Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

«Ηλικιωμένος κύριος, με καλές προθέσεις αλλά κακή μνήμη», είπε ειδικός εισαγγελέας για τον Μπάιντεν

Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η απόφαση την ειδικού εισαγγελέα την Πέμπτη να μην ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του προέδρου Μπάιντεν για κακή διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων θα έπρεπε να ήταν μια αναμφισβήτητη νομική απαλλαγή. Αντίθετα, ήταν μια πολιτική καταστροφή.

(Διαβάστε ακόμα: Τζιλ Μπάιντεν, η προστατευτική δύναμη του Προέδρου)

Η έρευνα για τον χειρισμό των εγγράφων από τον κ. Μπάιντεν, αφού ήταν αντιπρόεδρος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν ένας «καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνδρας με κακή μνήμη» και ότι είχε «μειώσει τις ικανότητες στην προχωρημένη ηλικία» – τόσο εντυπωσιακοί ισχυρισμοί που προκάλεσαν πυρκαγιά και συναισθηματική απόπειρα ελέγχου πολιτικών ζημιών από τον Πρόεδρο μέσα σε λίγες ώρες.

Μιλώντας στις κάμερες από την Αίθουσα Διπλωματικής Υποδοχής στον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπάιντεν, το βράδυ της Πέμπτης, κατέρριψε την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ (Robert K. Hur), κατηγορώντας τους συντάκτες της, για «εξωγενείς σχολιασμούς» σχετικά με την ηλικία και τη διανοητική του ικανότητα.

«Δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε», είπε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος.

Ο κ. Μπάιντεν φάνηκε να αμφισβητεί ιδιαίτερα τον ισχυρισμό της έκθεσης ότι κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων με τους ερευνητές του F.B.I., δεν μπορούσε να θυμηθεί ποια χρονιά πέθανε ο γιος του Μπο.

«Πώς διάολο τολμά να το επικαλείται αυτό», είπε ο Πρόεδρος, φαίνοντας να πνίγεται στα δάκρυά του. «Κάθε Ημέρα Μνήμης κάνουμε μια Λειτουργία στη μνήμη του στην οποία παρευρίσκονται φίλοι και συγγενείς και άνθρωποι που τον αγάπησαν. Δεν χρειάζομαι κανέναν, δεν χρειάζομαι κανέναν να μου το θυμίζει πότε πέθανε».

Η αξιοσημείωτη εμφάνιση του Προέδρου ενώπιον των δημοσιογράφων υπογράμμισε την πολιτική ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει η έκθεση του κ. Χουρ, παρά την έλλειψη ποινικών διώξεων. Η συζήτηση της έκθεσης για τη μνήμη και την ηλικία του Προέδρου επαναλήφθηκε σε όλο το έγγραφο των 345 σελίδων και γρήγορα καταλήφθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού αντιπάλου του Μπάιντεν στις εκλογές του 2024, του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ.

Στην έκθεση, ο κ. Χουρ είπε ότι η μνήμη του τότε 80χρονου προέδρου ήταν τόσο θολή κατά τη διάρκεια πέντε ωρών συνεντεύξεων σε δύο ημέρες που θα ήταν δύσκολο να πειστούν οι ένορκοι ότι ο κ. Μπάιντεν γνώριζε ότι ο χειρισμός των εγγράφων ήταν λανθασμένος. Ο κ. Χουρ προέβλεψε στην έκθεση ότι εάν ο Πρόεδρος κατηγορούνταν, οι δικηγόροι του «θα τόνιζαν αυτούς τους περιορισμούς στην μνήμη του».

Εν μέρει λόγω της μνήμης του κ. Μπάιντεν, ο κ. Χουρ αρνήθηκε να συστήσει να κατηγορηθεί ο πρόεδρος γι’ αυτό που η έκθεση περιέγραψε ως σκόπιμη διατήρηση μυστικών εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εγγράφων που κοινοποίησε ο πρόεδρος και τα οποία εμπλέκονταν «ευαίσθητες πηγές και μεθόδους πληροφοριών».

«Θα ήταν δύσκολο να πειστεί ένα ένορκος ότι θα πρέπει να τον καταδικάσει -μέχρι τότε έναν πρώην πρόεδρο στα 80 του χρόνια- για ένα σοβαρό κακούργημα», έγραψε ο κ. Χουρ.

Στη δική του γραπτή δήλωση που εκδόθηκε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο κ. Μπάιντεν φάνηκε να προτείνει έναν λόγο για τον οποίο αποσπάστηκε η προσοχή του.

«Ημουν τόσο αποφασισμένος να δώσω στον ειδικό σύμβουλο αυτό που χρειαζόταν, ώστε προχώρησα με πέντε ώρες προσωπικών συνεντεύξεων για δύο ημέρες στις 8 και 9 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, παρόλο που το Ισραήλ είχε μόλις δεχτεί επίθεση στις 7 Οκτωβρίου και ήμουν στη μέση του χειρισμού μιας διεθνούς κρίσης», έγραψε. «Απλώς πίστευα ότι αυτό χρωστούσα στον αμερικανικό λαό».

Πηγή: «Νew York Times», E.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου