Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Ερευνα: Λιγότεροι πιστοί στις λειτουργίες των εκκλησιών στις ΗΠΑ μετά την πανδημία

Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα «σταθερό ποσοστό» Αμερικανών συμμετείχε σε θρησκευτικές λειτουργίες με κάποιο τρόπο – εικονικά ή αυτοπροσώπως – κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αν και συμμετοχή με φυσική παρουσία είναι ελαφρώς χαμηλότερη από ό,τι πριν από το ξέσπασμα της Covid-19.

Αυτά είναι μεταξύ των βασικών ευρημάτων μιας ολοκληρωμένης έκθεσης που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από το Κέντρο Ερευνών Pew με τίτλο: «Πώς η πανδημία επηρέασε την προσέλευση στις θρησκευτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ». Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε 11.377 ενήλικες των ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο. Το περιθώριο λάθους της για το πλήρες δείγμα των ερωτηθέντων είναι συν ή πλην 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το ποσοστό των ενηλίκων στις ΗΠΑ που συνήθως παρακολουθούν θρησκευτικές λειτουργίες τουλάχιστον μία φορά το μήνα μειώθηκε από 33% το 2019, πριν από την επιδημία Covid-19, σε 30% το 2022. Περίπου 20% των Αμερικανών δηλώνουν ότι παρακολουθούν σήμερα με φυσική παρουσία λιγότερο συχνά από ό,τι πριν από την πανδημία.

Αλλά η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το ποσοστό των ενηλίκων των ΗΠΑ που συμμετέχουν σε θρησκευτικές υπηρεσίες με κάποιο τρόπο κάθε μήνα – αυτοπροσώπως, εικονικά ή και τα δύο – παρέμεινε σταθερό από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Στην ερώτηση αν παρακολουθούν τώρα θρησκευτικές λειτουργίες περισσότερο ή λιγότερο συχνά από ό,τι πριν από την Covid-19, περισσότεροι Αμερικανοί δηλώνουν ότι η συμμετοχή τους έχει μειωθεί.

Στο Σαν Φρανσίσκο, ο ιστορικός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Μαρίας αγωνίστηκε να παραμείνει ανοιχτός κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η καθολική εκκλησία 160 ετών, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ηλικιωμένους πιστούς και τους τουρίστες, έχασε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της μετά το κλείσιμο των ενοριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι τάξεις των τακτικών ενοριτών μειώθηκαν από 300 πριν από την Covid-19, σε περίπου 200 τώρα, δήλωσε ο αιδεσιμότατος John Ardis, ο οποίος αναγκάστηκε να απολύσει το μεγαλύτερο μέρος του λαϊκού προσωπικού και να κλείσει το νηπιαγωγείο της ενορίας.

«Περίπου το 40% των τακτικών ενοριτών μας επέλεξαν να μην επιστρέψουν», δήλωσε ο Ardis, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι ενορίτες είναι ηλικιωμένοι και όσοι επέστρεψαν εξακολουθούν να φορούν μάσκες στις λειτουργίες. Η πανδημία «ήταν ένα μεγάλο και συνεχές χτύπημα», είπε.

Ο Thomas Groome, καθηγητής θεολογίας και θρησκευτικής εκπαίδευσης στο Boston College, δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από τα ευρήματα της έρευνας.

«Υπάρχουν κάποια σημάδια ότι η προσέλευση επανέρχεται, αλλά μάλλον δεν θα επανέλθει ποτέ στο επίπεδο που ήταν πριν από την πανδημία», είπε.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι έμαθαν πώς να καλλιεργούν την πνευματική τους ζωή και την πίστη τους χωρίς απαραίτητα να πηγαίνουν στην τοπική τους εκκλησία κάθε Κυριακή», πρόσθεσε. ‘Ξέρω ότι κάποιοι από αυτούς πήγαιναν εκεί ουσιαστικά με το Zoom… Πολλοί διάβαζαν μόνοι τους τις γραφές ή συναντιόντουσαν με γείτονες ή ενώνονταν σε οικογενειακές ομάδες».

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, το 20% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πηγαίνει λιγότερο συχνά αυτοπροσώπως, ενώ το 7% δήλωσε ότι πηγαίνει πιο συχνά αυτοπροσώπως. Και το 15% δήλωσε ότι συμμετείχε στις λειτουργίες εικονικά πιο συχνά, ενώ το 5% δήλωσε ότι παρακολουθούσε τις λειτουργίες διαδικτυακά ή στην τηλεόραση λιγότερο συχνά.

Τουλάχιστον 100 ενορίτες πέθαναν από Covid-19 στην καθολική εκκλησία της Παναγίας των Θλίψεων, με πληθυσμό 17.000 πιστούς, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Ο αριθμός των ενοριτών που παρακολουθούσαν τις τακτικές λειτουργίες της μειώθηκε, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε και τώρα είναι στα ίδια ή και υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν από την πανδημία, δήλωσε ο αιδεσιμότατος Μανουέλ Ροντρίγκεζ, πάστορας της κυρίως λατινοαμερικάνικης κοινότητας.

«Αλλά αυτό δεν συμβαίνει, δυστυχώς, σε άλλες εκκλησίες όπου η προσέλευση πέφτει», είπε.

Η μεγαλύτερη μείωση της αυτοπρόσωπης προσέλευσης παρατηρήθηκε μεταξύ των Αφροαμερικανών προτεσταντών, σύμφωνα με την Pew. Από τον Νοέμβριο, διαπίστωσε ότι το 46% αυτών δήλωσε ότι παρακολουθεί θρησκευτικές λειτουργίες τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, από 61% το 2019.

Πηγή: «Associated Press», Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου