Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Παραίτηση διευθύντριας σχολείου για τον γυμνό Δαβίδ του Μικελάντζελο

ΤΑΛΑΧΑΣΙ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Διευθύντρια τσάρτερ σχολείου στη Φλόριδα αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αφού ένας γονέας παραπονέθηκε ότι μαθητές της έκτης Δημοτικού είχαν εκτεθεί σε πορνογραφία κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την τέχνη της Αναγέννησης που περιελάμβανε το γλυπτό του Μιχαήλ Αγγελου.

Η τοπική εφημερίδα «Tallahassee Democrat» ανέφερε ότι η διευθύντρια, Χόουπ Καρασκουίλα (Hope Carrasquilla), του Κλασικού Σχολείου Ταλαχάσι, παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα μετά από τελεσίγραφο του προέδρου της σχολικής επιτροπής.

Ενας γονέας παραπονέθηκε ότι το υλικό ήταν πορνογραφικό και δύο άλλοι γονείς είπαν ότι ήθελαν να ειδοποιηθούν για το μάθημα προτού δοθεί στα παιδιά τους, είπε η διευθύντρια. Η οδηγία περιελάμβανε επίσης τον πίνακα «Δημιουργία του Αδάμ» του Μικελάντζελο και τη «Γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι.

«Με λυπεί που ο χρόνος μου εδώ έπρεπε να τελειώσει με αυτόν τον τρόπο», είπε η Καρασκουίλα στην εφημερίδα.

Το γυμνό του αγάλματος «David» αποτελεί μέρος μιας αιώνιας συζήτησης σχετικά με την τέχνη που ξεπερνά τα όρια και τους κανόνες της λογοκρισίας. Στη δεκαετία του 1500, μεταλλικά φύλλα συκής κάλυπταν τα γεννητικά όργανα αγαλμάτων όπως ο Δαβίδ, όταν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έκρινε το γυμνό ως άσεμνο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον «Guardian», αν και δεν σχετίζεται άμεσα με τη νομοθεσία, η Καρασκουίλα πήρε την απόφασή της να παραιτηθεί καθώς ο ακροδεξιός κυβερνήτης της Φλόριδας, Ρον ντε Σάντις (Ron DeSantis) πιέζει να επεκτείνει έναν νόμο που απαγορεύει στα δημόσια σχολεία να διδάσκουν σεξουαλική αγωγή και ταυτότητα φύλου. Αυτός ο νόμος είναι μέρος ενός ευρύτερου συντηρητικού κινήματος που υποστηρίζει τα λεγόμενα δικαιώματα των γονέων, τα οποία σκοπεύουν να δώσουν στους γονείς περισσότερο λόγο στην εκπαίδευση των παιδιών τους, αλλά -σύμφωνα με τους επικριτές- είναι πραγματικά ένα πρόσχημα για την προώθηση μιας δεξιάς ιδεολογικής ατζέντας στα σχολεία.

Η διευθύντρια είπε στη «HuffPost» ότι το συνηθισμένο πρωτόκολλο του σχολείου είναι να ενημερώνει τους γονείς με επιστολή όταν οι μαθητές πρόκειται να δουν «εν δυνάμει αμφιλεγόμενα» κλασικά έργα τέχνης. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα μιας «σειράς λανθασμένων επικοινωνιών», η επιστολή δεν στάλθηκε στους γονείς των μαθητών της έκτης Δημοτικού πριν τους δείξουν το γλυπτό του Ντέιβιντ. Ενας γονέας «ένιωσε ότι το παιδί του δεν έπρεπε να δει αυτά τα κομμάτια» και περιέγραψε ότι ήταν «εντελώς αναστατωμένος», είπε η Καρασκουίλα στο ρεπορτάζ.

Το Tallahassee Classical School είναι συνδεδεμένο με το Hillsdale College, ένα ιδιωτικό συντηρητικό χριστιανικό ίδρυμα με έδρα το Μίσιγκαν. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, το σχολείο στοχεύει να «εκπαιδεύσει το μυαλό και να βελτιώσει τις καρδιές των νέων μέσω μιας πλούσιας σε περιεχόμενο κλασικής εκπαίδευσης στις φιλελεύθερες τέχνες και επιστήμες, με διδασκαλία στις αρχές του ηθικού χαρακτήρα και της αστικής αρετής».

Σε συνέντευξή του στο «Slate», ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Tallahassee Classical School, Μπάρνεϊ Μπίσοπ (Barney Bishop III), είπε ότι το θέμα δεν ήταν ότι η τέχνη της Αναγέννησης εμφανιζόταν στους μαθητές, αλλά μάλλον ότι οι γονείς δεν ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων.

Πηγές: «ΑΡ», «Guardian»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου