Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Πέθανε ο "θρυλικός" Βαγγέλης Ρωχάμης

Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, 2024

\

Την Τρίτη (06/02) απεβίωσε ο Βαγγέλης Ρωχάμης σε ηλικία 73 ετών. Ποιος ήταν ο άνθρωπος που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη με την παράνομη δράση του.

Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Χαλκίδας όπου και νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα άφησε ο Βαγγέλης Ρωχάμης. Ο «πεταλούδας» σε ηλικία 73 ετών απεβίωσε μετά από μάχη που έδινε με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 70 και για περίπου 20 χρόνια είχε συνδέσει το όνομά του με μια σειρά εγκληματικές ενέργειες και παρανομίες. Την ίδια ώρα, όμως, είχε μείνει στην ιστορία για τις δέκα αποδράσεις του.

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Ρωχάμης

Γεννήθηκε το 1951 στην Εύβοια και από τα 16 του χρόνια ξεκίνησε να εργάζεται με σκοπό την συντήρηση της. Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο (1971) και επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του, απέδρασε από το στρατόπεδο.

Κατηγορήθηκε επίσης για κλοπή μοτοποδηλάτου και ήλθε σε προστριβή με ανωτέρους του στο στρατό οπότε και έλαβε προσωρινή αναβολή ως Ι-5. Για την κλοπή καταδικάστηκε σε 3,5 μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού.

Έπειτα άρχισε μια σειρά κλοπών, αλλά και αποδράσεων. Το 1976 φυλακίστηκε για την κλοπή που πραγματοποίησε στο ταχυδρομείο του χωριού του. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’70 πήρε άτυπο διαζύγιο από τη σύζυγό του και για λίγους μήνες μετέβη στην Κύπρο.

Το 1980 συνελήφθη για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό. Το Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο. Για τη δράση του στη στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή.

Όταν τον έψαχνε η αστυνομία και αυτός ήταν στα μπουζούκια

Καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού. Στις αποδράσεις του τον βοήθησαν φίλοι, ενώ στην απόκρυψη του βοήθησαν γυναίκες.

Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οπότε η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.

Ο Ρωχάμης αποφυλακίστηκε με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000 και έκτοτε ζούσε στο Λευκαντί της Εύβοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου