Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Αντώνη Διαματάρη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο


Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2019Από τη συνάντηση του ΥΦYΠΕΞ κ. Αντώνη Διαματάρη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και Εκκλησιαστικά Θέματα, Αντώνης Διαματάρης, πραγματοποίησε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, όπου είχε εγκάρδια συνάντηση μιας και πλέον ώρας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Ο κ. Διαματάρης επισήμανε πως «είχα την χαρά και την ευλογία να με δεχθεί σε ακρόαση η Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Μετέφερα την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού της Ελλάδος, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και το έργο του Παναγιώτατου».
Προσφωνώντας ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον κ. Διαματάρη είπε πως «με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμεθα σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εχουμε παλαιούς δεσμούς, παλαιά φιλία, ειλικρινή και γνησία, και είμαι βέβαιος ότι και με την καινούργια αρμοδιότητά σας θα είσθε πάντοτε δίπλα στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, στη Μητέρα Εκκλησία, τοσούτω μάλλον όσω δραστηριοποιείσθε και στην Αμερική, την πιο μεγάλη Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία, ως γνωστόν, απεστείλαμε πρόσφατα έναν άξιο νέο Αρχιεπίσκοπο. Τον γνωρίζετε και τον αγαπάτε και τον εκτιμάτε, και εν συνεργασία όλων ημών, των θεσμών και των παραγόντων, ευχόμεθα να γίνει το καλύτερο δυνατόν για την Μητέρα Εκκλησία, για το Γένος μας και για την μεγάλη Επαρχία του Θρόνου στην Αμερική».
Είπε ακόμα πως «έχετε στην αρμοδιότητά σας και στην ευθύνη σας τον Απόδημο Ελληνισμό. Βεβαίως εμείς εδώ στην Κωνσταντινούπολη δεν είμεθα απόδημοι, είμεθα ένδημοι από αιώνων, αλλά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων σας για τους υπόλοιπους χώρους στην οικουμένη, όπου ζουν οι ομογενείς, σας ευχόμεθα δύναμη, να τους εμπνέετε, να τους στηρίζετε καθώς ζουν σε αλλότρια περιβάλλοντα, να τους ενισχύετε να κρατούν τις παραδόσεις του Γένους μας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
»Και επειδή εσείς είσθε τόσο κοντά στην Εκκλησία είμαι βέβαιος ότι θα το επιτύχετε αυτό, δηλαδή να τους εμπνεύσετε, να τους κρατήσετε εδραίους και σταθερούς στις παραδόσεις των πατέρων μας. Ανέφερα την Αμερική, αλλά, ως γνωστόν, και στην Αυστραλία και στη Μεγάλη Βρετανία το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε και απέστειλε νέους και αξίους Ποιμενάρχας. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεργασθούν μαζί σας και εσείς μαζί τους για το καλό του απανταχού Ελληνισμού. Σας εύχομαι, λοιπόν, όλα τα καλά του Θεού, δύναμιν, έμπνευσιν και υγείαν και κουράγιο για να ταξιδεύετε και να τους συναντάτε όλους αυτούς τους απόδημους αδελφούς μας».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Διαματάρης εξέφρασε τον σεβασμό της Ελληνικής Πολιτείας και προσωπικά του ιδίου προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη και το αμείωτο ενδιαφέρον της Κυβερνήσεως για τον μακραίωνο θεσμό της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.
Απευθυνθείς στον Πατριάρχη είπε: «Παναγιώτατε, είναι τιμή και ευλογία για εμένα να βρίσκομαι εδώ ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ως αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού αλλά και των Εκκλησιών εκτός Ελλάδος», υπενθυμίζοντας και εκείνος τη μακρόχρονη γνωριμία του με τον Παναγιώτατο.
Τόνισε πως «εκ μέρους του Πρωθυπουργού της χώρας θέλω να γνωρίζετε ότι έχετε την πλήρη αγάπη, σεβασμό και υποστήριξη. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη γνωρίζει πάρα πολύ καλά και τον ρόλο σας και τη διεθνή εμβέλεια της προσωπικότητάς σας και το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να σταθούμε κοντά σας όσο γίνεται πιο στενά».
Αναφερόμενος δε στον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ο κ. Διαματάρης είπε ότι «είναι ο πλέον κατάλληλος που θα μπορούσε να εκλεγεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο» ενώ χαρακτήρισε «ως εξαιρετικούς και τους Ιεράρχες που επελέγησαν να διαποιμάνουν τις επίσης σημαντικές Επαρχίες της Μ. Βρετανίας και της Αυστραλίας».
Κατά τη διάρκεια της εγκάρδιας συναντήσεώς τους, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ο κ. Διαματάρης θέλησε να ενημερωθεί για τα ζητήματα που απασχολούν τη Μητέρα Εκκλησία, την Ομογένεια και εν γένει το Ορθόδοξο πλήρωμα στην Τουρκία, καθώς επίσης και για θέματα που άπτονται της οικουμενικής διακονίας του Πατριαρχείου.
Στη συνάντηση τον υφυπουργό κ. Διαματάρη συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, ο κ. Εμμανουήλ Κουμπαράκης καθώς και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κυρία Γεωργία Σουλτανοπούλου. Εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρέστησαν ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος και ο Αρχων Διδάσκαλος του Γένους, κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Νωρίτερα, ο κ. Διαματάρης με τους συνεργάτες του, επισκέφτηκαν την Αγία Σοφία και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Επίσης το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε συναντήσεις με μαθητές και δασκάλους στο Ζάππειο και το Ζωγράφειο, καθώς και  με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΡΚΙ (Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων).

Ο ΥΦΥΠΕΞ Αντωνης Διαματάρη είχε σύντομη συνάντηση και με τον ηγούμενo της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο οποίος διακρίνεται αριστερά στη φωτογραφία και τον βοηθό του π. Ευδόκιμο, οι οποίοι βρέθηκαν επίσης στο Φανάρι. Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου