Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

«Cronos-1»: Μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου ανακάλυψαν Eni και Total

Τρίτη, 23 Αυγούστου, 2022

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα.VIA ASSOCIATED PRESS

Σημαντική ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ ανακοίνωσαν οι εταιρείες Eni και Total.

Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι «έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης “Cronos-1″, εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V».

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. «Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf)».

.
.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

«Με την κοινοπραξία και το Υπουργείο Ενέργειας να επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, το “Tungsten Explorer” έχει μεταβεί πλέον στον στόχο “Zeus-1”, για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 6 προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω Τεμάχιο».

.
.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

O Κέβιν ΜακΛάχλαν, αντιπρόεδρος αρμόδιος για την εξερεύνηση στην TotalEnergies, έκανε λόγο για «επιτυχή εξερευνητική γεώτρηση». Από πλευράς της, σε δική της ανακοίνωση η Eni κάνει λόγο για μια «σημαντική ανακάλυψη αερίου στη γεώτρηση Cronos-1 στο Τεμάχιο 6, 160 χλμ από τις ακτές τις Κύπρου, σε βάθος 2.287 μέτρων».

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις, όπως σημειώνεται, υποδεικνύουν παρουσία 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (TCF) και θα ακολουθήσουν περαιτέρω έρευνες. Η γεώτρηση «Cronos-1» είναι η τέταρτη από την Eni Cyprus και η δεύτερη στο Τεμάχιο 6, μετά την ανακάλυψη στο Calypso-1 το 2018.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα, «ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου», όπως επισημαίνει, και ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του. Προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιεί και το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν», το οποίο ωστόσο φαινόταν να κινείται εκτός διαφιλονικούμενων υδάτων, παρά την πρόσφατη συνεχιζόμενη «εμπρηστική» ρητορική της Άγκυρας.

 HuffPostGr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου