Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2019

Κάτω από τα δηλητηριώδη αγκάθια όλη η νοστιμιά

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Πριν από δύο ημέρες, στο Κέντρο Υγείας Μοιρών στην Κρήτη διακομίσθηκαν δύο άνδρες. Είχαν πέσει θύματα ενός πανέμορφου, αλλά άκρως επικίνδυνου εισβολέα! Ο λόγος για το λεοντόψαρο, που φέρει αιχμηρά δηλητηριώδη αγκάθια, το τσίμπημα των οποίων προκαλεί έντονο πόνο, δημιουργεί φλεγμονή και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλακτικό σοκ. Κι όμως, είναι πάρα μα πάρα πολύ νόστιμο!
Το λεοντόψαρο είναι ένα από τα περίπου 300 ξενικά είδη που τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί στις ελληνικές θάλασσες. Προερχόμενα κυρίως από την Ερυθρά Θάλασσα, εισχώρησαν και «εγκλωβίστηκαν» στη Μεσόγειο μέσω του Σουέζ. «Αυτό σημαίνει ότι είναι ψάρια που δεν έχουν θηρευτές, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα... εξαφανίζοντας τα πάντα γύρω τους», λέει στην «Κ» η διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund, Aννυ Μητροπούλου. Το λεοντόψαρο εν προκειμένω τρώει ακατάπαυστα, ωριμάζει σεξουαλικά σε λιγότερο από ένα έτος και έχει τη δυνατότητα να παράγει περισσότερα από 2 εκατ. αυγά τον χρόνο για τα επόμενα 10+ χρόνια της ζωής του! «Δεν είναι τυχαίο ότι η εισβολή ξενικών ειδών θεωρείται σήμερα παγκοσμίως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα, όπως είναι η υπεραλίευση και η κλιματική αλλαγή. Αλλωστε πολύ συχνά οι λόγοι της “μετανάστευσης” των ειδών είναι η αλλαγή της θερμοκρασίας των υδάτων».
Μπροστά στη νέα αυτή απειλή, οι ειδικοί στάθηκαν ιδιαίτερα... εφευρετικοί. «Ο πιο έξυπνος τρόπος μετριασμού των πληθυσμών των ξενικών ειδών είναι η προώθηση της κατανάλωσής τους», εξηγεί η κ. Μητροπούλου. Στο πλαίσιο αυτό, το Cyclades Preservation Fund, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, υλοποιούν την εκστρατεία «Φά’ το πριν τα φάει» με στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας στις Κυκλάδες για το πρόβλημα των ξενικών ειδών, τις επιπτώσεις που επιφέρουν στην τοπική οικονομία, στον τουρισμό και στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και τη διαφήμιση της νοστιμιάς τους. «Γιατί κάποια από αυτά τα είδη, όπως για παράδειγμα ο μπλε κάβουρας και το λεοντόψαρο είναι πάρα πολύ νόστιμα! Γιατί να μη γίνει μόδα η κατανάλωσή τους; Ποιος φανταζόταν πριν από κάποια χρόνια ότι θα ήταν γκουρμέ λιχουδιά η πεσκανδρίτσα; Η πρακτική είναι win win, διότι και οι ψαράδες θα μπορούν να αξιοποιούν αυτά τα ψάρια όταν τα βρίσκουν στα δίχτυα τους, σταματώντας ενδεχομένως να κυνηγούν απειλούμενα είδη, και θα μετριάσουμε τον πληθυσμό τους στις θάλασσές μας και θα έχουμε ψάρι στο πιάτο μας».
Προσοχή στον λαγοκέφαλο
Σήμερα, οι αλιείς που πιάνουν στα δίχτυα τέτοια άγνωστά τους ψάρια, τα πετάνε πίσω στο νερό φοβούμενοι την τοξικότητά τους. Ομως, όπως εξηγεί ο περιβαλλοντολόγος της iSea Νίκος Δούμπας, αν στο λεοντόψαρο κόψεις τα αγκάθια, είναι εντελώς ακίνδυνο. «Αντίθετα, ένα άλλο διαδεδομένο ξενικό είδος, ο λαγοκέφαλος, θα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί είναι τοξικό ψάρι. Δεν καταναλώνεται ούτε στις περιοχές από τις οποίες προέρχεται. Στην Κάρπαθο μάλιστα είχε υπάρξει περιστατικό όπου λουόμενοι πήγαν να τον χαϊδέψουν και τους επιτέθηκε». Είναι κι αυτό ένα πολύ εντυπωσιακό ψάρι που μπορεί να φτάσει τα 6-7 κιλά.

Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου στη Σαντορίνη, γνωστοί σεφ θα παρουσιάσουν ευφάνταστους τρόπους με τους οποίους τα πιο παράξενα ξενικά είδη μπορούν να αποκτήσουν θέση στο πιάτο μας. 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου