Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Τσαβούσογλου: Μοιραστείτε το φυσικό αέριο προτού να είναι αργά

TSABOY

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2019


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε σήμερα στα Κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, παρουσία του Τούρκου «πρέσβη» στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπαστσερί και άλλων αξιωματούχων. Μετά την ολοκλήρωση της  έγινε σύσκεψη  στο «προεδρικό» και στη συνέχεια Τσαβούσογλου και Ακιντζί προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου.
Στις δηλώσεις του,  ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρότρυνε την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί την τουρκική πρόταση για συνεργασία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων «προτού να είναι αργά», κλιμακώνοντας τη ρητορική των προκλήσεων.
«Μοιραστείτε τους φυσικούς πόρους της Κύπρου προτού είναι πολύ αργά» ήταν τη Δευτέρα το μήνυμα – απειλή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς την κυπριακή κυβέρνηση σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακίντζι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε η πρόταση για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων, η οποία απορρίφθηκε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, βρίσκεται ακόμη «στο τραπέζι».
Ο Τσάβουσογλου ισχυρίστηκε ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει μονομερείς πράξεις και δεν σκοπεύει να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους του νησιού».
«Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση απέρριψε αμέσως την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων με ημερομηνία 13 Ιουλίου, όπως έπραξε το 2011 και το 2012, αλλά η πρόταση αυτή βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι» δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ.
Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να λάβει υπόψη της την πρόταση αυτή και να την αποδεχθεί «προτού είναι πολύ αργά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εάν όντως θεωρεί την τουρκοκυπριακή πλευρά ως συνιδιοκτήτη του νησιού.
Τσαβούσογλου: Η ε/κ πλευρά δεν μοιράζεται την πολιτική ισότητα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά έθεσε επί τάπητος τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ΑΟΖ.
Σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι η ε/κ πλευρά δεν φέρει βούληση για λύση. Αυτή η κατάσταση δεν έχει αλλάξει από το 2017 μέχρι σήμερα. Η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με την τ/κ κοινότητα. Οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει αλλάξει τη στάση της για το ζήτημα της πολιτικής ισότητας, ανέφερε.
Τσαβούσογλου: Πάμε σε πενταμερή για να ξεκαθαρίσει το μοντέλο λύσης
«Η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει κανένα μοντέλο λύσης, αρκεί αυτό να κατοχυρώνει την πολιτική ισότητα και την ασφάλεια των Τ/κ». Υπογραμμίζοντας αυτό το σημείο και αναφερόμενος στη σημασία μιας νέας διαδικασίας στο Κυπριακό που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι ο κ. Νίκος Αναστασιάδης κατά διαστήματα έχει θέσει επί τάπητος διάφορα μοντέλα.
Σε συνέχεια των δηλώσεων του είπε ότι, για αυτόν τον λόγο, υπάρχει ανάγκη για μια πενταμερή διάσκεψη, με άτυπο χαρακτήρα, έτσι ώστε οι πλευρές να ξεκαθαρίσουν το τι θα συζητηθεί στη συνέχεια στο Κυπριακό. Τότε θα ξεκαθαρίσουν και οι όροι αναφοράς. Πρόσθεσε επίσης ότι, πρώτα θα ξεκαθαρίσει το μοντέλο που θα συζητηθεί, μετά θα ξεκαθαρίσουν οι όροι αναφοράς και τέλος θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα, θα πρέπει να συμφωνηθούν και οι αρχές, με βάση τις οποίες η ε/κ πλευρά θα μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με την τ/κ κοινότητα. Η πολιτική ισότητα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Κάθε άλλου είδους εξέλιξη και επιλογή, σύμφωνα με την Άγκυρα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά χάσιμο χρόνου. Η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται το καθεστώς της μειονότητας και λύση που δεν θα κατοχυρώνει την πολιτική ισότητα και την ασφάλεια της.
Τσαβούσογλου: Η ε/κ πλευρά δεν μοιράζεται τον φυσικό πλούτο
Ο κ. Τσαβούσογλου επίσης αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς για την συνέχιση των ξεχωριστών εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί τον φυσικό πλούτο με την τ/κ κοινότητα.
Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, η τουρκική πρόταση για το φυσικό αέριο παραμένει στο τραπέζι και η ε/κ πλευρά καλείται να εστιάσει σε αυτήν και να δείξει ότι είναι έτοιμη να μοιραστεί τον φυσικό πλούτο με την τ/κ πλευρά. Σε περίπτωση που δεν γίνει τελικά αποδεκτή αυτή η πρόταση, η τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ θα συνεχίσει τις εργασίες της. Σε ό.τι αφορά την ε/κ πρόταση, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «δήθεν πρόταση», η οποία βασίζεται σε προϋποθέσεις και η οποία δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή.
Ακιντζί: Η ε/κ πρόταση για την ΑΟΖ Δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΑΟΖ, ο Μουσταφά Ακιντζί απέρριψε την ε/κ πρόταση για το ζήτημα του φυσικού αερίου, με το σκεπτικό ότι απορρίπτει την ιδέα της συνεργασίας
Όπως δήλωσε, το ποσοστό του 30% στην ε/κ πρόταση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, καθώς η ε/κ πλευρά πρότεινε την κατανομή των κερδών με βάση τις αναλογίες στην πληθυσμιακή σύνθεση της Κύπρου.
Ο Μουσταφά Ακιντζί επέμενε στη σημασία των θέσεων και της πρότασης της τ/κ πλευράς στο ζήτημα της ΑΟΖ.
Νέα διαδικασία στο Κυπριακό
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το ζήτημα των ορών αναφοράς, ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής των δύο πλευρών σε όλες τις αποφάσεις, σημεία που συμπεριλαμβάνονται στις προηγούμενες συγκλίσεις, στο Κοινό Ανακοινωθέν και στο Πλαίσιο Γκουτιέρες
Σχετικά με την προοπτική της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά προσεγγίζουν θετικά αυτήν την ιδέα και υπενθύμισε ότι το ζήτημα των ορών αναφοράς ακόμη δεν έχει διευθετηθεί. Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε ένα πλαίσιο λύσης, το οποίο θα εξασφαλίζει την πολιτική ισότητα, την ασφάλεια, την αυτονομία των Τουρκοκυπρίων. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, Καθημερινή Κύπρου, Anadolu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου