Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Βρετανία: Ολοταχώς προς πληθωρισμό 18,6% – Ρεκόρ συρρίκνωσης 300 ετών για την οικονομία

 Τρίτη, 23 Αυγούστου, 2022

«Θα εισέλθει στη στρατόσφαιρα» ο πληθωρισμός, προειδοποιεί η Citigroup

Βρετανία: Ολοταχώς προς πληθωρισμό 18,6% – Ρεκόρ συρρίκνωσης 300 ετών για την οικονομία | tovima.gr

Ολοταχώς προς το 18,6% τον Ιανουάριο –το υψηλότερο σχεδόν 50 ετών- βαίνει ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό προβλέπει η Citigroup, σύμφωνα με την οποία η εκτίμηση αυτή απορρέει κυρίως από την εκτόξευση των χονδρικών τιμών του φυσικού αερίου.

Το δυσμενές τοπίο συμπληρώνει η ετήσια έκθεση αναθεώρησης που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, με την οποία αναθεωρείται προς τα πάνω η προηγούμενη εκτίμηση για το ποσοστό της συρρίκνωσης της οικονομίας της χώρας από το 9,3% στο 11%.

Ρεκόρ από το 1979

Πιο αναλυτικά, η Citigroup προέβλεψε ότι το ανώτατο όριο της λιανικής τιμής της ενέργειας θα ανέλθει στις 4.567 λίρες τον Ιανουάριο και θα φτάσει στις 5.816 λίρες τον Απρίλιο, έναντι του τρέχοντος ετήσιου επιπέδου των 1.971 λιρών. Εφόσον αυτό επαληθευτεί, ο πληθωρισμός «θα εισέλθει στη στρατόσφαιρα».

Όπως δήλωσε σχετικά στους FT ο επικεφαλής οικονομολόγος στη Citi για το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα ποσοστό πληθωρισμού πάνω από 18% θα ξεπεράσει ακόμα και εκείνο της δεύτερης πετρελαϊκής κρίσης του ΟΠΕΚ το 1979, όταν είχε φτάσει στο 17,8%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σαφώς ένας τέτοιος πληθωρισμός θα συμπίεζε περαιτέρω τα εισοδήματα των Βρετανών και θα ωθούσε εντονότερα την οικονομία της χώρας στο φάσμα της ύφεσης, από την άλλη, η κλιμάκωση προς ένα τέτοιο ποσοστό θα οδηγήσει την Τράπεζα της Αγγλίας σε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Η μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1709

Το δυσοίωνο τοπίο για τη βρετανική οικονομία συμπληρώνει η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, η οποία στην τελευταία της ετήσια αναθεώρηση, κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε διάστημα 300 ετών –από το μεγάλο παγετό του 1709- το 2020, τη χρονιά εμφάνισης της πανδημίας!

Αναθεωρεί, προς τα πάνω το ποσοστό συρρίκνωσης της οικονομίας στο 11%, έναντι του 9,3% που υπολόγιζε αρχικώς. Μάλιστα το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 21% -σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση- έναντι 19,4% αρχικής εκτίμησης.

Πηγή: ΟΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου