Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Αλ. Παπαδόπουλος: Μεταρρυθμίσεις σοκ και συναίνεση μέσω εκλογών...

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, 2010
Την ανάγκη εθνικής συναίνεσης έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πενταετές πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, θεωρεί επιτακτική ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος. Σε ομιλία του στην εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Κρίση η μητέρα της αλλαγής», τονίζει ότι χρειάζεται να εγκριθεί απευθείας από το λαό υπερκομματική ομάδα η οποία θα αναλάβει να συντονίσει το πενταετές πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

Χαρακτηρίζοντας το 30% του σημερινού κράτους περιττό, ο Αλέκος Παπαδόπουλος υπενθυμίζει ότι η χώρα βρίσκεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, κάτι που, όπως υποστηρίζει, η ελλιπής πολιτική ηγεσία της χώρας (ανεξαρτήτως κομμάτων) φροντίζει να αποκρύπτει από τον λαό.

Για αυτό το λόγο -και ως άμυνα απέναντι στην κρίση όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- προτείνει στο 2011 να συγκροτηθεί εθνική ανεξάρτητη επιτροπή για να συντάξει "ένα θαρραλέο και ριζοσπαστικό πενταετές πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης". Αυτό το σχέδιο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να εγκριθεί από τον λαό με εκλογές και να υπερβαίνει κόμματα και εκλογικές περιόδους.

Θα περιλαμβάνει τα μέτρα του μνημονίου και θα κινείται πέραν από το Μνημόνιο, έτσι ώστε, όπως υποστηρίζει ο λαός να έρθει προ των ευθυνών του. Μόνο έτσι τονίζει θα μπορούν να ληφθούν οι αποφάσεις που χρειάζεται πραγματικά ο τόπος και όχι τα ημίμετρα και οι δήθεν μεταρρυθμίσεις. Η εθνική συναίνεση όπως την αναφέρει, είναι αναγκαία για να γίνουν οι ανατροπές που είναι αναγκαίες και οι μεταρρυθμίσεις - σοκ που χρειάζονται.

Ενδεικτικά κάποιες από τις προτάσεις που έκανε στην ομιλία του περιλαμβάνουν:

1. Να προωθηθεί μέσω αναθεώρησης ειδική συνταγματική απαγόρευση παραγωγής δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

2. Να καθιερωθεί συνταγματικό προνόμιο στον υπουργό Οικονομικών για δικαίωμα άσκησης αρνησικυρίας (βέτο) επί των δαπανών στο σύνολο τις διοίκησης του κράτους.

3. Να καταργηθούν οι φόροι υπέρ τρίτων – των βολεμένων κοινωνικών συντεχνιών.

4. Να ανατεθεί ο φορολογικός έλεγχος των εταιριών που τηρούν βιβλία γ’ κατηγορίας σε πιστοποιημένα ιδιωτικά ελεγκτικά όργανα, όπως ελεγκτικές εταιρίες τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών κλπ.

5. Να συσταθεί σύγχρονος, αυτόνομος Οργανισμός Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΟΕΔΕ). Για να παύσει η είσπραξη των εσόδων να είναι το πάρεργο των εφοριών.

6. Να δημιουργηθεί άμεσα αυτοτελές Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών, το οποίο θα διενεργεί ουσιαστικούς και όχι τυπικούς ελέγχους σκοπιμότητας των δαπανών στο σύνολο του κράτους.

7. Να καταργηθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο ως δικαστήριο και να μετατραπεί σε σύγχρονη ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή, όπως σ’ άλλες χώρες.

8. Να καταργηθούν τα προνόμια του δημοσίου τομέα και να προσαρμοστούν τα δεδομένα της λειτουργίας του προς αυτά του ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου