Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Το περιοδικό «Forbes» βλέπει «στρατιωτική ανασυγκρότηση» της Κύπρου

 Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Για στρατιωτική ανασυγκρότηση της Κύπρου κάνει λόγο το περιοδικό Forbes σε δημοσίευμα που υπογράφει ο Πολ Ίντον, στρατιωτικός αναλυτής με εξειδίκευση σε ζητήματα της Μέσης Ανατολής.

Υπό τον τίτλο «η Κύπρος σχεδιάζει μια νέα στρατιωτική ανασυγκρότηση», αιτιολογεί τη θέση του εστιάζοντας στο γεγονός ότι «ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δεσμευτεί να διαθέσει το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας για τις ένοπλες δυνάμεις», ενώ αναφέρεται και σε παράγοντες όπως η άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, αλλά και η συνεργασία με το Ισραήλ.

Μάλιστα, διατυπώνει την άποψη ότι η Κύπρος ίσως βρίσκεται στα πρόθυρα της πιο αξιοσημείωτης στρατιωτικής ανασυγκρότησης από τη δεκαετία του 1990.

Αναλύοντας την αναφορά του, σημειώνει ότι «στο δεύτερο μισό της συγκεκριμένης δεκαετίας, η Λευκωσία στράφηκε στη Ρωσία για στρατιωτικό εξοπλισμό από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν πλήρες εμπάργκο όπλων στο νησί το 1987 υπό το πρόσχημα μιας εξοπλιστικής κούρσας στην περιοχή. Αυτό το εμπάργκο τελικά ήρθη το 2022, κάτι που σημαίνει ότι η Κύπρος πιθανόν να αγοράσει δυτικό οπλισμό για να αντικαταστήσει το πεπαλαιωμένο ρωσικό οπλοστάσιο».

Και καταλήγει: «Η Λευκωσία πιθανόν να μεταφέρει το ρωσικό οπλοστάσιο στην Ουκρανία αν της εγγυηθούν επαρκείς και ταχείς αντικαταστάσεις. Κάνοντάς το αυτό θα επεδείκνυε την ορθότητα και τη σοβαρότητα της προ-δυτικής πολιτικής του Χριστοδουλίδη».

Στο δημοσίευμα που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική έκδοση του Forbes, παρατίθενται και τοποθετήσεις του Ελλαδίτη διεθνολόγου Γιώργου Τζογόπουλου. Ο τελευταίος μίλησε υπό την ιδιότητα του ανώτερου συνεργάτη ευρωπαϊκού ινστιτούτου (CIFE), επισημαίνοντας ότι η Κύπρος ήδη διέθετε πολύ περισσότερα για την άμυνα με βάση το ποσοστό του ΑΕΠ της, απ’ ό,τι οι πλείστες χώρες της ΕΕ.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου