Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Με «γενικευμένο πόλεμο» απειλεί ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν εάν η χώρα του δεχτεί επίθεση


Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2019



Ο κ. Mohammad Javad Zarif (AP Photo/Vincent Thian, File)

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Ενα στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν από τις ΗΠΑ ή τη Σαουδική Αραβία θα έχει ως αποτέλεσμα «έναν γενικευμένο πόλεμο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ (Mohammad Javad Zarif) την Πέμπτη, επαναλαμβάνοντας την άρνηση της κυβέρνησής του να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για την επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.
Τα λόγια του κορυφαίου διπλωμάτη της Τεχεράνης έρχονται μια μέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος με την άφιξή του στην Τζέντα ανέφερε πως η επίθεση κατά της Σαουδικής Αραβίας συνιστά «μια πράξη πολέμου».
Ερωτώμενος από το «CNN» για τις συνέπειες μιας επίθεσης των ΗΠΑ ή της Σ. Αραβίας κατά του Ιράν, ο κ. Ζαρίφ απάντησε πως θα προκαλούσε «πολλές απώλειες».
«Κάνω μια πολύ σοβαρή δήλωση λέγοντας ότι εμείς δεν θέλουμε πόλεμο, δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση (…) Αλλά δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε το έδαφός μας», συνέχισε ο Ζαρίφ.
Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι ο ομόλογός του των ΗΠΑ προσπαθεί να καθυστερήσει την έκδοση των θεωρήσεων εισόδου (βίζες) για την ιρανική αντιπροσωπεία που σχεδιάζει να μετάσχει στην προσεχή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Ο υπουργός Πομπέο προσπαθεί να αποφύγει να τηρήσει την υποχρέωση των ΗΠΑ να εκδίδουν βίζες για τις αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ καταφεύγοντας σε αυθαίρετους χαρακτηρισμούς», αναφέρει ο Ζαρίφ σε μήνυμά του στο Twitter, στο οποίο δεν διευκρινίζει αν η καθυστέρηση αυτή μπορεί να συνδέεται με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ τον ενέταξαν στη μαύρη λίστα τους στα τέλη του Ιουλίου.
«Να ίσως ένα μάθημα ιστορίας για τον άπειρο ομόλογό μου: ο Νέλσον Μαντέλα ήταν στη Μαύρη Λίστα των ΗΠΑ για την Τρομοκρατία ως το 2008, 15 χρόνια αφότου είχε πάρει το Νόμπελ Ειρήνης», προσθέτει ο Ζαρίφ στο μήνυμά του στο Twitter.
Οι ΗΠΑ συζητούν αυτήν την περίοδο με τη Σαουδική Αραβία και άλλους συμμάχους τους στον Κόλπο πιθανές απαντήσεις στην επίθεση του Σαββάτου σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, για την οποία κατηγορούν το Ιράν.
Ο Ζαρίφ είχε νωρίτερα προειδοποιήσει με μήνυμά του στο Twitter ότι η, όπως την ονομάζει, ομάδα Β -στην οποία περιλαμβάνεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν- εξαπατούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να τον σύρουν σε έναν πόλεμο κατά του Ιράν.
Ο Μάικ Πομπέο δεν απάντησε στις δηλώσεις της Τεχεράνης, ενώ την Τετάρτη είχε συναντηθεί στην Τζέντα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να συζητήσουν επί της επίθεσης, η οποία μείωσε την παραγωγή πετρελαίου του βασιλείου κατά 50%.
«Οι ΗΠΑ συμπαραστέκονται στη Σαουδική Αραβία και υποστηρίζουν το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της», έγραψε ο Πομπέο στο Twitter. «Η απειλητική συμπεριφορά του ιρανικού καθεστώτος δεν θα γίνει ανεκτή», πρόσθεσε.
Εξετάζει τη μορφή των αντιποίνων ο Τραμπ
Μέσα σε διάστημα εφτά λεπτών την Τετάρτη, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φανέρωσε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο το πόσο δύσκολη είναι η απόφαση που καλείται να λάβει, αφού ακροβάτησε εκ νέου στο τεντωμένο σκοινί μεταξύ πολέμου και ειρήνης, σχολιάζουν οι «New York Times».
Την μία στιγμή απείλησε πως θα δώσει εντολή για «την ύστατη επιλογή» της επίθεσης στο Ιράν ως αντίποινα για το χτύπημα των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας και την άλλη μίλησε για το πόσο λάθος ήταν για τις ΗΠΑ η εμπλοκή σε πολέμους στη Μέση Ανατολή.
Η ομάδα του Τραμπ έχει αναπτύξει ένα εύρος εναλλακτικών, χωρίς να περιλαμβάνεται το χτύπημα με βόμβες ή πυραύλους, αναφέρει η «ΝΥΤ».
Αυτές περιλαμβάνουν έναν νέο γύρο κυρώσεων που θα πλήξουν την οικονομία του Ιράν, την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων στην περιοχή και την εξαπόλυση κυβερνοεπίθεσης ώστε να σταλεί ένα μήνυμα, αλλά να αποφευχθεί η αιματοχυσία.
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου