν.
Μεταξύ αυτών είναι ο κκ. Ευ. Μεϊμαράκης και ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος (αύριο θα δημοσιευθεί συνέντευξή του σε εβδομαδιαία εφημερίδα με την οποία θα εκφράζει διαφωνίες με τη στρατηγική της ΝΔ), ενώ ως αργά χθες το βράδυ δεν είχε προγραμματίσει να τοποθετηθεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος είναι σε μια αρκετά μετριοπαθή γραμμή σε αντίθεση με τη σκληρή στάση αρκετών στελεχών που είναι στη Ρηγίλλης.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου