Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Πάγος-ζόμπι της Γροιλανδίας αυξάνει σημαντικά τη στάθμη της θάλασσας

Τετάρτη, 31 Αυγούστου, 2022

ΝΟΥΟΥΚ. ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ. Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, καθώς βρήκε πως το ταχύ λιώσιμο στρώματος πάγου της Γροιλανδίας θα αυξήσει τελικά την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά τουλάχιστον 10,6 ίντσες (27 εκατοστά) – αριθμός υπερδιπλάσιος από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.

Αυτό οφείλεται σε κάτι που θα μπορούσε να ονομαστεί πάγος-ζόμπι. Πρόκειται για καταδικασμένο να λιώσει πάγο που, ενώ εξακολουθεί να είναι προσκολλημένος σε παχύτερες περιοχές πάγου, δεν αναπληρώνεται πλέον από τους μητρικούς παγετώνες λόγω περιορισμένης πτώσης χιονιού. Χωρίς αναπλήρωση, ο συγκεκριμένος πάγος λιώνει από την κλιματική αλλαγή και αναπόφευκτα θα αυξήσει τη στάθμη των θαλασσών, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Ουίλιαμ Κόλγκαν (William Colgan), παγετολόγος στο Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας.

«Είναι νεκρός πάγος. Απλώς θα λιώσει και θα εξαφανιστεί από τον παγετώνα», δήλωσε ο κ. Κόλγκαν. «Αυτός ο πάγος θα παραδοθεί στον ωκεανό».

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Τζέισον Μποξ (Jason Box), παγετωνολόγος στην έρευνα της Γροιλανδίας, ανέφερε για τον πάγο ότι «είναι σαν να βρίσκεται με το ένα πόδι στον τάφο».

Οι αναπόφευκτες δέκα ίντσες της μελέτης συνιστά υπερδιπλάσια άνοδο της στάθμης της θάλασσας από ό,τι περίμεναν προηγουμένως οι επιστήμονες από το λιώσιμο του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας. Η μελέτη του περιοδικού «Nature Climate Change» έδειξε ότι θα μπορούσε να φτάσει έως και τις 30 ίντσες (78 εκατοστά). Αντίθετα, η περσινή έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή προέβλεψε ένα εύρος από 2 έως 5 ίντσες (6 έως 13 εκατοστά) για πιθανή άνοδο της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας μέχρι το έτος 2100.

Σκάφος πλέει τη νύχτα δίπλα σε μεγάλα παγόβουνα στην ανατολική Γροιλανδία στις 15 Αυγούστου 2019. (AP Photo/Felipe Dana, Αρχείο)

Αυτό που έκαναν οι επιστήμονες κατά τη μελέτη ήταν να εξετάσουν τον πάγο σε ισορροπία. Σε τέλεια ισορροπία, η χιονόπτωση στα βουνά της Γροιλανδίας ρέει προς τα κάτω ανατροφοδοτώντας και πυκνώνοντας τα πλευρά των παγετώνων, εξισορροπώντας ό,τι λιώνει στις άκρες του. Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει λιγότερη αναπλήρωση και περισσότερη τήξη, δημιουργώντας ανισορροπία. Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν την αναλογία αυτού που προστίθεται με αυτό που χάνεται και υπολόγισαν ότι το 3,3% του συνολικού όγκου πάγου της Γροιλανδίας θα λιώσει ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στον Κόσμο με αποφάσεις για πιθανή μείωση της ρύπανσης από τον άνθρακα, είπε ο Κόλγκαν.

Ενας από τους συγγραφείς της μελέτης τόνισε ότι περισσότεροι από 120 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου είναι ήδη καταδικασμένοι να λιώσουν λόγω της αδυναμίας του θερμαινόμενου παγετώνα να αναπληρώσει τις άκρες του. Οταν αυτός ο πάγος λιώσει και γίνει νερό, εάν συγκεντρωνόταν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ήταν 37 πόδια (11 μέτρα) βάθος.

Τα στοιχεία είναι ένας παγκόσμιος μέσος όρος για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά σε ορισμένα μέρη πιο μακριά από τη Γροιλανδία η στάθμη θα αυξάνονταν περισσότερο, ενώ σε μέρη πιο κοντά, όπως η ανατολική ακτή των ΗΠΑ, λιγότερο. Αν και οι 10,6 ίντσες μπορεί να μην ακούγονται πολύ, αυτές ξεπερνούν και το ύψος των παλιρροιών ή των υδάτων από τις καταιγίδες, κάτι που θα τις κάνει ακόμη χειρότερες, επομένως αυτή η μεγάλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας «θα έχει τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις», δήλωσε η Ελιν Εντερλιν (Ellyn Enderlin), καθηγήτρια Γεωεπιστημών στο Boise State University, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Πρόκειται για μια πραγματικά μεγάλη απώλεια και θα έχει επιζήμια επίδραση στις ακτές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Χόλαντ (David Holland) του NYU που μόλις επέστρεψε από τη Γροιλανδία, αλλά δεν είναι μέρος της μελέτης.

Πηγή: «Associated Press»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου