Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ναυµαχία Βεντούρη - Βγενόπουλου

Νέο επεισόδιο στην κόντρα µε αφορµή τις αυξήσεις µισθών στην ακτοπλοΐα


Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2010
Ενα νέο επεισόδιο προστέθηκε χθες στην εδώ και πολλούς µήνεςεπιχειρηµατική κόντρα που υπάρχει ανάµεσα στον Ανδρέα Βγενόπουλο του οµίλου της MIG και τον Απόστολο Βεντούρη, µεγαλοµέτοχο της ΝΕΛ και επικεφαλής του επενδυτικού fund Cerberus.
Χθες, µε αφορµήκαι τη διαφοροποίηση τηςAttica Group από τιςυπόλοιπες ακτοπλοϊκές εταιρείες, συµπεριλαµβανοµένης και τηςΝΕΛ, σε ό,τι αφορά το θέµα της υπογραφής τηςΣυλλογικήςΣύµβασης Εργασίας, ο κ. Βεντούρης επανήλθε στις κατηγορίες που έχει εκτοξεύσει κατά καιρούς εναντίον του κ. Βγενόπουλου.
Με µια µακροσκελή συνέντευξή του στην εφηµερίδα «Μετρό», τον κατηγορεί για ζηµιογόνες επιλογές και χειραγώγηση µετοχών. Καλεί δε για άλλη µια φορά (το είχε ήδη κάνει και τον περασµένο Μάιο), τόσο την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος, να παρέµβουν γιανα προστατέψουν τους µικροµετόχους της MIG. «Δεν είναι τυχαία»
Kύκλοι του οµίλου της MIG υποστηρίζουν ότι «ο κ. Βεντούρης ανακυκλώνει συνεχώς εδώ και µήνες τις ίδιες κατηγορίες για τις οποίες έχει ήδη µηνυθεί από τη MIG». Σύµφωνα µε τους ίδιους κύκλους, η χρονική συγκυρία της νέας επίθεσης του Απόστολου Βεντούρη κατά της MIG και προσωπικά κατά του επικεφαλής της, Ανδρέα Βγενόπουλου,δεν είναιτυχαία και σχετίζεται άµεσαµε το ότι η Αttica Group, θυγατρική εταιρεία του οµίλου MIG, αποφάσισε να χορηγήσει αυξήσειςµισθών 2% στους ναυτεργάτες. Αντίθεταη Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, στηνοποίαπρόεδρος είναιο Απόστολος Βεντούρης, επικαλείται τη δυσµενή οικονοµική κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και αρνείται να προχωρήσει σε αυξήσεις.
«Ο ορισµός της πυραµίδας»
Είναι προφανές ότι η ακτοπλοΐα είναι το πεδίο της κόντρας ανάµεσα στις δύο πλευρές που χρονολογείται εδώ και πάνω απόέναν χρόνο. Στη µακροσκελή συνέντευξή του στην εφηµερίδα «Μετρό», ο κ. Βεντούρης υποστηρίζει ότι τα συµβαίνοντα στη MIG αποτελούν «τον ορισµό τηςπυραµίδας» και δηλώνει ότι έχει απευθύνει πολλά ερωτήµατα στον κ. Βγενόπουλο, «τα οποία δεν είχε τη στοιχειώδη ευγένεια να απαντήσει».
Ζηµιογόνες συναλλαγές
Οπρόεδρος τηςΕνωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας αναφέρεται σετρεις συναλλαγές που χαρακτηρίζει ζηµιογόνες και για τις οποίες ζητά την παρέµβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Οι συναλλαγές αυτές είναι η επένδυση της MIG στονΚορασίδη, η πώληση του κλάδου ψωµιούτης Vivartia,ενώυποστηρίζειότι υπήρξε «χειραγώγηση» των µετοχών της Vivartia. Οπωςλέει, η MIG αγόραζε προςτο τέλος κάθε τριµήνου µετοχές της Vivartia προκειµένου να ανεβάζει τη χρηµατιστηριακή της αξία.

Η απάντηση της MIG
Κύκλοι του οµίλου της MIG υποστηρίζουν ότι «οι κατηγορίεςτις οποίες εκτοξεύει ο κ. Βεντούρης είναι ανάξιες απαντήσεως και ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας» και την απάντηση θα τηδώσει η ∆ικαιοσύνη, στην οποία έχει προσφύγει ο όµιλος της MIG.
Σε κάθε περίπτωση, και άσχετα από την προϊστορία των κακών σχέσεων ανάµεσα στις δύο πλευρές πουχρονολογούνται ήδη από το 2008,όταν ο Απόστολος Βεντούρης κατηγόρησε τότε την Attica Group για δεσπόζουσα θέση στην ακτοπλοϊκή αγορά του Αιγαίου, η επανέναρξη των εχθροπραξιών έχει σαν αφορµή το αν θα δοθούν και ποιες αυξήσεις στους ναυτεργάτες της ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς που απεργούν.
Ο πρόεδρος της ΕΕΝ, Απόστολος Βεντούρης,κατηγόρησε την AtticaGroup ότι µετο να δίνει αύξηση 2% στα πληρώµατα των πλοίωντης «προκαλεί dumping» και πως «κάνει κοινωνική πολιτική τύπου Βγενόπουλου µε τα λεφτά των µετόχων της και των καταθετών της».
Η Attica Group ανταπαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου της ΕΕΝ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση πως «είναι πάγια θέσηµας ότι η διατήρηση αδιέξοδων καταστάσεων πλήττει τοσύνολο του κλάδου, εταιρείες, ναυτικούς και νησιώτες» προσθέτονταςότι «η υπογραφή ΣΣΕ στην ακτοπλοΐα είναι εύλογη απαίτηση των ελλήνων ναυτικών και είναι απαραίτητη η όσο το δυνατόν συντοµότερη ολοκλήρωσή της».
Ανοιξε «µέτωπα»
Την πρωτοβουλία στην κόντρα ανάµεσα στιςδύο πλευρές είχε ο Απόστολος Βεντούρης,ο οποίος άνοιξε «µέτωπα» µε πολλούς όταν το 2005 επανήλθεστα ακτοπλοϊκά δρώµενα έπειτα από απουσία δέκα ετών. Είχε βρεθεί κατά καιρούς απέναντι στους Πάνο Λασκαρίδη και Γεράσιµο Στρίντζη, όταν οι δύο ήταν στο τιµόνιτης Hellenic Seawayς, ενώ αργότερα βρέθηκε αντιµέτωπος και µετον ισχυρό άνδρα του οµίλου ΑΝΕΚ - Hellenic Seaways, ΓιάννηΣήφη Βαρδινογιάννη.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου