Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Γιατρός θυμάται τις τελευταίες στιγμής της Νταϊάνας

Τρίτη, 30 Αυγούστου, 2022

ΠΑΡΙΣΙ. Η γυναίκα ήταν χτυπημένη στο πάτωμα μιας τσακισμένης Mercedes, αναίσθητη και πάλευε να αναπνεύσει. Ο Γάλλος γιατρός δεν είχε ιδέα ποια ήταν και επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να τη σώσει.

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, ο Φρέντερικ Μαϊλιέ (Frederic Mailliez) εξακολουθεί να σημαδεύεται από αυτό που συνέβη στο τούνελ Άλμα στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου 1997 — και η συνειδητοποίηση ότι ήταν ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που είδε την πριγκίπισσα Νταϊάνα ζωντανή.

«Συνειδητοποιώ ότι το όνομά μου θα είναι πάντα συνδεδεμένο με αυτήν την τραγική νύχτα», είπε στο «Associated Press» ο Μαϊλιέ ο οποίος επέστρεφε στο σπίτι από ένα πάρτι όταν είδε το τροχαίο. «Νιώθω λίγο υπεύθυνος για τις τελευταίες της στιγμές».

Καθώς η Βρετανία και οι θαυμαστές της Νταϊάνας σε όλο τον κόσμο συμπληρώνουν ένα τέταρτο του αιώνα από τον θάνατό της, ο Μαϊλιέ αφηγήθηκε τον απόηχο του δυστυχήματος.

Εκείνο το βράδυ, ο ίδιος οδηγούσε στη σήραγγα όταν εντόπισε μια Mercedes που κάπνιζε σχεδόν να χωρίζεται στα δύο.

«Περπάτησα προς τα συντρίμμια. Ανοιξα την πόρτα και κοίταξα μέσα», είπε.

Τι είδε: «Τέσσερα άτομα, δύο από αυτά ήταν προφανώς νεκρά, χωρίς αντίδραση, χωρίς ανάσα και οι άλλοι δύο, στη δεξιά πλευρά, ζούσαν αλλά σε σοβαρή κατάσταση. Ο συνοδηγός ούρλιαζε, ανέπνεε. Μπορούσε να περιμένει λίγα λεπτά. Και η γυναίκα συνεπιβάτης, η νεαρή κυρία, ήταν γονατισμένη στο πάτωμα της Mercedes, είχε το κεφάλι της κάτω. Δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Χρειαζόταν γρήγορα βοήθεια».

Έτρεξε στο αυτοκίνητό του για να καλέσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και να αρπάξει μια αναπνευστική τσάντα.

«Ήταν αναίσθητη», είπε. «Χάρη στον αναπνευστικό μου σάκο (…) ανέκτησε λίγη περισσότερη ενέργεια, αλλά δεν μπορούσε να πει τίποτα».

Ο γιατρός έμαθε αργότερα τα νέα —μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο— ότι η γυναίκα ήταν η Νταϊάνα.

«Ξέρω ότι είναι εκπληκτικό, αλλά δεν αναγνώρισα την πριγκίπισσα Νταϊάνα», είπε. «Ήμουν στο αυτοκίνητο στο πίσω κάθισμα και βοηθούσα. Συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ όμορφη, αλλά η προσοχή μου ήταν τόσο συγκεντρωμένη στο τι έπρεπε να κάνω για να της σώσω τη ζωή, που δεν είχα χρόνο να σκεφτώ ποια ήταν αυτή η γυναίκα».

«Κάποιος πίσω μου μού είπε ότι τα θύματα μιλούσαν αγγλικά, οπότε άρχισα να μιλάω αγγλικά, λέγοντας ότι ήμουν γιατρός και κάλεσα το ασθενοφόρο», είπε. «Προσπάθησα να την παρηγορήσω».

Καθώς εργαζόταν, παρατήρησε το φλας των λαμπτήρων κάμερας, των παπαράτσι που είχαν συγκεντρωθεί για να καταγράψουν τη σκηνή. Μια βρετανική έρευνα βρήκε ότι ο σοφέρ της Νταϊάνας, ο Χένρι Πολ, ήταν μεθυσμένος και οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα για να ξεφύγει από τους φωτογράφους.

Ο Μαϊλιέ είπε ότι δεν είχε «καμία μομφή» για τις ενέργειες των φωτογράφων μετά τη συντριβή. «Δεν με εμπόδισαν να έχω πρόσβαση στα θύματα. … Δεν τους ζήτησα βοήθεια, αλλά δεν παρενέβησαν στη δουλειά μου».

Οι πυροσβέστες ήρθαν γρήγορα και η Νταϊάνα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Παρισιού, όπου πέθανε λίγες ώρες αργότερα. Πέθανε και ο σύντροφός της Ντόντι Φαγιέντ και ο οδηγός.

«Ήταν τεράστιο σοκ που έμαθα ότι ήταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ότι πέθανε», είπε ο Μαϊλιέ. Έπειτα άρχισε η αμφιβολία για τον εαυτό μου. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να τη σώσω; Εκανα σωστά τη δουλειά μου;» ρώτησε τον εαυτό του. «Το έλεγξα με τους καθηγητές μου της ιατρικής και με αστυνομικούς ανακριτές», είπε και συμφώνησαν ότι έκανε ό,τι μπορούσε.

Η επέτειος ξυπνά ξανά αυτές τις αναμνήσεις, αλλά επιστρέφουν επίσης «κάθε φορά που οδηγώ μέσα από το τούνελ της Άλμα», είπε.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου