Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

O πρώτος 3D διαστημικός πύραυλος

 Σάββατο, 10 Μαρτίου, 2023

Αναμένεται να εκτοξευθεί σήμερα το μεσημέρι (1:00μμ ανατολική ώρα Αμερικής), 8:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος από το ακρωτήριο Κανάβεραλ

O πρώτος 3D διαστημικός πύραυλος

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η δοκιμαστική πτήση του πρώτου διαστημικού πυραύλου, κατασκευασμένου από τρισδιάστατο εκτυπωτή, η εκτόξευση του οποίου αναβλήθηκε την Πέμπτη λόγω αδιευκρίνιστων τεχνικών προβλημάτων. Νέα απόπειρα θα γίνει σήμερα στις οκτώ το βράδυ ώρα Ελλάδας, καθώς η τεχνική ομάδα πίσω από το φιλόδοξο σχέδιο επιμένει ότι ένα μικρό εμπόδιο δεν πρόκειται να υπονομεύσει τις φιλοδοξίες της. Στελέχη της εταιρείας Relativity Space υποστηρίζουν ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση περιορίζει δραστικά το κόστος κατασκευής διαστημικών οχημάτων.

Ο πύραυλος Terran 1 έχει μήκος 33 μέτρων, ενώ ποσοστό 85% του όγκου του κινητήρα του έχει κατασκευασθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή, συμπεριλαμβανομένων του πλαισίου του πυραύλου και των συστημάτων προώθησης και πλοήγησης. Στόχος είναι τα μελλοντικά μοντέλα να έχουν κατασκευασθεί κατά 95% από εκτυπωτές 3D. Τα νέα αυτά μοντέλα πυραύλων θα είναι πολλαπλής χρήσης και θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πολλαπλές απογειώσεις και προσγειώσεις.

Ο Terran 1 θα γίνει ο πρώτος πύραυλος που θα αξιοποιεί συνδυασμό μεθανίου και υγρού οξυγόνου ως καύσιμο. Το μεθάνιο θεωρείται πιο αποτελεσματικό καύσιμο πυραύλων, σε σχέση με την κηροζίνη. Η καύση του μεθανίου στον κινητήρα δεν αφήνει επίστρωση καυσαερίου, όπως κάνει η κηροζίνη, βελτιώνοντας έτσι τον χρόνο και το κόστος συντήρησης.O πρώτος 3D διαστημικός πύραυλος-1

Η νεοφυής επιχείρηση σχεδίαζε να εκτοξεύσει τον Terran 1 την Πέμπτη το μεσημέρι από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Η δοκιμαστική πτήση είχε συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον. Η τεχνική ομάδα απέφυγε χθες να εξηγήσει ποια ακριβώς προβλήματα συνάντησε ο πύραυλος λίγη ώρα πριν από την εκτόξευσή του, με την εταιρεία να δεσμεύεται ότι θα ενημερώσει το κοινό μέσω Twitter.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση περιορίζει δραστικά το κόστος κατασκευής διαστημικών οχημάτων.

Η δοκιμαστική πτήση, που έφερε την αισιόδοξη κωδική ονομασία «Καλή τύχη, να περάσεις καλά», είχε σχεδιαστεί με σκοπό να εκτιμηθεί η συμπεριφορά του πυραύλου όταν αυτός εισέρχεται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Το δεύτερο στάδιο του πυραύλου δεν επρόκειτο να μεταφέρει φορτίο ή κάποιο δορυφόρο στην παρθενική του πτήση, σύμφωνα με τη Relativity Space. Η εταιρεία επιδιώκει με τη δοκιμαστική πτήση να διαπιστώσει εάν ο πύραυλος και τα υλικά του μπορούν να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες πραγματικής εκτόξευσης και εάν το όχημα μπορεί να φθάσει στο Διάστημα.

Τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Relativity Space, Τιμ Ελις, εξήγησε ότι η πτήση αποτελεί σπάνια ευκαιρία για την άντληση μαθημάτων. «Ανεξάρτητα από την κατάληξη της εκτόξευσης, βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα λεπτά ενός μεγάλου αγώνα. Μία εκτόξευση δεν πρόκειται να καθορίσει τη μελλοντική μας επιτυχία», είχε επισημάνει ο Ελις.

Για την ώρα, καμία εταιρεία ή διαστημική υπηρεσία δεν έχει εκτοξεύσει επιτυχώς στο Διάστημα πύραυλο με καύσιμο μεθανίου. Κινεζική εταιρεία αποπειράθηκε να το κάνει τον Δεκέμβριο του 2022, με τον κινητήρα να εκρήγνυται πριν ακόμη ο πύραυλος τεθεί σε τροχιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου