Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup

Γιούνκερ: «Έκλεισε» το δάνειο προς την Ιρλανδία
Προς επιμήκυνση και για το δάνειο της Ελλάδας

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2010
«Έκλεισε» και επίσημα η χορήγηση δανείου ύψους 85 δισ. ευρώ προς την Ιρλανδία, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους προς την Τρόικα, με την εναρμόνιση της διάρκειάς του με αυτό της Ιρλανδίας.
Η Ιρλανδία θα πρέπει να πληρώνει ένα μεσαίο και ευέλικτο επιτόκιο 5,8% ετησίως, υψηλότερο από το 5,2% που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης προς την Ιρλανδία, της ΕΕ και του ΔΝΤ ανακοίνωσε σήμερα η ιρλανδική κυβέρνηση.
Η Ιρλανδία θα συμβάλει με 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αντλήσει κυρίως από το ταμείο συντάξεων, στο διεθνές σχέδιο βοήθειας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ που χορηγείται από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, «οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης καλοδέχθηκαν το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε για την Ιρλανδία και ομόφωνα αποδέχθηκαν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν».
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, τη φιλόδοξη προσαρμογή στα δημοσιονομικά της χώρας και τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.
Επιπλέον ο κ. Γιούνκερ περιέγραψε τις βασικές δομές που θα έχει ο νέος, μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη. Το βασικό γερμανικό αίτημα να επωμίζονται μέρος του κόστους της διάσωσης και οι ιδιώτες επενδυτές ικανοποιήθηκε εν μέρει, καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, θα συμμετάσχουν κατά περίπτωση (case by case). Επίσης, πριν από την ενεργοποίηση του μηχανισμού, η Επιτροπή θα υποχρεούται να συντάσσει αναλυτική πρόβλεψης για τη βιωσιμότητα του χρέους, για το αν δηλαδή η κάθε χώρα που αιτείται τη συμμετοχή της στο μηχανισμό θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, έναντι των δανειστών της.
Στη συμφωνία για οικονομική βοήθεια ύψους 85 δισ. ευρώ έιχαν καταλήξει ήδη από νωρίς το μεσημέρι η κυβέρνηση της Ιρλανδίας και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ.

Συμβιβασμός
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση νωρίτερα του Όλι Ρεν, ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις, σύμφωνα με την οποία, οι ευρωπαίοι υπουργοί είναι ανάγκη να συζητήσουν όχι μόνο τη βοήθεια στην Ιρλανδία αλλά και την πρόταση για «συστημική απάντηση» της ΕΕ στην οικονομική κρίση. Όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια από διπλωματική πηγή, ο κ. Ρεν «υπέβαλε στους υπουργούς Οικονομικών πρόταση με το περίγραμμα του μελλοντικού μηχανισμού», σύμφωνα με την οποία προβλέπεται μια κατά περίπτωση χρηματοδοτική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στο μελλοντικό μηχανισμό, σε αντίθεση με αυτό που ήθελαν αρχικά οι Γερμανοί, οι οποίοι επιθυμούσαν μία πιο αυτοματοποιημένη συμμετοχή, πρόσθεσε η πηγή. Η παρούσα πρόταση είναι το αποτέλεσμα ενός «γαλλογερμανικού συμβιβασμού» σημείωσε η διπλωματική πηγή.



Επίσης, όπως επισημάνθηκε από άλλη πηγή, που συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις, «Γαλλία και Γερμανία άσκησαν πιέσεις τις τελευταίες ώρες ώστε το Ecofin να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό. Κατέληξαν σε συμφωνία».

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις
Νωρίτερα, ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπράιαν Κόουεν, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της χώρας του και ότι αναμένει πλέον από τους ευρωπαίους υπουργούς να επικυρώσουν τη συμφωνία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του, το πλήρες κείμενο της συμφωνίας θα δημοσιευθεί σήμερα.
Εντατικές τηλεφωνικές επικοινωνίες ενόψει της έκτακτης σύγκλισης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλωντ Τρισέ, αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί.
Παράλληλα με τους υπουργούς του Eurogroup, αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως και το συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πρόθεση και των δύο πλευρών είναι η όποια συμφωνία να «κλειδώσει» πριν ανοίξουν οι χρηματαγορές τη Δευτέρα.

Οι όροι
Τα βλέμματα της Ευρώπης στρέφονται στις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία εκτιμάται ότι θα προβλέπει δάνειο ύψους τουλάχιστον 85 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου και στο ύψος του επιτοκίου, το οποίο αναμένεται να είναι «τσουχτερό».
Η διάρκεια αποπληρωμής θα είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- κοντά στη δεκαετία, πράγμα που, αν επιβεβαιωθεί, θα ανοίξει το δρόμο για επιμήκυνση και της ελληνικής σύμβασης με την τρόικα.
Σύμφωνα με το ιρλανδικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE, το επιτόκιο για το δάνειο που διαπραγματεύεται η Ιρλανδία με την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι πιθανόν να κυμαίνεται μεταξύ 6% και 7%. Η εφημερίδα «Irish Times» αναφέρει ότι το ετήσιο επιτόκιο θα «κλείσει» στο 5,5%.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πολύ υψηλότερο επιτόκιο, σε σχέση με το 4,7% με το οποίο η χώρα δανειζόταν τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι επίσης σαφώς υψηλότερο από το 5,2% που ορίζει το μνημόνιο του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα.

Αντιδρά η αντιπολίτευση
Άμεσα αντέδρασε το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, «Fine Gael», το οποίο ανακοίνωσε ότι οποιοδήποτε επιτόκιο ξεπερνά το 6% δεν θα είναι αποδεκτό. «Αν αυτό είναι το επιτόκιο, είναι πολύ υψηλό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Λέο Βάραντκαρ στο RTE. «Είναι υψηλότερο από το επιτόκιο του ΔΝΤ, είναι υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι Έλληνες», πρόσθεσε.
Η Ιρλανδία είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα -μετά την Ελλάδα- που προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, Ειρήνη Καρανασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου