Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

«Αντέχουν οι τράπεζες»: Επικοινωνιακό «μπαζούκα» από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής

 Σάββατο, 25η Μαρτίου, 2023

Με «ομοβροντία» επιχειρούν οι 27 να φρενάρουν την ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα, καθώς η πίεση μεταφέρθηκε από την Ελβετία στην Γερμανία, δοκιμάζοντας σκληρά την Ντόιτσε Μπανκ.

Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ανθεκτικός διότι έχει ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα, δηλώνουν οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε κοινή τους ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Τραπεζική Ενωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα».

Το ίδιο μήνυμα επί της ουσίας - εστιάζοντας σε διεθνείς αλλά και τοπικές αγορές - εκπέμπουν ταυτόχρονα ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σολτς: Μη φοβάστε για την Ντόιτσε Μπανκ

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την Ντόιτσε Μπανκ (Deutsche Bank), τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η μετοχή της οποίας σημείωσε σήμερα πτώση κατά 10%, διαβεβαιώνει την ίδια ώρα από τις Βρυξέλλες ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

«Η Ντόιτσε Μπανκ (Deutsche Bank) έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο. Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας για οτιδήποτε», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό», τονίζει, την ώρα που οι ανησυχίες για χρηματοπιστωτική κρίση παρέσυραν και πάλι σε χαμηλά επίπεδα στις αγορές.

BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 23: Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) and President of the European Union (EU) Commission Ursula von der Leyen (R) attend European Union Leaders Summit in Brussels, Belgium on March 23, 2023. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images)
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 23: Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) and President of the European Union (EU) Commission Ursula von der Leyen (R) attend European Union Leaders Summit in Brussels, Belgium on March 23, 2023. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images)
ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Λαγκάρντ: Ο τραπεζικός τομέας διαθέτει κεφάλαια και ρευστότητα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε και πάλι σήμερα για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης τους ηγέτες της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, δίνοντας τη δική της απάντηση στους φόβους για νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας», δήλωσε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Μητσοτάκης: Ισχυρές και θωρακισμένες οι ελληνικές τράπεζες

Ερωτηθείς πόσο σταθερό είναι το ευρωπαϊκό και κατ′ επέκταση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταιγίδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε την ίδια ώρα, ότι η ΕΚΤ έχει κάνει σοβαρή δουλειά για να εξασφαλίσει την σταθερότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές. Δεν απειλούνται από αυτή τη νευρικότητα στις αγορές», υπογράμμισε ενώ υπενθύμισε πως όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν στο 40% και σήμερα είναι κάτω απο το 10%. «Οι τράπεζες μας είναι ισχυρές και θωρακισμένες. Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορούσαν και άλλοι να πουν τέτοιο πράγμα αν επι των δικών τους ημερών τύχαινε αυτή η κρίση. Σήμερα άλλες τράπεζες φαίνεται να δοκιμάζονται. Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για την σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι το ισχυρό τραπεζικό σύστημα και η επενδυτική βαθμίδα (που προέβλεψε ότι θα βελτιωθεί εντός του 2023) θα μας επιτρέψει να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά επιτόκια δανεισμού.

Huffpostgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου