Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Τζάμπολ στο 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ

ar--3

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ


ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΚΙΝΑ
Tριάντα δύο εθνικές ομάδες στην αφετηρία, η μπάλα θα υψωθεί προς τον... ουρανό της Κίνας για το εναρκτήριο τζάμπολ και όλος ο πλανήτης θα βρεθεί σε ρυθμούς μπάσκετ για το 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο, από σήμερα και για τις επόμενες 15 ημέρες, σε οκτώ πόλεις της αχανούς και πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη.
Aν η αμφισβήτηση των ΗΠΑ για την πρώτη θέση στα Παγκόσμια Κύπελλα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί το απόλυτο μέτρο σύγκρισης των υπολοίπων ομάδων που στοχεύουν στο βάθρο, τότε, εδώ στην Κίνα, αυτή η υπόθεση εργασίας προμηνύει την πιο αμφίρροπη διοργάνωση του 21ου αιώνα, κάτι που δεν μπορούσε να διανοηθεί κανείς πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, στην Ιντιανάπολις, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα και στο Παγκόσμιο του 2006 στην Ιαπωνία, αλλά κατά αντιστοιχία διοργανώσεων, η Σερβία, η Αργεντινή και η Ελλάδα έγραψαν τη δική τους ιστορία κόντρα στους «πατέρες» του αθλήματος.
Η αμερικανική κυριαρχία, που ήταν απόλυτη στα 13 χρόνια που πέρασαν από το ελληνικό έπος της Σαϊτάμα (η επέτειός του συμπίπτει χρονικά αύριο, με την πρεμιέρα της εθνικής ομάδας), απειλείται ξανά, αφού ο Σέρβος τεχνικός των Σαν Αντόνιο Σπερς Γκρεγκ Πόποβιτς έλαβε 18 αρνήσεις πρωτοκλασάτων παικτών του ΝΒΑ και είδε την ομάδα του να χάνει από την Αυστραλία σε φιλικό (σταμάτησε το σερί των 78 νικών από το 2006). Οι Αμερικανοί, βέβαια, παραμένουν το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, χωρίς όμως να είναι αδιαφιλονίκητο.
Η σύνθεση της φετινής 12άδας δίνει... δικαιώματα στις ισχυρές ομάδες της Ευρώπης, προεξάρχουσας της Σερβίας, να αμφισβητήσει τους Αμερικανούς, ενώ τον ίδιο στόχο, της νίκης, θα έχουν η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα, σε όποια φάση της διοργάνωσης τους αντιμετωπίσουν. Οι Αμερικανοί δεν θα έχουν δυσκολίες για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον 5o όμιλο της Σαγκάης, και στη δεύτερη φάση (Σενζέν) θα τεθούν αντιμέτωποι των ομάδων που θα προκριθούν από τον όμιλο της Νανζίνγκ όπου συμμετέχει η Ελλάδα. Επικρατέστερη για τη δεύτερη θέση του ομίλου είναι η Τουρκία, αντί της πρωτοεμφανιζόμενης Τσεχίας.
Οι Σέρβοι βρίσκονται στον 4ο όμιλο (Φοσάν) και, έχοντας τοποθετήσει ψηλά τον πήχυ των στόχων τους, αναμένεται να προκριθούν αήττητοι στη δεύτερη φάση. Διαθέτουν πέντε παίκτες που παίζουν στο ΝΒΑ, πολύ καλή «χημεία» καλύπτοντας την απουσία του Τεόντοσιτς και έχουν γεμάτο πάγκο, με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να τους καθοδηγεί για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο. Στον «χορό» των μεταλλίων αναμένεται να βρεθεί η Ισπανία, που είναι πάντα υπολογίσιμη, παρά το μεταβατικό στάδιο που διανύει και την απουσία του ηγέτη της, Πάου Γκαζόλ. Ο αδελφός του Μαρκ, ο Ρούμπιο και τα αδέλφια Ερνανγκόμεζ θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος.
Στο κυνήγι των μεταλλίων και η Γαλλία, με τον Βενσάν Κολέ να έχει συμπληρώσει δεκαετία στον πάγκο της και με ένα άκρως αθλητικό και συνάμα έμπειρο σύνολο, από τον έβδομο όμιλο (Σενζέν). Στον όγδοο όμιλο (Ντουγουάν), οι ηχηρές απουσίες σε Αυστραλία και Καναδά φέρνουν σε πλεονεκτική θέση τη Λιθουανία (Βαλαντσιούνας, Σαμπόνις) και υπολογίσιμη είναι η Σενεγάλη, ενώ στον δεύτερο όμιλο (Γουάν) ξεχωρίζει η Αργεντινή και η σκληροτράχηλη Νιγηρία. Η διοργανώτρια Κίνα έχει προβάδισμα για την πρώτη θέση στον πρώτο όμιλο (Πεκίνο).
«Κόπηκε» ο Κόνιαρης από την εθνική ομάδα
Η εθνική ομάδα θα ολοκληρώσει τη σαρανταήμερη προετοιμασία της με την τελευταία προπόνηση για τον αυριανό πρώτο αγώνα (15.00) στην Νανζίνγκ και αντίπαλο το Μαυροβούνιο. Ο Αντώνης Κόνιαρης είναι ο τελευταίος κρίκος που αποκόπηκε προκειμένου να σχηματιστεί η τελική 12άδα, και ο ομοσπονδιακός προπονητής Θανάσης Σκουρτόπουλος τον ευχαρίστησε θερμά για τη βοήθειά του. Η τελική αποστολή απαρτίζεται πλέον από τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο, Καλάθη, Μάντζαρη, Λαρεντζάκη, Σλούκα, Παπαπέτρου, Παπανικολάου, Πρίντεζη, Παπαγιάννη, Μπουρούση, Βασιλόπουλο. Ο άγραφος κανόνας των μεγάλων διοργανώσεων υπαγορεύει ότι η πρεμιέρα μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις από τις ομάδες αουτσάιντερ που θα αμφισβητήσουν τα φαβορί.

Μάντζαρης και Βασιλόπουλος κέρδισαν στα... σημεία τη θέση τους στην τελική 12άδα της Εθνικής από τον εικονιζόμενο Κόνιαρη.
Δεκαέξι ομάδες, από τον πρώτο μέχρι και τον τέταρτο όμιλο, θα πάρουν θέσεις στο παρκέ για το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής και των οκτώ αγώνων που θα δώσουν.  Η απουσία παραδοσιακού ντέρμπι, σύμφωνα με την προϊστορία τους στα Παγκόσμια Κύπελλα, είναι δεδομένη, ενώ ξεχωρίζουν δύο αναμετρήσεις τόσο για τον βαθμό ανταγωνιστικότητας όσο και για το τελικό αποτέλεσμά τους. Στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, θα παίξουν η Βενεζουέλα και η Πολωνία που θα διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση του πρώτου ομίλου, ενώ για τον δεύτερο όμιλο, στη Βουχάν, η αποδεκατισμένη Ρωσία θα αντιμετωπίσει τη φιλόδοξη Νιγηρία.
Στα άλλα παιχνίδια, υπάρχουν μεγάλα φαβορί που αναμένεται να παίξουν με δεδομένη αυτοσυγκέντρωση και να φτάσουν με εύκολο τρόπο στην πρώτη νίκη τους, όπως είναι τα ζευγάρια Ανγκόλας - Σερβίας, Φιλιππίνων - Ιταλίας (Δ΄ όμιλος), Αργεντινής - Κορέας (Β΄ όμιλος) και Ισπανίας - Τυνησίας (Γ΄ όμιλος).  Διαφορετικά στυλ μπάσκετ, με αβεβαιότητα επιβολής και επικράτησης των εθνικών ομάδων που τα εκπροσωπούν, θα υπάρξουν στους αγώνες Ιράν - Πουέρτο Ρίκο (Γ΄ όμιλος) και Κίνας - Ακτής Ελεφαντοστού.
Πώς η Κίνα εκμεταλλεύεται το μεγάλο αυτό ραντεβού
Το παγκόσμιο ραντεβού του αθλήματος στην Κίνα, πέντε χρόνια μετά το προηγούμενο Μουντομπάσκετ στην Ισπανία, γίνεται σε μια αναδυόμενη χώρα του παγκόσμιου μπάσκετ, καθώς, με τη δύναμη του χρήματος, παρά με την τεχνογνωσία και την ποιότητα του πρωταθλήματός της, έχει προσελκύσει σταρ του ΝΒΑ και του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Οι Κινέζοι, φίλαθλοι και μη, είναι έτοιμοι να κατακλύσουν τα υπερσύγχρονα στάδια των οκτώ πόλεων για να παρακολουθήσουν τους 384 παίκτες, τους προπονητές και τα μέλη όλων των αποστολών, τους 55 διεθνείς διαιτητές και τους 92 αγώνες που θα διεξαχθούν συνολικά. Στιγμές αποθέωσης εντός και εκτός των γηπέδων γνωρίζουν, ήδη, όλοι οι σταρ και αναγνωρίσιμοι παίκτες κάθε εθνικής ομάδας, ενώ το αγωνιστικό ενδιαφέρον κορυφώνεται σε κάθε φάση που έχει πρωταγωνιστές τους NBAers κάθε εθνικότητας και φυσικά τους Αμερικανούς.
Οι Κινέζοι διοργανωτές έχουν υπολογίσει ότι από την πώληση των εισιτηρίων (η προπώληση έχει ξεπεράσει τις 25.000 μόνο για τους τρεις πρώτους αγώνες των οκτώ ομίλων) θα καλύψουν όλα τα έξοδα του Μουντομπάσκετ και θα υπάρξει υψηλό κέρδος από τα έσοδα πέντε μεγάλων χορηγών και δέκα μικρότερων από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αεροπορικές, γεωργικών προϊόντων κ.ά.
Το μεγαλύτερο κόστος της διοργάνωσης καλύπτεται από τον εθελοντισμό και το εργατικό δυναμικό χαμηλών αποδοχών, εντός και εκτός των γηπέδων, ενώ ύστερα από την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μπορεί να υπολογιστεί και το τουριστικό κέρδος από τους ξένους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν στις οκτώ πόλεις της Κίνας, με τις μετακινήσεις και τη διαμονή τους.
Στα οφέλη της διοργάνωσης οι Κινέζοι συμπεριλαμβάνουν, ως πρόβλεψη, τη μεγαλύτερη προσέλκυση ξένων παικτών στο πρωτάθλημά τους, πιστεύοντας ότι, σε συνδυασμό με την οικονομική ευχέρεια και φερεγγυότητα των ομάδων τους, οι συνθήκες διαμονής τους και φιλοξενίας τους θα διαφημιστούν εξαιρετικά.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου