Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Με επιτυχία το 6ο Ηλειακό Αντάμωμα Ομογενών στην Αμαλιάδα

 Δευτέρα, 8/8/22

Την Παρασκευή, 5 Αυγούστου, 2022 όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στον Πολυχώρο του Δήμου Ήλιδας στη Λεωφόρο Πετραλιά. 

Δεκάδες ομογενείς από τις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α. έδωσαν το παρόν στο κάλεσμα του Δήμου για το καθιερωμένο αντάμωμα.  Ένα αντάμωμα που καθυστέρησε 3 χρόνια αφού λόγω του κορωναϊού και των πυρκαγιών του 2021 αναβλήθηκε.

Ο κεντρικός ομιλιτής κ. Βασίλειος Καυκάς & η παρουσιάστρια της βραδιάς κ. Γιώτα Αργυροπούλου 

Φέτος όμως συνεχίστηκε η παράδοση και συμμετείχαν πλήθος κόσμου, ομογενείς, συγγενείς ομογενών και παράγοντες του τόπου.

Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η δημοσιογράφος Γιώτα Αργυροπούλου η οποία έκανε εξαιρετική δουλειά.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Δήμαρχος Ήλιδας (Αμαλιάδας) Γιάννης Λυμπέρης και ακολούθησε ο αναπληρωτής δήμαρχος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. Ανδρέας Παπαδάκος ο οποίος είναι και πρόεδρος του Τμήματος ΑΧΕΠΑ Ηλείας Chapter #47. 


Η βράβευση του Δήμου Ήλιδος.  Από αριστερά ο κ. Κώστας Κουτρουμπής, ο δήμαρχος, ιατρός κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο κ. Βασίλειος Καυκάς, ο κ. Γιάννης Τζουανόπουλος και η κ. Γιώτα Αργυροπούλου

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την βουλευτή κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ν.Δ. και κ. Διονύσιο Καλαματιανό ΣΥΡΙΖΑ.  (Και οι δύο από την Ηλεία).

Παρέμβαση διά μέσου zoom έκαναν οι: Πρόεδροι των Ομοσπονδιών Φλώριδας και Παγκριτικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ.  Ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντώνης Παπαδόπουλος από την Νέα Υόρκη και ο βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης.

O Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Ανδρέας Παπαδάκος αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει γιά το Νοσοκομείο Αμαλιάδας να μείνει ανοικτό και για τις προσφορές του.  Ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλία δική του και χρηματική υποστήριξη έφερε στην Ελλάδα μηχανήματα για το νοσοκομείο Αμαλιάδας τα οποία εδώ και δύο χρόνια σκουριάζουν στο υπόγειο!!! Επίσης αναφέρθηκε για το νέο Chapter #47 της AHEPA.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον κεντρικό ομιλητή της βραδιάς κ. Βασίλειο Καυκά ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της ΑΧΕΠΑ με ντοκουμέντα και φωτογράφισε την οργάνωση με ωραίο τρόπο και το ρόλο που έπαιξε στην ομογένεια.

Η είσοδος στο κέντρο ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

Η ΑΧΕΠΑ είναι η μεγαλύτερη οργάνωση του Ελληνισμού εκτός Ελλάδος πέραν της Εκκλησίας.  Έξι από τους οκτώ ιδρυτές της ΑΧΕΠΑ είχαν καταγωγή από τον τόπο μας, την Ηλεία, και ήταν ο Nicholas D. Hotas από τα ΛΕΧΑΙΝΑ, Ηλείας, ο James Campbell και ο George Cambell από το ΚΑΚΟΤΑΡΙ, Ηλείας, ο Spiro J. Stamos, ο Harry Angelopoulos και ο John Angelopoulos από τη ΔΙΒΡΗ, Ηλείας, George A. Polos (που έχει αλλάξει το όνομά του από Νικολόπουλος) από τη ΔΙΒΡΗ, Ηλείας και James Vlass (έχει αλλάξει το όνομά του από Δημήτριος Βλασόπουλος.  Όλοι κατάγονται από την Πελοπόννησο εκτός από τον Βλας (Βλασόπουλο που προέρχεται από την Ιθάκη.

Αργότερα θα μπει στην οργάνωση και ένας άλλος Ηλείος που ζούσε στο Worcester, Massachusetts o Charles Davis Kotsilibas, επίσης από την Ηλεία, και ο δικηγόρος Peter Bell, επίσης από την Ηλεία, με καταγωγή από τα Τσίπιανα, Ηλείας, της γνωστής οικογένειας Μπελογιάννη συγγενής του Νίκου Μπελογιάννη.

Πρωταρχικός σκοπός της ΑΧΕΠΑ είναι να αμερικανοποιήσει και να ενσωματώσει τα μέλη του στην Αμερικάνικη κοινωνία.  Να κάνει Αμερικανούς πολίτες τους Έλληνες γιατί αντιλαμβάνονται ότι σαν Αμερικανοί πολίτες και με τη δύναμη της ψήφου μπορούν να έχουν δύναμη και να ακούγετε η φωνή τους στην Αμερικάνικη κοινωνία αλλά έτσι θα μπορούν να επηρεάσουν την Ουάσιγκτον και τους Αμερικάνους πολιτικούς για θέματα του Ελληνισμού και της Ελλάδας.

Αναφέρθηκε στις θυγατρικές οργανώσεις: Οι Θυγατέρες της Πηνελόπης για της γυναίκες, οι Υιοί του Περικλεούς για τους νέους, και οι Κόρες της Αθηνάς για τις κοπέλες.  Όπως επίσης ότι η ΑΧΕΠΑ πέρασε από διάφορα στάδια και διακυμάνσεις στην πορεία της και προκειμένου να αυτό-προστατευθεί περιβλήθηκε με ένα χιτώνα μυστικότητας όπου υπάρχουν και κάποια πράγματα από τον τεκτονισμό.

Η ΑΧΕΠΑ συνεχίζει το έργο της και φτιάχνει νέα Chapters στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου που το Ελληνικό στοιχείο είναι μεγάλο.  Έμαθα ότι έγινε και εδώ στην Αμαλιάδα Τμήμα της ΑΧΕΠΑ.  Σας συγχαίρω και σας εύχομαι κάθε επιτυχία. 

Βλέπουμε ότι έχοντας πετύχει προ πολλού τον στόχο της η ΑΧΕΠΑ, να αμερικανοποιήσει τα μέλη της, τώρα κάνει την αντίθετη προσπάθεια να τα ελληνοποιήσει και να αναπτύξει μια στενότερη σχέση με την Ελλάδα.

Η μεγαλύτερη οργάνωση του Ελληνισμού σήμερα με την συμβολή του HUD (Human Urban Development) έχει κοντά στα 5,000 διαμερίσματα στις ΗΠΑ που μπορούν να δίνουν στέγαση σε άπορους.

Πατριώτες και Πατριώτισσες, Φίλοι και Φίλες

Εκμεταλλευτείτε τις προοπτικές για το καλό της Ήλιδας, το καλό της Ηλείας, το καλό της Ελλάδας.

Σας προτρέπω, να μην είστε οι Monday morning quarterbacks (δηλαδή μην αναλύετε πως παίχτηκε ο αγώνας της προηγούμενης ημέρας την Δευτέρα το πρωί) αλλά ασχοληθείτε ενεργά.  Είναι πολύ εύκολο να κάνουμε κριτική από το καφενείο, την ταβέρνα, τον καναπέ μας.  Πρέπει να είμαστε καλά ενημερωμένοι για να κάνουμε κριτική και να εκφέρουμε γνώμη.

Πηγαίνοντας μερικά χρόνια πίσω στο Βαρθολομιό και την μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάστηκε για τον τόπο μας που δυστυχώς βάλτωσε από την αδιαφορία της εξουσίας.  Δεν είμαστε οι καουμπόηδες που ήρθαν να πάρουν το Ηλειακό Χωριό.  Ήρθαμε να δώσουμε, από τις εμπειρίες μας και χρήματα. 

Ενδιαφερθείτε ενεργά για το καλό του Ελληνισμού.  Χαλάμε χρήματα στο τόπο μας, ενισχύουμε το τόπο.  Ξέρετε ότι υπάρχουν ωραίες παραλίες στην Αμερική, στο San Diego, που επισκέπτομαι τακτικά, την Florida, την Savannah Georgia και το Tybee Island που επίσης επισκέπτομαι τακτικά.  Υπάρχουν παραδεισένιοι προορισμοί σε πολλά μέρη της Γης. 

Πριν αρχίσει η εκδήλωση ο κ. Βασίλειος Καυκάς με την κόρη του Κατερίνα που εργάζεται στο τμήμα Bone Marrow Transplant, N.P., στο Stamford, Hospital, California και μέλη της οικογένειας.

Όμως συναισθηματικοί λόγοι μας φέρνουν πίσω στην Ελλάδα, στην Ηλεία, στην Αμαλιάδα και την Κουρούτα, στο Σιμόπουλο...  Απλοποιήστε τις διαδικασίες για τους μετανάστες στο Δήμο, στην Εφορία, στις Υπηρεσίες.

Αγαπάμε αυτό το τόπο με τις όποιες διαφορές.  Για εμένα δεν έχει σημασία εάν είσαι από το τάδε μέρος, τον τάδε τόπο, εάν ανήκεις σε αυτό το κόμμα, σε αυτή ή την άλλη παράταξη, με αυτή ή την άλλη ομάδα.  Αυτά για εμάς που μένουμε χρόνια στο εξωτερικό, είναι πολυτέλεια. 

Ενδιαφερθείτε φίλοι και φίλες για την Ηλεία, είμαστε ένας από τους πλουσιότερους νομούς στην Ελλάδα αλλά πρέπει να είμαστε ψηλά στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητα.  Σας δίνετε η ευκαιρία με το παράρτημα της ΑΧΕΠΑ στην Αμαλιάδα.

Είναι στο χέρι μας φίλοι και φίλες, πατριώτες και πατριώτισσες να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, στο τόπο μας για την Ελλάδα, τον Ελληνισμό.

Πριν μερικές ημέρες στη Φλώριδα και στη Disney World εορτάστηκαν το 100 χρόνια της ΑΧΕΠΑ της οργάνωσης που οι ιδρυτές της είχαν ένα μεγάλο δίκαιο.  «Μπορείς να διεκδικήσεις τα δικαιώματα σου μόνο όταν είσαι ενεργός πολίτης.  Τι δύναμη στη δίνει η ψήφος.  Έτσι διεκδικούμε στην Αμερική τα συμφέροντα της Ελλάδας και του Ελληνισμού.»  Έτσι πλησιάζουμε τους Αμερικάνους πολιτικούς.  Γιατί έτσι θα μας δεχτούν. 

Φίλοι και Φίλες, Πρέπει να είμαστε παραγωγικοί και με εποικοδομητική συνεργασία να πάμε μπροστά για το καλό του Ελληνισμού, το καλό της Ελλάδας, το καλό του τόπου.  Καλή και ωραία η Ακρόπολη, η Αρχαία Ολυμπία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Ελληνική μας Ιστορία.  Αυτά τα έκαναν άλλοι.  Εμείς τι θα κάνουμε;

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι, Υγεία & Πρόοδο, Καλή Συνέχεια.   

Το ακροατήριο κρεμόταν από τα χείλη του σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του γιατί παρουσίασε το θέμα με καταγραμμένα ντοκουμέντα.

Στη συνέχεια έγινε η βράβευση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ «Φωνή της Ελλάδος» συγγραφέα και ηθοποιού Γιάννη Τζουανόπουλου, γνωστού από τις εκδηλώσεις για τους Μετανάστες στον Αγιάννη στα Μακρύσια και στο θέατρο Φλώκα.  Ο κ. Χρίστος Χριστοδουλόπουλος, πρώην Δήμαρχος και αρχηγός της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ήλιδας παρέδωσε την τιμιτική πλακέτα.

Ακολούθησε η βράβευση του κ. Βασίλη Καυκά για την προσφορά του στον Ελληνισμό.  Την τιμιτική πλακέτα παρέδωσε στον κ. Καυκά παρέδωσε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης. 

Τους βραβευθέντες προσφώνησε ο επίτιμος Πρόεδρος της Πανηλειακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ & Καναδά κ. Κώστας Κουτρουμπής από το Τορόντο. 

Ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Ελλάδας κ. Βαλσαμής έκλεισε τους χαιρετισμούς

Το πρόγραμμα έκλεισε καλλιτεχνικό πρόγραμμα επιμέλεια του κ. Γιάννη Τζουανόπουλου με τραγούδια της ξενητειάς.  Μεταξύ αυτών «Φεγγάρι μάγια μου κάνες και περπατώ στα ξένα… και άλλα.

Στους συμμετέχοντες διακρίναμε εκτός τους αναφερθέντες και οι:

Σωτήρης Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου Νέας Υόρκης με την σύζυγό του, το ζεύγος Νίκου και Δήμητρας Σινοπούλου με τον γιό τους από το Brooklyn της Νέας Υόρκης, ο κ. Βασίλης Πολυζωγόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος κ. Κράλλης, ο κ. Παναγιώτης Κ. Στασινόπουλος, αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμαρχος Πηνειού (Γαστούνης) κ. Ανδρέας Μαρίνος.  Τα τρία αδέλφια (Γεώργιος, Γιάννης και Γεράσιμος) του κ. Βασίλη Καυκά με τις οικογένειες τους, η κ. Σοφία Βαρουξή από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ…  Ομογενείς Ηλειακής καταγωγής από διάφορα κράτη, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και παράγοντες αλλά και απλοί άνθρωποι.

Ακολούθησε δείπνο στο εστιατόριο Συμπόσιο στην παραλία της Κουρούτας.

paneliakos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου