Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία

 Δευτέρα, 22 Αυγούστου, 2022

ΒΟΝΝΗ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ. («ΑΡ»). Ο Μάρτιν Κοπφ (Martin Kopf) χρειάζεται φυσικό αέριο για να λειτουργήσει την εταιρεία της οικογένειάς του, την «Zinkpower GmbH», η οποία κατασκευάζει ανοξείδωτα εξαρτήματα για μηχανές στη δυτική Γερμανία.

Οι εγκαταστάσεις της «Zinkpower» έξω από τη Βόννη χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να διατηρεί 600 τόνους ψευδαργύρου αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (2,5 εκατομμύρια δολάρια) σε υγρή μορφή κάθε μέρα. Διαφορετικά, το μέταλλο θα σκληρύνει, καταστρέφοντας τη δεξαμενή όπου βυθίζονται τα ατσάλινα μέρη πριν καταλήξουν σε αναρτήσεις αυτοκινήτων, κτίρια, ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες.

Εξι μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι συνέπειές της αποτελούν τεράστια απειλή για την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων όπως η «Zinkpower», η οποία απασχολεί 2.800 άτομα. Το φυσικό αέριο δεν είναι απλώς πολύ πιο ακριβό, αλλά μπορεί να μην είναι καθόλου διαθέσιμο, αν η Ρωσία διακόψει εντελώς τις προμήθειες στην Ευρώπη ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις.

Η Γερμανία μπορεί να αναγκαστεί να επιβάλει δελτίο φυσικού αερίου που θα μπορούσε να παραλύσει βιομηχανίες από τη χαλυβουργία μέχρι τη φαρμακοβιομηχανία και τα εμπορικά κέντρα. «Αν πουν, σας κόβουμε το ρεύμα, όλος ο εξοπλισμός μου θα καταστραφεί», δήλωσε ο Κοπφ.

Κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και οικογένειες σε όλο τον κόσμο βιώνουν τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου μόλις δύο χρόνια μετά την πανδημία του κορωνοϊού που κατέστρεψε το παγκόσμιο εμπόριο. Ο πληθωρισμός είναι στα ύψη και η εκτόξευση του κόστους ενέργειας έχει ενισχύσει την προοπτική ενός κρύου, σκοτεινού χειμώνα. Η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

Ενας εργάτης μετακινεί μεταλλικά κομμάτια που γαλβανίζονται εν θερμώ στην εταιρεία γαλβανισμού «Zink power» στο Μέκενχαιμ της Γερμανίας, την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος θέτει σε κίνδυνο την Παγκόσμια Οικονομία. (AP Photo/Michael Probst)

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και οι ελλείψεις, που επιδεινώνονται από τη διακοπή της μεταφοράς λιπασμάτων και σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, οι οποίες σιγά σιγά επανέρχονται, θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκτεταμένη πείνα και αναταραχή στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Εξω από την πρωτεύουσα της Ουγκάντα, την Καμπάλα, η Ράσελ Γκαμίσα (Rachel Gamisha) δήλωσε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στη μακρινή Ουκρανία «χτύπησε» την επιχείρησή της, ένα παντοπωλείο. Το ένιωσε στην εκτίναξη των τιμών για είδη πρώτης ανάγκης, όπως η βενζίνη, που πωλείται προς 6,90 δολάρια το γαλόνι. Κάτι που κοστίζει 2.000 σελίνια (περίπου 16,70 δολάρια) αυτή την εβδομάδα μπορεί να κοστίζει 3.000 σελίνια (25 δολάρια) την επόμενη εβδομάδα.

«Πρέπει να αυτοπεριοριζόμαστε», είπε. «Πρέπει να αγοράζουμε λιγότερα, τα απαραίτητα».

Η Γκαμίσα έχει παρατηρήσει και κάτι άλλο – ένα φαινόμενο που ονομάζεται «συρρικνωμένος πληθωρισμός»: Μια τιμή μπορεί να μην αλλάζει, αλλά ένα ντόνατ που ζύγιζε κάποτε 45 γραμμάρια μπορεί τώρα να είναι μόνο 35 γραμμάρια. Το ψωμί που ζύγιζε 1 κιλό είναι τώρα 850 γραμμάρια.

Ο πόλεμος της Ρωσίας οδήγησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο μήνα να υποβαθμίσει τις προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομία για τέταρτη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ο οργανισμός αναμένει ανάπτυξη 3,2% φέτος, από το 4,9% που προέβλεπε τον Ιούλιο του 2021 και πολύ χαμηλότερα από το μεγάλο 6,1% πέρυσι.

«Ο κόσμος μπορεί σύντομα να ακροβατεί στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας ύφεσης, μόλις δύο χρόνια μετά την τελευταία», δήλωσε ο Πιέρ Ολιβιέ-Γκουρίσας (Pierre-Olivier Gourinchas), επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας έριξε 71 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως στη φτώχεια τους πρώτους τρεις μήνες του πολέμου. Οι χώρες των Βαλκανίων και της υποσαχάριας Αφρικής επλήγησαν περισσότερο. Έως και 181 εκατομμύρια άνθρωποι σε 41 χώρες θα μπορούσαν να υποστούν κρίση πείνας φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

E.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου