Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Wall Street: «Φόβισαν» τα μηνύματα της Fed

Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Ισχυρές απώλειες έφερε στη Wall Street η νέα αύξηση, μικρότερη

όμως αυτή τη φορά, επιτοκίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Wall Street: «Φόβισαν» τα μηνύματα της Fed

Ισχυρές απώλειες έφερε στη Wall Street η νέα αύξηση, μικρότερη όμως αυτή τη φορά, επιτοκίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την ώρα που αναγνώριζε, μάλιστα, ότι η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσε να επιβραδύνει την ήδη εύθραυστη οικονομία. Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών οδήγησαν την πτώση.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,45% στις 32.078 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,65% στις 3.936 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,60% στις 11.669 μονάδες.

Λίγο πριν την απόφαση της Fed, ο Dow κέρδιζε έως και 201,29 μονάδες, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq ενισχύονταν κατά 0,9% και 1,3%, αντίστοιχα, στα υψηλά της συνεδρίασης.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και έδωσε σήμα ότι μπορεί συνεχίσει τις αυξήσεις για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, λαμβάνοντας όμως υπόψη και τις πρόσφατες εξελίξεις. Πλέον το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε δολάρια διαμορφώνεται στο εύρος από 4,75% έως 5%.

Αυτό που προβλημάτισε όμως την αγορά είναι ότι ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell ανέφερε ότι «οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες φαίνεται να έχουν αυστηροποιηθεί». «Θα κοιτάξουμε να δούμε πόσο σοβαρό είναι αυτό και αν φαίνεται ότι θα διατηρηθεί. Και αν είναι, θα μπορούσε εύκολα να έχει σημαντική μακροοικονομική επίδραση και θα το συνυπολογίσουμε στις αποφάσεις μας για την πολιτική μας», εξήγησε.

Επίσης, ένα άλλο σημείο που θόλωσε την εικόνα είναι ότι η Fed προβλέπει μόνο μία ακόμη αύξηση επιτοκίου φέτος, όμως, ο πρόεδρος Powell δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο αγώνας για τον πληθωρισμό απέχει πολύ από το να τελειώσει. Οι αναλυτές ερμήνευσαν αυτή την αναντιστοιχία ότι δεν έχουν καλή εικόνα για το πόσο η τραπεζική κρίση θα επηρεάσει τη συνολική οικονομία. Έτσι, επέλεξαν αυτή τη διπλή προσέγγιση, να παρακολουθούν στενά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ταυτόχρονα να έχουν το νου τους και στη σταθερότητα των τιμών.

Τέλος με τις αυξήσεις;

Η Fed υπαινίχθηκε μια στροφή σήμερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με τον Mike Loewengart, επικεφαλής κατασκευής υποδειγμάτων χαρτοφυλακίου στη Morgan Stanley Global Investment. «Οι παρατηρητές της αγοράς θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν τη σημερινή αύξηση των επιτοκίων ως υποστήριξη για τη Fed που θεωρεί τα πρόσφατα προβλήματα των τραπεζών ως ιδιοσυγκρασιακά, κάτι που είναι καλό για όσους ανησυχούν για συστημικές ρωγμές στο σύστημα», δήλωσε.

«Περαιτέρω, η Fed άφησε να εννοηθεί ότι μια στροφή μπορεί να έρθει σύντομα, οπότε άλλο ένα καλό νέο για τους επενδυτές », πρόσθεσε. «Αλλά να έχετε κατά νου ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έρχονται σύντομα μειώσεις επιτοκίων και η Fed έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%. Έτσι, ακόμη και αν η Fed σταματήσει στις 10 αυξήσεις, η μεταβλητότητα είναι πιθανό να παραμείνει».

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου