Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Υπό επιτήρηση όλα τα υπουργεία θα έχουν “ροφιάνο”

Στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εγκαθίσταται στο Γενικό Λογιστήριο για να παρακολουθεί τις δαπάνες


Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, 2010
«Θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές σε κάποιους τομείς» τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο (ΑΠΕ)
Εμπειρογνώμονες από το υπουργείο Οικονομικών θα εγκατασταθούν στα υπουργεία ώστε να συμβάλουν στην έγκαιρη τήρηση των δεσμεύσεων και των χρονοδιαγραμμάτων του επικαιροποιημένου μνημονίου. Η τοποθέτηση «κομισάριων», οι οποίοι θα συνεργάζονται στενά με τους συντονιστές που θα ορίσουν οι υπουργοί, αποφασίστηκε χθες έπειτα από εισήγηση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Γ.Παπανδρέου . Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί ανά υπουργείο και έγινε κατανοητό από όλους ότι απαιτείται ταχύτητα και απόλυτος συντονισμός καθώς σε αρκετές από τις κρίσιμες αλλαγές που προωθούνται είναι συναρμόδια περισσότερα υπουργεία. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», εγκαθίσταται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο θα παρακολουθεί την πορεία των δαπανών για το 2011 και θα βοηθά στην υπέρβαση τυχόν εμποδίων. Οι συνομιλίες που έγιναν με την τρόικα το προηγούμενο διάστημα ανέδειξαν όλες τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης καθώς το πρόγραμμα εισέρχεται στον σκληρό πυρήνα των διαρθρωτικών αλλαγών. Η ιεραρχία των υπουργείων δεν φάνηκε έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μνημονίου, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά ακόμη και σε επίπεδο υπουργών δεν λειτούργησαν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε να υπάρξει διπλός συντονισμός, σε επιχειρησιακό και σε πολιτικό επίπεδο.
Την εποπτεία του συνόλου του μνημονίου τη διατηρεί ο Πρωθυπουργός προκειμένου να δίνει τον τόνο στην προσπάθεια και να «τραβά αφτιά» όποτε το κρίνει αναγκαίο. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, θα συγκαλούνται στο εξής και θεματικά υπουργικά συμβούλια ώστε να παρακολουθείται συνολικά η πρόοδος σε κάθε τομέα. Τα θέματα της ανάπτυξης θα τα παρακολουθεί ο κ. Θ. Πάγκαλος και ο στόχος είναι να συνεδριάζει η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή σε εβδομαδιαία βάση ώστε να προωθηθούν το ταχύτερο τα νομοσχέδια που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους βουλευτές του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ για θέμα οικονομίας σχετικά με τον προϋπολογισμό. Ο υπουργός Οικονομικών δεν τους έκρυψε τις δυσκολίες που προκύπτουν από το επικαιροποιημένο μνημόνιο και όσα πρέπει να γίνουν ως το τέλος Δεκεμβρίου ( «μας έπιασε σύγκρυο» έλεγαν ορισμένοι βουλευτές έπειτα από τη συνάντηση) ώστε να διασφαλιστεί η τέταρτη δόση του δανείου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε ερωτήσεις για την ανάπτυξη και για το πώς θα προχωρήσει με τις περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και για το κυβερνητικό αλαλούμ. Αιχμές διατυπώθηκαν για την κυρία Λούκα Κατσέλη και για τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου όμως έκοψε με το μαχαίρι τα παράπονα κατά άλλων υπουργών.

Τask force για τους καθημερινούς ελέγχους
Για την καθημερινή παρακολούθηση του μνημονίου έχει δημιουργηθεί ήδη μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γ.Ζαννιά. Η ομάδα αυτή παρακολουθεί το μνημόνιο από την πρώτη ημέρα και βρίσκεται σε επαφή με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που έρχονται στην Αθήνα για την προετοιμασία των τακτικών ελέγχων. Οι επιστήμονες αυτοί συνεργάζονται με υπουργεία που δέχθηκαν μεγάλη πίεση από το μνημόνιο τους προηγούμενους μήνες και τώρα θα συνεργαστούν με τους συντονιστές που θα ορίσουν οι υπουργοί σε όλα τα υπουργεία. Τους επόμενους μήνες μπαίνουν στο μνημόνιο και ορισμένα υπουργεία τα οποία ως τώρα δεν είχαν συμμετοχή, όπως π.χ. το υπουργείο Πολιτισμού, οπότε οι υπηρεσίες τους θα χρειαστούν βοήθεια στο τεχνικό επίπεδο για να μη μείνουν πίσω. Επιπλέον, αποφασίστηκε χθες ότι θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων ώστε να διασφαλιστεί σε κάθε επίπεδο ο συντονισμός. Τις συνεδριάσεις αυτές θα τις συγκαλεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης , ο οποίος έχει την εικόνα για το σύνολο του μνημονίου. Ο κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος έχει το πιο βαρύ κομμάτι του μνημονίου, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Ζήτησε εμπειρογνώμονα για θέματα υγείας από την τρόικα και ο κ. Σερβάς Ντερούζ το δέχθηκε.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου