Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Σφοδρή, προσωπική επίθεση κατά Μητσοτάκη από αρθρογράφο της «Νew Υork Τimes»

Τρίτη, 23 Αυγούστου, 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Επίθεση προσωπικά κατά του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρόσφατη υπόθεση των υποκλοπών, εξαπολύει έκτακτος αρθρογράφος της «Νew York Times» που έχει ως έδρα του την Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο αυτό, που τιτλοφορείται «The Rot at the Heart of Greece Is Now Clear for Everyone to See» (Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ξεκάθαρη για όλους) ο κ. Αλεξάντερ Κλαπ (Alexander Clapp) παραθέτει περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις για το όλο θέμα, με την ξεκάθαρα επικριτική του διάθεση να μην στηρίζεται σε γεγονότα.

Ο κ. Κλαπ ξεκινά το άρθρο του κάνοντας αναφορά στις προεκλογικές δεσμεύσεις του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ρήξη με το παρελθόν, εξάλειψη του νεποτισμού και εκρίζωση της διαφθοράς.

Στέκεται μάλιστα σε μια υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 2018 όταν απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο βιομηχάνων και επιχειρηματιών έλεγε «δεσμεύομαι ότι θα σχηματίσω μια κυβέρνηση με πραγματικά τους καλύτερους».

Τρία χρόνια μετά την εκλογή Μητσοτάκη ο κ. Κλαπ επισημαίνει ότι πολλοί ξένοι έχουν πειστεί για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα (σ.σ. γίνεται αναφορά σε επενδύσεις μεγάλων εταιρειών όπως η Microsoft, η Pfizer και η JP Morgan Chase) και πως το ενδιαφέρον τους αποδίδεται σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως «το βελτιωμένο πρόγραμμα βίζας που παρακινεί χιλιάδες ψηφιακούς νομάδες να μετεγκατασταθούν στην Αθήνα». Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια για τον ελληνικό τουρισμό.

Στη συνέχεια ωστόσο, ο αρθρογράφος σχολιάζει πως στην «Ελλάδα φουντώνει μια πιο σκοτεινή πραγματικότητα. Η διαφθορά και τα συμφέροντα που δεσμεύτηκε να εκριζώσει ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο εξακολουθούν να υφίστανται αλλά και από πολλές απόψεις, φαίνεται ότι έχουν πυκνώσει και βαθύνει».

«Το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν έχει μεταρρυθμιστεί, αλλά έχει λάβει μόνο μια αισθητική αναμόρφωση, ένα μάνατζμεντ βιτρίνας. Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα σκάνδαλο υποκλοπών αποκάλυψε με εντυπωσιακό τρόπο την υπάρχουσα σήψη. Το αποκαλούμενο ως το Γουότεργκεϊτ (Watergate) της Ελλάδας, αποκάλυψε σε τι βαθμό γίνονται παρακολουθήσεις κάτω από την γυαλιστερή επιφάνεια. Το ‘Greece 2.0’ που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης, όπως αποδεικνύεται, είναι ακριβώς το ίδιο».

Το άρθρο κάνει μια εκτενή αναφορά στην υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και εν συνεχεία παρουσιάζει το χρονικό της υπόθεσης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Για τον Κουκάκη γράφει ότι «τον Ιούλιο του περασμένου έτους, έλαβε ένα μήνυμα από άγνωστο αριθμό. ‘Θανάση, το ξέρεις αυτό;’ διάβασε το μήνυμα στα ελληνικά, ακολουθούμενο από έναν σύνδεσμο, στον οποίο έκανε κλικ. Προχώρησε στη μόλυνση του iPhone του με το Predator, ένα κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής που μετέφερε τα δεδομένα του σε μια μυστηριώδη εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, καταχωρημένη στην Κύπρο, που ονομάζεται Intellexa».

Και προσθέτει ο Κλαπ:

«Για δεκαετίες τώρα, οι υποκλοπές τηλεφώνων είναι χαρακτηριστικό του ελληνικού κράτους. Ομως, επί κ. Μητσοτάκη, η εθνική παρακολούθηση έχει επεκταθεί σε μια, εν πολλοίς, ανεξέλεγκτη γραφειοκρατία». Και συνεχίζει με «μία από τις πρώτες του πράξεις ως πρωθυπουργός», να θέσει τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες υπό τον άμεσο έλεγχο του γραφείου του και στη συνέχεια «να τοποθετήσει —μέσω τροποποίησης- ένα πρώην στέλεχος παγκόσμιας εταιρείας ασφαλείας ως διευθυντή της», κάνοντας αναφορά στον «συγκλονιστικό αριθμό των υποκλοπών που αυξάνεται σταθερά», πριν θέσει ορισμένα ερωτήματα, όπως: «Θα μπορούσαν οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, που ήδη διεξάγουν τεράστια εκστρατεία παρακολούθησης, να έχουν αναθέσει ακόμη πιο παρεμβατικές υποκλοπές σε μια σκιώδη ιδιωτική εταιρεία; Θα μπορούσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να βρίσκεται πίσω από το χακάρισμα;». Και απαντά: «Δεν ξέρουμε, αλλά μια ένδειξη έρχεται από το γραφείο του πρωθυπουργού», γράφοντας για τον διορισμό του «Γρηγόρη Δημητριάδη – πρώην διευθυντή της προεκλογικής του εκστρατείας και ανιψιό του» και τις αποκαλύψεις από «Ελληνες δημοσιογράφους σχετικά με τον ίδιο, με κυριότερο ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε οικονομικές συναλλαγές με κύκλο επιχειρηματιών που είχε συναλλαγές και με τον ιδιοκτήτη της Intellexa».

Το κομμάτι καταλήγει υπενθυμίζοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο τον Μάιο.

«Τον Μάιο, καθώς έσφιγγε ο κλοιός στο σκάνδαλο υποκλοπών, ο κ. Μητσοτάκης ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον για να εκφωνήσει μια ομιλία στο Κογκρέσο σχετικά με τη σημασία της υποστήριξης των δημοκρατικών αξιών και της καταπολέμησης της αυταρχικής συμπεριφοράς. Επί σαράντα λεπτά εξέθεσε την αναγκαιότητα για κοινωνική εμπιστοσύνη και ισχυρούς θεσμούς. «Οι αρχαίοι Ελληνες», είχε πει χειροκροτούμενος, «θεωρούσαν την αλαζονεία, τον εξτρεμισμό και την υπερβολή τις χειρότερες απειλές για τη δημοκρατία». «Το ερώτημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι: Γιατί δεν αισθάνεται το ίδιο;».

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου