Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Γιά να μαθαίνουμε: Έκλεψαν το φέρετρο του Τσάρλι Τσάπλιν και ζήτησαν λύτρα

Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2019 
Όλοι μας γνωρίζουμε τον Τσάρλι Τσάπλιν, ο οποίος είναι χρονικά η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης, κυρίως μέσω του χαρακτήρα “Σαρλό” που ενσάρκωνε στις πρώτες ταινίες του. Ωστόσο, υπάρχει ένα γεγονός που συνδέεται με τον Άγγλο ηθοποιο και σκηνοθέτη, που λίγοι από εμάς γνωρίζουν.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όλα συνέβησαν μια βροχερή νύχτα στο ελβετικό χωριό Corsier-sur-Vevey στις όχθες της λίμνης της Γενεύης. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού είχαν πέσει από νωρίς για ύπνο, χωρίς να έχουν ιδέα ότι ένα μακάβριο έγκλημα πρόκειται να διαπραχθεί δίπλα τους.
Την νύχτα εκείνη λοιπόν, και ενώ το ημερολόγιο έγραφε 1η Μαρτίου 1978, δύο μαυροντυμένοι άνδρες μπήκαν κρυφά στο μικρό νεκροταφείο του χωριού. Οι άνδρες αυτοί ήταν ο 24χρονος Πολωνός Ρόμαν Βάρντας και ο 38χρονος Γκάντσο Γκάνεβ από την Βουλγαρία, οι οποίοι είχαν καταστρώσει ένα σχέδιο που πίστευαν ότι θα τους έκανε πλούσιους.
Άρχισαν λοιπόν να εξερευνούν τους 400 τάφους του νεκροταφείου του χωριού. Οι περισσότεροι ήταν απλοί και διέθεταν έναν ξύλινο σταυρό, ανάμεσα τους όμως υπήρχε ένας μεγαλοπρεπής πέτρινος τάφος, ο οποίος είχε την εγχάραξη “Τσαρλς Τσάπλιν 1889-1977”. Ο τάφος φυσικά άνηκε στον διασημότερο κωμικό του κόσμου, ο οποίος είχε πεθάνει δύο μήνες πριν από την παραμονή Χριστουγέννων του 1997.
© Hulton Archive / Getty Images / Ideal Image

Οι δύο άνδρες έβγαλαν του κασμάδες τους και άρχισαν να σκάβουν τον τάφο. Δεν τους πήρε πολύ ώρα για να ανακαλύψουν το φέρετρο του Τσάπλιν, το οποίο φόρτωσαν στο φορτηγάκι τους και το μετέφεραν στα ανατολικά της Λίμνης της Γενεύης, όπου το έκρυψαν σε ένα χωράφι καλαμποκιού.
Την επόμενη μέρα οι κάτοικοι του μικρού χωριού ανακάλυψαν το τρομερό έγκλημα που είχε διαπραχθεί. Στην οικία των Τσάπλιν όλοι είχαν υποστεί σοκ, καθώς αναρωτιόντουσαν γιατί να συμβεί αυτό το πράγμα σε έναν άνθρωπο που μόνο χαρά έδινε στον κόσμο;
Κανείς δεν παρουσιάστηκε να παραδεχτεί το έγκλημα, ενώ τις επόμενες εβδομάδες άρχισαν να διατυπώνονται διάφορα σενάρια, πολλά από αυτά αρκετά ακραία. Ένα ήταν ότι το φέρετρο κλάπηκε από θαυμαστές του που ήθελαν να πραγματοποιήσουν την υποτιθέμενη τελευταία επιθυμία του, να ταφεί στην Αγγλία. Άλλοι έλεγαν ότι ο Τσάπλιν ήταν Εβραίος και οι κάτοικοι του χωριού δεν δέχονταν να ταφεί σε χριστιανικό νεκροταφείο.

Τελικά ο λόγος αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 1978, καθώς η οικογένεια του Τσάπλιν είχε αρχίσει να δέχεται περίεργα τηλεφωνήματα στα οποία οι εκβιαστές ανακοίνωσαν ότι είχαν ξεθάψει την σωρό του Τσάπλιν και ζητούσαν 600.000 δολάρια για να την επιστρέψουν. Η οικογένεια αρνήθηκε κατηγορηματικά να υποκύψει στους εκβιασμούς των δύο ληστών. Έτσι, εκείνοι ξεκίνησαν τα παζάρια, μειώνοντας το ποσό των λύτρων στα 250.000 δολάρια.
Η οικογένεια Τσάπλιν απευθύνθηκε στην αστυνομία και οι αρχές αντέδρασαν ταχύτατα. Παρακολουθούσαν όλα τα τηλέφωνα της περιοχής και εντόπισαν σχεδόν αμέσως τον Βάρντας την ώρα που τηλεφωνούσε για λύτρα, ενώ λίγο μετά συνελήφθη και ο Γκανέβ.
Το μόνο πρόβλημα τώρα ήταν να επιστραφεί η σωρός του Τσάπλιν στο νεκροταφείο, ωστόσο, οι δύο ληστές είχαν ξεχάσει το ακριβές σημείο που είχαν θάψει το φέρετρο. Δυομισι μήνες αργότερα και μετά από αρκετές έρευνες, οι αστυνομικές αρχές βρήκαν το φέρετρο. Η σορός του Τσάπλιν επέστρεψε στο κοιμητήριο του χωριού και στην θέση της προηγούμενης πέτρινης ταφόπλακας, μπήκε μια βαριά τσιμενένια και ο τάφος σφραγίστηκε για πάντα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου