Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΝΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2010
Έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιοποιήθηκαν από το WikiLeaks περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες για τη διεθνή τρομοκρατία, τη διασπορά πυρηνικών όπλων και τις δράσεις ξένων ηγετών.

Ελλάδα
 Την συγκρότηση ενός μπλοκ δυνάμεων που θα αντιπαρατεθεί με το μπλοκ των δυνάμεων που στηρίζουν το Μνημόνιο πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρας κλείνοντας το απόγευμα της Κυριακής τις εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.
 Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων παραδίδει το απόγευμα της Δευτέρας ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης το πόρισμά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να παραπέμψει τους Π.Δούκα και Σ.Τσιτουρίδη, ενώ θα αποδίδει πολιτικές ευθύνες στους Γ.Αλόγοσκούφη και Ευ.Μεϊμαράκη. Για το φόβο διαρρών κατά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της επιτροπής Χρ.Πρωτόπαπας προγραμματίζει ενημέρωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
 Η νέα κεντρική επιτροπή του ΑΚΕΛ, που αναδείχθηκε από το 21ο συνέδριο του κόμματος, επανεξέλεξε γενικό γραμματέα τον Άντρο Κυπριανού, ο οποίος ήταν ο μόνος υποψήφιος.
 Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης ζήτησε από τους εισαγγελείς αυξημένη ετοιμότητα τις επόμενες ώρες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται κινητοποιήσεις σε όλες τις φυλακές της χώρας κατόπιν συνεννοήσεων που έχουν γίνει μεταξύ ομάδων κρατουμένων.
 Έκκληση προς την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία να στηρίξουν τη Δικαιοσύνη, για να μην καταρρεύσει το σύστημα, απηύθυναν οι εισαγγελείς της χώρας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη συσσώρευση υποθέσεων στα δικαστήρια και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης. Υποθέσεις που εισάγονται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο θα δικάζονται το 2015...

Κόσμος
 «Ναι» είπε η πλειοψηφία των Ελβετών ψηφοφόρων σε δημοψήφισμα για «αυτόματη» απέλαση ξένων υπηκόων που καταδικάζονται για σοβαρά εγκλήματα, δίνοντας εντολή στο Κοινοβούλιο να καταρτίσει το σχετικό νόμο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σημειώνουν τα διεθνή ΜΜΕ, φαίνεται να επιβεβαιώνει την αυστηρότερη στάση που υιοθετούν σταδιακά οι Ελβετοί απέναντι στους μετανάστες. Στο ίδιο δημοψήφισμα, οι Ελβετοί απέρριψαν την εισαγωγή ελάχιστου φόρου στα πολύ υψηλά εισοδήματα σε όλα τα καντόνια, μένοντας πιστοί στο «φιλικό φορολογικό κλίμα» της χωράς.
 Έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιοποιήθηκαν από το WikiLeaks περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες για τη διεθνή τρομοκρατία, τη διασπορά πυρηνικών όπλων και τις δράσεις ξένων ηγετών, ανακοίνωσαν το βράδυ της Κυριακής οι New York Times και ο Guardian. Πάνω από 250.000 έγγραφα αναμένεται να αποκαλυφθούν σταδιακά στη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων πληροφοριών που έχει γίνει ποτέ.
 Εκτεταμένες ζημιές υπέστη ο ιστορικός σιδηροδρομικός σταθμός Χαϊντάρπασα στην ανατολική ακτή της Κωνσταντινούπολης, από πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15:30 την Κυριακή. Μία ώρα ήταν αρκετή για να προκαλέσει σημαντικές καταστροφές στον σιδηροδρομικό σταθμό που λειτουργούσε από το 1908.
 Εννέα μήνες μετά το σεισμό που σκότωσε 230.000 ανθρώπους, και εν μέσω μιας επιδημίας χολέρας που έχει αφήσει σχεδόν 2.000 νεκρούς, οι Αϊτινοί ψηφίζουν την Κυριακή για την πολιτική ηγεσία που θα κληθεί να βγάλει τη χώρα από την απελπιστική κατάσταση. Η προσέλευση, όμως, ήταν μάλλον υποτονική.
 Η διαδικασία εκκαθάρισης της φαβέλας Αλεμάο στο Ρίο ντε Ζανέιρο όπου είχαν καταφύγει έμποροι ναρκωτικών ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τις βραζιλιάνικες Αρχές που συνεχίζουν πάντως τις επιχειρήσεις.

Οικονομία
 Ανοιξε και επίσημα η διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από το μηχανισμό στήριξης (ύψους 110 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του αρμόδιου Επιτρόπου Όλι Ρεν, μετά τη συνεδρίαση για την έγκριση της διάσωσης της Ιρλανδίας. Στο ανακοινωθέν γίνεται λόγος για «ανάγκη εναρμονισμού του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ιρλανδίας και της Ελλάδας», κάτι που σημαίνει ότι η αποπληρωμή θα φθάσει στα 11 έτη, όπως ορίστηκε για την Ιρλανδία.
 Σε συμφωνία, μετά από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, κατέληξαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες για τη διαμόρφωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για την Ευρωζώνη μετά το 2013, αποφασίζοντας να συμμετέχουν μεν και οι ιδιώτες επενδυτές σε διασώσεις ευρωπαϊκών οικονομιών αλλά μόνο «κατά περίπτωση». Οι Βρυξέλλες απομακρύνθηκαν έτσι από τη θέση του Βερολίνου, που ζητούσε αυστηρότερους όρους για τη συμμετοχή τραπεζών, ενώ το άμεσο ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην αντίδραση των αγορών.
 Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ επικύρωσαν το απόγευμα της Κυριακής το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας, ύψους 85 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, η περίοδος αποπληρωμής του δανείου στο Δουβλίνο θα μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα 11 χρόνια ενώ το μέσο επιτόκιο θα βρίσκεται στο 5,8%. Η οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας εγκρίθηκε και από το ΔΝΤ. Παράλληλα, η Κομισιόν δίνει ένα επιπλέον έτος στο Δουβλίνο για μείωση του ελλείμματός του, παρατείνοντας μέχρι το 2015 την προθεσμία για δημοσιονομική εξυγίανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου