Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Χάος στο Ιράκ: Αιματηρές συγκρούσεις – Ενα βήμα πριν το πολιτικό αδιέξοδο

Τρίτη, 30 Αυγούστου, 2022

Τουλάχιστον 12 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή του και 270 τραυματίστηκαν στο χάος που προκλήθηκε στην Πράσινη Ζώνη.

Δώδεκα υποστηρικτές του σιίτη Μοκτάντα αλ Σαντρ σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μετά την ανακοίνωση του σιίτη ιερωμένου ότι «αποσύρεται οριστικά» από την πολιτική, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό από ιατρικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Περίπου 270 διαδηλωτές τραυματίστηκαν -ορισμένοι από σφαίρες, άλλοι επειδή εισέπνευσαν δακρυγόνα- στο χάος που προκλήθηκε στην Πράσινη Ζώνη, μια καλά φυλασσόμενη περιοχή της ιρακινής πρωτεύουσας όπου έχουν την έδρα τους οι ξένες πρεσβείες και πολλά υπουργεία.

«Αποφάσισα να μην εμπλέκομαι στις πολιτικές υποθέσεις. Ανακοινώνω λοιπόν τώρα την οριστική μου αποχώρηση», έγραψε ο σιίτης ιερωμένος στο Twitter, εν μέσω πλήρους πολιτικού αδιεξόδου στο Ιράκ, όπου διάφορες πολιτικές ομάδες αντιπαρατίθενται μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2021 για το όνομα του νέου πρωθυπουργού.

Αιματηρή διαμαρτυρία

Οι πιστοί στον Σαντρ κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του ηγέτη τους και συγκρούστηκαν με υποστηρικτές ομάδων που στηρίζονται από την Τεχεράνη.

Οι δύο πλευρές εκτόξευαν πέτρες οι μεν στους δε έξω από την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, μια πολύ καλά φρουρούμενη περιοχή όπου βρίσκονται πολλά υπουργεία και πρεσβείες, ενώ παράλληλα, ακούγονταν πυροβολισμοί σε όλη την κεντρική Βαγδάτη, σύμφωνα με δημοσιογράφους.

Οι υποστηρικτές του Μοκτάντα Σαντρ, εδώ και εβδομάδες έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο κοινοβούλιο, στην Πράσινη Ζώνη, ωστόσο μετά την ανακοίνωσή του εισέβαλαν στο Μέγαρο της Δημοκρατίας, όπου έχει την έδρα του το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ενώ εκείνοι τριγυρνούσαν στα γραφεία, κάθονταν στις πολυθρόνες, πηδούσαν στην πισίνα ή τραβούσαν φωτογραφίες, οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν, εκτοξεύοντας δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος στην είσοδο της Πράσινης Ζώνης, ανέφερε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Η ιρακινή στρατιωτική διοίκηση κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, ενώ η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε μια χώρα όπου το πολιτικό αδιέξοδο το οποίο προκλήθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2021 δείχνει να παίρνει νέα τροπή.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν «ανησυχητικές» τις πληροφορίες για την έκρηξη της βίας που μαίνεται στη Βαγδάτη και απευθύνουν έκκληση για «ηρεμία» και «διάλογο», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, αρμόδιος επικοινωνίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. 

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι ταραχές στο Ιράκ που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση του ισχυρού σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα Σαντρ ότι αποχωρεί από την πολιτική, προκαλούν ανησυχία και απηύθυνε έκκληση για κατευνασμό των πολιτικών προβλημάτων στη χώρα.

Ο Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον δεν βλέπει επί του παρόντος την ανάγκη για εκκένωση της πρεσβείας στο Ιράκ και απομάκρυνση του προσωπικού της.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου