Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Φράουλα σε απειλή – Οι παραγωγοί της Ηλείας εκπέμπουν σήμα κινδύνου

Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2019

Σε αδιέξοδο βρίσκονται πλέον οι φραουλοπαραγωγοί αφού το εργασιακό καθεστώς των περίπου 6.000 αλλοδαπών εργατών γης είναι παράνομο ενώ η απειλή των Επιθεωρητών Εργασίας είναι νόμιμη και υπαρκτή.

Στη βόρεια Ηλεία ξεκίνησαν οι εργασίες για την καλλιέργεια της φράουλας του πλέον δυναμικού εξαγωγικά αγροτικού προϊόντος, η συγκομιδή του οποίου απαιτεί την άμεση απασχόληση εργατικού δυναμικού.
Μετά του Σταυρού ξεκινά η φύτευση και οι αλλοδαποί εργάτες ξεκίνησαν να εργάζονται παράνομα.
Οι παραγωγοί που επιδιώκουν την νομιμότητα ανησυχούν μήπως κάνει την εμφάνισή του κλιμάκιο ελεγκτών της Επιθεώρησης Εργασίας και επιβάλλει –ορθά όπως λένε οι παραγωγοί-πρόστιμα εξοντωτικά για τους καλλιεργητές. Το πρόστιμο είναι περίπου 10.000 ευρώ ανά εργάτη που σημαίνει όμως ότι ο παραγωγός σταματά οριστικά την καλλιέργεια αφού είναι αδύνατον να πληρώσει το πρόστιμο. «Η Επιθεώρηση Εργασίας κάνει τη δουλειά της σύμφωνα με τους νόμους αλλά τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι εξοντωτικά και μας οδηγούν στον αφανισμό» δηλώνουν οι φραουλοπαραγωγοί.
Η τελευταία σύσκεψη
Τον περασμένο Μάρτιο το φλέγον ζήτημα των εργατών γης στην καλλιέργεια και τη συγκομιδή φράουλας, συζητήθηκε  σε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον  τότε υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Παναγιώτης Κορφιάτης, και εκπρόσωποι των οργανώσεων παραγωγών φράουλας.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν τότε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης νομιμότητα στο καθεστώς διαμονής και εργασίας των παράτυπα διαμενόντων πολιτών Τρίτων Χωρών. Διαπιστώθηκαν από όλους καθυστερήσεις στη διαδικασία έκδοσης αδειών προσωρινής εργασίας – για ένα εξάμηνο, όπως ορίζει ο νόμος.
Το πρόβλημα παραμένει
Τότε κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργού αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην περιοχή με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που εμπλέκονται στην εξέταση και έγκριση των αιτήσεων απασχόλησης εργατών γης, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των αδειών. Από τότε πέρασαν περίπου 6 μήνες, έγιναν εκλογές, άλλαξε η κυβέρνηση αλλά δεν δόθηκε λύση στο μείζον θέμα.
«Δέκα χρόνια ψάχνουν τη λύση»
Ο παραγωγός φράουλας και πρ. Περιφερειακός σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας Γιάννης Αρβανιτάκης, αναφέρεται και αναλύει το μεγάλο πρόβλημα, το εργασιακό που απειλεί την καλλιέργεια αν παραμείνει άλυτο: « Το σημαντικότερο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τα τελευταία 30 χρόνια αυτήν την πραγματικότητα και εξελίσσεται σε επιχειρηματικά επικίνδυνο είναι το εργασιακό διότι εξαρτάται λόγω της ιδιαιτερότητας του προϊόντος αυτού από πάρα πολλά εργατικά χέρια και όπως γίνεται παγκοσμίως με το προϊόν αυτό, οι άνθρωποι που δουλεύουν, κατά πλειοψηφία είναι μετανάστες. Τα τελευταία 10 χρόνια με μεγάλη επιμονή, είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά το σύνολο των φραουλοπαραγωγών έχουμε βρεθεί σε συναντήσεις, συσκέψεις, συμφωνίες, διαφωνίες, υποσχέσεις σε επίπεδο δημοτικό, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Υπουργείο Εργασίας, Υπουργείο Γεωργίας και με κάθε εμπλεκόμενο φορέα ελεγκτικού μηχανισμού που εμπλέκεται στην διαδικασία νομιμοποίησης των εκάστοτε μεταναστών από όπου και αν προέρχονται προκειμένου να διαμένουν και να εργάζονται για τους λόγους που προανέφερα, μια διαδικασία δηλαδή που εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τουλάχιστον».

«Χρονοβόρες διαδικασίες»
Ο κ. Αρβανιτάκης αναφέρεται στον υπάρχοντα νόμο και πώς λειτουργεί: «Ο τελευταίος νόμος που είναι εν ισχύ καλύπτει για ένα εξάμηνο την νομιμοποίηση των περιστασιακά εργαζομένων μεταναστών τρίτων χωρών γενικά σε όλες τις αγροτικές καλλιέργειες πλην όμως επί της διαδικασίας και όπως από την πράξη αποδείχτηκε, 3 με 4 μήνες από το ΕΞΑΜΗΝΟ χάνονται από υπηρεσία σε υπηρεσία, οπότε οι 2 μήνες που απομένουν δεν ενδιαφέρουν ούτε τον εργαζόμενο, ούτε τον εργοδότη διότι ο εργαζόμενος είτε θα βρίσκεται κατά το μεσοδιάστημα αυτό σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας είτε εκτός αυτής, είτε θα εργάζεται παράνομα. Θα εργάζεται παράνομα για όλους τους λόγους που εργάζεται ο κάθε άνθρωπος  και για έναν λόγο παραπάνω για αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην χώρα μας, οι λόγος είναι γνωστός, να εξασφαλίσει δηλαδή την τροφή του τουλάχιστον. Κανένα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ πιστεύω ότι δεν δίκασε κλέφτη που δήλωσε ότι έκλεψε κάτι προκειμένου να καλύψει τις  ανάγκες της επιβίωσής του στην ζωή».

«Γρήγορες διαδικασίες»
Και ο κ. Αρβανιτάκης συμπληρώνει:  «Σε κάθε περίπτωση μια πραγματικότητα μέχρι να αποδειχθεί περνάει τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση γελοιοποιείται από γνωστές και άγνωστες πλευρές για κάθε λόγο. Στην δεύτερη φάση βρίσκεται σε σφοδρή αντιπαράθεση με  όλους και στην τρίτη φάση συμβαίνει το αυτονόητο. Επειδή η πραγματικότητα αυτή έχει ωριμάσει, η καθολική επιθυμία των παραγωγών φράουλας και όλων των υπολοίπων προϊόντων της περιοχής μας είναι μόνο μία. Γρήγορες διαδικασίες από την πολιτεία με σκοπό οι πολύτιμοι αυτοί εργαζόμενοι που προσφέρουν στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής σε εξαγώγιμα προϊόντα μεγάλου οικονομικού και πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα τοπικού και εθνικού πλούτου να πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να εργάζονται και να διαμένουν όπως πρέπει».
ΦΡΑΟΥΛΑ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Η ηλιοαπολύμανση κερδίσει έδαφος
Στο μεταξύ οι φραουλοπαραγωγοί ακολουθούν νέες μεθόδους καλλιέργειας αποδεικνύοντας έτσι ότι αγαπούν τη δουλειά τους και ότι σέβονται τον καταναλωτή. Στόχος της νέας μεθόδου (ξεκίνησε από το Ισραήλ) είναι να μειωθεί η χρήση πιστοποιημένων φαρμάκων και τη θέση τους να πάρει ο ήλιος. Η νέα μέθοδος λέγεται ηλιοαπολύμανση και μας την εξηγεί ο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης:
«Προκειμένου να αποφεύγουμε τα φάρμακα για την απολύμανση του εδάφους  χρησιμοποιούμε την ηλιοαπολύμανση. Χρησιμοποιούμε ειδικά πλαστικά  και κατεβάζουμε την θερμοκρασία του εδάφους μέσα στο θερμοκήπιο για 30-40 μέρες στους 50-55 βαθμούς. Με την θερμοκρασία αυτή επιτυγχάνουμε να εξοντώσουμε παράσιτα και μικροοργανισμούς που προκαλούν ζημιά στην καλλιέργεια αλλά μένουν όλα τα ωφέλιμα. Έτσι παράγουμε ένα άριστο τελικό προϊόν απαλλαγμένο από αρκετά φάρμακα . Το προιόν έτσι είναι περισσότερο ποιοτικό. Η μέθοδος αυτή έχει ξεκινήσει πριν από 6 χρόνια πειραματικά και αυτή τη στιγμή καλύπτει τη μισή έκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Σιγά σιγά μπαίνουμε και στην διαδικασία της φυτοπροστασίας με ωφέλιμα έντομα όπως  γίνεται και σε άλλα προηγμένα κράτη. Αυτό είναι το προϊόν που ζητάνε οι σύγχρονες αγορές της  Ευρώπης εκεί που θα στραφούμε και φέτος για την εξαγωγή του προϊόντος»
Οι αλλοδαποί εργάτες γης ξεκίνησαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου τις εργασίες για την καλλιέργεια της φράουλας η φύτευση της οποίας ξεκινά μετά του Σταυρού
Μακρυγιάννης Ιωάννης εκπρόσωπος Συνεταιρισμού  Ήλιδας : «Σήμερα ξεκινάμε μια νέα σεζόν καλλιέργειας της φράουλας. Μετά του Σταυρού θα ξεκινήσει η φύτευση. Δυστυχώς οι περίπου 3.000 αλλοδαποί εργάτες γης που θα βρίσκονται στις καλλιέργειες  τις επόμενες μέρες, δεν δουλεύουν μόνιμα. Ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα. Είναι μια κατάσταση που διαιωνίζεται και θέτει σε κίνδυνο την καλλιέργεια της φράουλας. Εμείς ζητάμε το 6μηνο που δουλεύουν να έχουν τα νόμιμα χαρτιά ούτως ώστε να είμαστε και εμείς νόμιμοι. Αν έρθει η Επιθεώρηση Εργασίας θα μας επιβληθούν εξοντωτικά πρόστιμα και η καλλιέργεια θα τιναχτεί στον αέρα. Έλληνες εργάτες δυστυχώς δεν έρχονται, ή έρχονται ελάχιστοι. Βολεύονται με τα επιδόματα που παίρνουν οπότε σου λένε «γιατί να έρθω για δουλειά;»  Ακόμη και αν έρθουν η πρώτη συμφωνία που κάνεις μαζί τους είναι εγώ θα τα πάρω «μαύρα». Λοιπόν πρέπει η Πολιτεία να δώσει λύση γιατί αν αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα εμείς δυστυχώς θα τα παρατήσουμε…  »
Κυριαζής Μπάμπης , παραγωγός : «Θέλουμε να επαναφέρουμε το ζήτημα της νομιμοποίησης των εργατών γης  όσον αφορά εδώ στην περιφέρεια της Νέας Μανωλάδας. Υπάρχει ο νόμος  ο οποίος μιλάει για τους εργάτες με 6μηνη διάρκεια εργασίας , αλλά οι διαδικασίες που προβλέπει συγκεκριμένο άρθρο, είναι χρονοβόρες  και δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργατικά χέρια της περιοχής.Εμείς θέλουμε από την Πολιτεία να υπολογίζουμε πλέον στην περιοχή ότι πρέπει να  νομιμοποιηθούν  γύρω στους 5.000 εργαζόμενους  οι οποίοι να νομιμοποιηθούν μέσα στον Δεκέμβριο Ιανουάριο μέχρι 20 Φεβρουαρίου, αυτό το εργατικό δυναμικό θέλει η περιοχή , οπότε να νομιμοποιηθούν πολλοί εργαζόμενοι και με τα εργόσημα που μετά θα κόβουν οι αγρότες, θα έχουν νομιμότητα όσον αφορά τους εργαζομένους. Από κει και πέρα η πολιτεία να μας δώσει το δικαίωμα, με κάποιες διαδικασίες νόμιμες, να κάνουμε καταλύματα να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να διαμείνουν σε αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες  διαβίωσης και αυτή η άσχημη κατάσταση που διαιωνίζεται εδώ και 20 χρόνια να σταματήσει.  »
Αρβανιτάκης Γιάννης φραυλοπαραγωγός και πρ. Περιφερειακός σύμβουλος: «Η ανάπτυξη της καλλιέργειας αυτής τα τελευταία χρόνια και οι προοπτικές της για τα επόμενα που δείχνουν ότι θα διπλασιαστεί στρεμματικά λόγω της αλλαγής ποικιλιών, του τρόπου καλλιέργειας , της ιδιαιτερότητας της περιοχής μας, της άριστης ποιότητας του προϊόντος και του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ευρωπαϊκής αγοράς και όχι μόνο, είναι μια πραγματικότητα».
Καλάμ εργάτης από Μπαγκλαντές: «Αφεντικό μας πληρώνει καλά, σπίτι καλό έχουμε και μένουμε αλλά δεν έχουμε χαρτιά… »
Θανάσης Φωτόπουλος, εργάτης από Καπελέτο: «Η δουλειά έχει καλό μεροκάματο αλλά τα λεφτά που παίρνουμε δεν φθάνουν να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Έχω τρία παιδιά, πληρώνω 300 ευρώ νοίκι στη Βάρδα και με το εργόσημο που παίρνω δεν με συμφέρει. Το μεροκάματο είναι 40 ευρώ. Δουλεύω και 6 ώρες αλλά και 10. Έλληνες δεν έρχονται εδώ να εργαστούν γιατί δεν θέλουν. Παίρνουν επιδόματα, κάθονται στις  καφετέριες και κόβουν κίνηση».
ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου