Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Βαθαίνει η κρίση στην Τύπο - Λουκέτα και απολύσεις

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2010
Σε διαδοχικά λουκέτα - ακόμη και σε ιστορικές εφημερίδες - σε απολύσεις αλλά και βίαιες περιστολές δαπανών σε όλο το φάσμα των μέσων ενημέρωσης, έχει οδηγήσει η πρωτοφανής οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τα εγγενή προβλήματα του κλάδου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, σε ό,τι αφορά γενικά στην τηλεόραση, η διαφημιστική δαπάνη από 661 εκατομμύρια το 2007 εκτιμάται ότι το 2011 θα βυθιστεί στα 327 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρώτο θύμα της οικονομικής κρίσης στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ήταν ο Ελεύθερος Τύπος, μία ιστορική εφημερίδα που έκλεισε τον Ιούνιο του 2009.
Στις αρχές του μήνα, η εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα Απογευματινή, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, ενώ ανεστάλη η καθημερινή έκδοση του Βήματος και μέρος των εργαζομένων θα απασχοληθεί στην ηλεκτρονική έκδοση..
Επίσης, σε καθημερινή βάση απολύονται εργαζόμενοι σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, τίθεται εν αμφιβόλω, ενώ και στα υπόλοιπα κανάλια, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για μείωση του κόστους.

Ακόμα χειρότερη η εικόνα στα επαρχιακά μέσα.
Στο μεταξύ, φορείς της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς προέβλεπαν από καιρό, ότι τόσο ο έντυπος, όσο και ο ηλεκτρονικός τύπος, αναπτύσσονταν στρεβλά, με την ανοχή μάλιστα της Πολιτείας.
Δημιουργήθηκαν περίπου 280 εφημερίδες, 800 περιοδικά, 160 κανάλια και γύρω στους 1200 ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες, με αποτέλεσμα να συζητείται σε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης γενικότερη μείωση των δαπανών και μείωση του κόστους εργασίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η Ελλάδα με πληθυσμό 11 εκατομμύρια έχει 29 εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ η Γαλλία με 62 εκατομμύρια πληθυσμό έχει επτά τέτοιες εφημερίδες, η Βρετανία με 61 εκατομμύρια πληθυσμό έχει 12, ενώ η Ισπανία με 46 εκατομμύρια έχει 13.

Πηγή: ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου