Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Η Fed αυξάνει το βασικό επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της μονάδας παρά την αναταραχή στις τράπεζες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ επέκτεινε τον πολυετή αγώνα της κατά του υψηλού πληθωρισμού την Τετάρτη, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της μονάδας, παρά τις ανησυχίες ότι τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την αναταραχή που έχει παρέλθει στο τραπεζικό σύστημα.

«Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό», ανέφερε η Fed σε ανακοίνωσή της μετά τη λήξη της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής της.

Παράλληλα, η Fed προειδοποίησε ότι η χρηματοπιστωτική αναταραχή που προέρχεται από την κατάρρευση δύο μεγάλων τραπεζών είναι «πιθανό να οδηγήσει σε αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες» και «να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό».

Η κεντρική τράπεζα σηματοδότησε επίσης ότι πιθανότατα πλησιάζει το τέλος του σερί αυξήσεων των επιτοκίων της. Και σε μια σειρά τριμηνιαίων προβλέψεων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν ότι αναμένουν να αυξήσουν το βασικό τους επιτόκιο μόνο μία ακόμη φορά – από το νέο επίπεδο της Τετάρτης, περίπου 4,9% έως 5,1%, το ίδιο ανώτατο επίπεδο που είχαν προβλέψει τον Δεκέμβριο.

Παρόλα αυτά, στην τελευταία ανακοίνωσή της, η Fed συμπεριέλαβε ορισμένες διατυπώσεις που έδειξαν ότι ο αγώνας της για τον πληθωρισμό απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί. Είπε ότι οι προσλήψεις «αυξάνονται με υψηλό ρυθμό» και σημείωσε ότι «ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος.»

Πηγή: «Associated Press»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου