Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Ομογενής καθηγήτρια στη «ΝΥΤ» για τα Αdvil

Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου, 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην εφημερίδα «New York Times» φιλοξενήθηκε η ομογενής καθηγήτρια κλινικής Φαρμακολογίας Δρ Κάντυ Τσουρούνη (Dr. Candy Tsourounis) προκειμένου να απαντήσει σε ένα βασικό θέμα καθημερινότητας το οποίο απασχολεί εκατομμύρια Αμερικανούς, όσον αφορά στη χρήση συγκεκριμένου είδους φαρμάκου.

Ειδικότερα, η Δρ Τσουρούνη κλήθηκε να απαντήσει για τις επιπτώσεις της ιβουπροφαίνης και, συγκεκριμένα, της πιο γνωστής διακριτικής φίρμας στις ΗΠΑ, τα χάπια Advil, τα οποία, ως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αποτελούν μια πολύ δημοφιλή επιλογή όσον αφορά στην καταπολέμηση του πυρετού, των ημικρανιών και άλλων πόνων που μπορεί να ταλαιπωρούν έναν ασθενή, σε πρόσκαιρη ή καθημερινή βάση.

«Εκεί καταφεύγω κι εγώ όταν πονάω», ανέφερε αρχικά η Δρ Τσουρούνη, η οποία, ωστόσο, προειδοποίησε σε όλους τους τόνους ότι η ιβουπροφαίνη, ως δραστική ουσία, δεν είναι αθώα και δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση, καθότι θα μπορούσαν να προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό, εφόσον ο ασθενής ξεπεράσει συγκεκριμένη δοσολογία που θεωρείται και η πιο ενδεδειγμένη.

«Αυτοί που παίρνουν το φάρμακο δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 1200 mg την ημέρα», τόνισε η Δρ Τσουρούνη, προσθέτοντας πως κάθε χάπι εμπεριέχει 200 mg ιβουπροφαίνης, με τη γενική κατανάλωση ανά ένα ή δυο να μην γίνεται επίσης σε μεσολάβηση μικρότερου διαστήματος από τις 4 έως 6 ώρες.

«Αλλά επειδή οι γιατροί μερικές φορές συνταγογραφούν ιβουπροφαίνη σε πολύ υψηλότερες δόσεις, έως και 3.200 mg την ημέρα, μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε ότι είναι πάρα πολύ», ανέφεραν οι «Times», σημειώνοντας ότι «αυτή η διαφορά έχει τις ρίζες της σε ανησυχίες για την ασφάλεια».

«Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θέτει αυστηρά όρια δοσολογίας για τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, επειδή μπορεί να ληφθούν από άτομα με διάφορους παράγοντες κινδύνου», είπε η Δρ Τσουρούνης προσθέτοντας ότι «εάν είναι απίθανο να έχετε ανεπιθύμητη αντίδραση, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει υψηλότερη δόση».

«Ακόμη και με ιβουπροφαίνη χωρίς ιατρική συνταγή, οι γιατροί μερικές φορές συμβουλεύουν τους ασθενείς να λαμβάνουν έως και 3.200 mg την ημέρα για σύντομο χρονικό διάστημα -έως μία ή δύο εβδομάδες- επειδή τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα είναι καλύτερα σε υψηλότερες δόσεις», αντέτεινε η Λόρεν Χάγκερτυ (Lauren Haggerty), κλινική φαρμακοποιός στο Johns Hopkins Medicine, σημειώνοντας ότι «αυτό μπορεί να συμβεί μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της, η Δρ Τσουρούνη έχει πολλούς και διαφορετικούς τομείς ερευνητικού ενδιαφέροντος, όπως τα συμπληρώματα διατροφής και η αλληλεπίδραση με τη φαρμακευτική αγωγή.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου