Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Υπό τον φόβο Ρωσίας και Κίνας οι ΗΠΑ ετοιμάζουν τον διορισμό πρέσβη για την Αρκτική

Κυριακή, 28 Αυγούστου, 2022

O ΓΓ του NATO μόλις την Παρασκευή προειδοποίησε για την απειλή από Μόσχα και Πεκίνο

Πρέσβη για την Αρκτική σχεδιάζουν να διορίσουν για πρώτη φορά οι ΗΠΑ εν μέσω της αυξημένης ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή. Η πληροφορία έρχεται μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ για την απειλή που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτλεί η Ρωσία στις περιοχές του Βορείου Πόλου. Ο Γενς Στολτενπεργκ εξέφρασε επίσης ανησυχία για ”επέκταση” των συμφερόντων της Κίνας στην Αρκτική.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ θα αναλάβει να προωθήσει την αμερικανική πολιτική ενώ θα συνεργαστεί με τα άλλα επτά κράτη της Αρκτικής -Καναδά, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ρωσία- καθώς και με αυτόχθονες ομάδες και άλλους ενδιαφερόμενους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ.

Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή είναι ”κρίσιμης στρατηγικής σημασίας” για τις ΗΠΑ και προτεραιότητα για τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται, σύμφωνα με το BBC να ανακοινώσει άμεσα το όνομα του πρέσβη ο διορισμός του οποίου πρέπει να λάβει έγκριση από την Γερουσία.

Η Λίζα Μουρκόβσκι, βουλευτής της Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ στην Αλάσκα χαιρέτισε τον διορισμό πρέσβη της Αρκτικής και είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν το μόνο έθνος της Αρκτικής χωρίς ειδική διπλωματική εκπροσώπηση σε επίπεδο πρέσβεων Ο νέος πρέσβης θα αντικαταστήσει την προηγούμενη θέση του Αρκτικού Συντονιστή στις ΗΠΑ, που κατείχε ο διπλωμάτης καριέρας Τζιμ Ντε Χαρτ.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η Ρωσία ενισχύει την παρουσία της κοντά στον Βόρειο Πόλο, ενώ η Κίνα κατασκευάζει ερευνητικούς σταθμούς στην Αρκτική.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ επισκεπτόμενος την Παρασκευή τις καναδικές περιοχές της Αρκτικής είπε ότι οι δυνατότητες της Ρωσίας στον Βορρά αποτελούν στρατηγική πρόκληση για την Συμμαχία.

Όπως τόνισε, οι προκλήσεις περιλαμβάνουν το άνοιγμα εκ νέου ”εκατοντάδων νέων και πρώην στρατιωτικών τοποθεσιών της Αρκτικής της Σοβιετικής εποχής” και τη χρήση από τη Ρωσία του Βορρά ”ως βάσης δοκιμής για τα πιο προηγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων”.

Εξέφρασε επίσης, σύμφωνα με το Reuters, την ανησυχία του για το έντονο ενδιαφέρον της Κίνας στην Αρκτική στους τομείς της ναυτιλία και της εξεύρεσης πόρων.

Όπως είπε, Πεκίνο και Μόσχα έχουν δεσμευτεί για την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Αρκτική και ”αυτό αποτελεί μέρος της εμβάθυνσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που αμφισβητεί τις αξίες και τα συμφέροντά μας”.

Πηγές:BBC, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου