Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Πωλήθηκε για 2,5 εκατ. δολ. το κτίριο που στεγάζει τον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στο Σικάγο


Άραγε, η υπόθεση θα είναι η πρώτη και τελευταία ή θα έχουμε συνέχεια… συνέχειες;  Το εκκλησίασμα αραιώνει.  Η οικονομική υποστήριξη μικραίνει και δυστυχώς μικραίνει και το δίδαγμα. Πολλές φορές έχουμε γίνει μάρτυρες ιερέων που θέλουν να κάνουν κήρυγμα χωρίς να διαθέτουν στοιχειώδη γνώση  των θρησκευτικών και των κοινωνικών κανόνων!  Κρίμα, κάποιοι έχουν κάνει το λειτούργημα της ιεροσύνης επάγγελμα.  Λένε, δεν υπάρχουν ιερείς…  Καλύτερα λίγοι και καλοί παρά «παπαγαλάκια» που «πλαστογραφούν» ομιλίες.  Καλύτερα να μένουν στις γραφές και ας αφήσουν το κήρυγμα σε αυτούς που ξέρουν να κηρύττουν.  Γιατί, εάν αρχίσουμε να κάνουμε ερωτήσεις στα «παπαγαλάκια» που θέλουν να «κηρύττουν» θα πέσει πολύ γέλιο.   paneliakos.com 
-----------------------------------------------------



Στην Αγία Τριάδα του Σικάγου (E. Jason Wambsgans/Chicago Tribune via AP, FILE)

ΣΙΚΑΓΟ. Το μέλλον μιας εκ των παλαιοτέρων ελληνικών Ορθοδόξων εκκλησιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πλέον καταστεί σαφές, καθώς επικυρώθηκε την Τρίτη από το αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο η πώληση της ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο Σικάγο έναντι του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον ουδέτερο θρησκευτικό οργανισμό «Universal Life Church».
Οι υπεύθυνοι του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας έχουν πλέον 75 ημέρες στη διάθεσή τους για να εκκενώσουν το κτίριο.
Το μέλλον της εκκλησίας ήταν αβέβαιο μετά από μία σειρά οικονομικών προβλημάτων που προέκυψαν, φέρνοντάς την στα πρόθυρα της οριστικής αναστολής λειτουργίας. Οι αξιωματούχοι της εκκλησίας δήλωσαν ότι η τράπεζα απέρριψε το αίτημά τους για δάνειο, μετά την αποτυχία τους να εξασφαλίσουν 1,6 εκατομμύρια δολάρια ως εγγύηση.
Η Αγία Τριάδα απέφυγε την αναστολή λειτουργίας της στα τέλη του περασμένου έτους, μετά από μια γενναιόδωρη ανώνυμη δωρεά, αλλά στη συνέχεια προέκυψε θέμα με τα χρήματα και αναγκάστηκε να βάλει εκ νέου πωλητήριο.
Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας της Αγίας Τριάδος π. Νικόλαο Ιωνά αναφορικά με την επικείμενη πώληση του ναού και του κοινοτικού συγκροτήματος, αλλά και την δακρυρροούσα εικόνα της Παναγίας, μας είπε ότι «η Μητρόπολη μου έχει απαγορεύσει να ομιλώ στα Μέσα Ενημέρωσης και να αναρτώ πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας αποτελεί την δεύτερη πιο παλιά ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες και την αρχαιότερη στις Μεσοδυτικές πολιτείες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Chicago Suntimes», ο π. Νικόλαος Ιωνάς εμφανίστηκε στο δικαστήριο την Τρίτη συνοφρυωμένος, κρατώντας ένας κομποσκοίνι.
Η εκδίκαση της υπόθεσης διήρκησε μόλις 20 λεπτά με τον δικαστή του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τίμοθι Μπαρνς, να εγκρίνει την πώληση του κτιρίου που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Σικάγου, το οποίο, από τη δεκαετία του 1960 φιλοξενεί την ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
Τις τελευταίες ημέρες, η υπόθεση έχει τραβήξει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς μια επιστάτρια του Ναού δήλωσε πως είδε την εικόνα της Παναγίας να δακρύζει.
Η εκκλησία, βαριά χρεωμένη, είχε περιέλθει σε κατάσταση κατασχέσεως εξ υποθήκης και η τράπεζα ζητούσε να αποπληρωθεί το χρέος. Τα μέλη της ενορίας προσεύχονταν να βρεθεί κάποιος ευκατάστατος σωτήρας, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ο δικαστής, χωρίς νομικές ενστάσεις, ενέκρινε την πώληση του κτιρίου αξίας 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν άλλον θρησκευτικό οργανισμό που δεν έχει σχέση την συγκεκριμένη εκκλησία.
«Πήδηξα σχεδόν μέχρι το ταβάνι φωνάζοντας, ‘ενίσταμαι’, αλλά δεν είχα κανένα νόμιμο νομικό υπόβαθρο ούτε κάποια επιταγή αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο 54χρονος Στάνλεϊ Ανδρεάκης (Stanley Andreakis), πρόεδρος του ενοριακού συμβουλίου και φαρμακοποιός, ο οποίος επισκέπτεται την εκκλησία εδώ και 40 χρόνια και εμφανίστηκε στο δικαστήριο φορώντας την στολή της δουλειάς.
Οι αξιωματούχοι της εκκλησίας έχουν τώρα περίπου δύο μήνες περιθώριο για να βρουν μία νέα στέγη, πιθανώς προσωρινή, και ένα μέρος για να αποθηκεύσουν τα εκκλησιαστικά σκεύη και εικόνες.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να εγκατασταθούμε σε ένα νέο κτίριο σύντομα» δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Ιερού Ναού, Ντέιβιντ Χέρτζογκ, στο τηλεοπτικό δίκτυο «Fox 32» του Σικάγου, αμέσως μετά τη λήξη του δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου