Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Η…πιο δύσκολη απόφαση του κορυφαίου Ιεράρχη

 Δευτέρα, 29 Αυγούστου, 2022

Παραιτείται μετά από 41 χρόνια ποιμαντορίας

Την υποβολή της παραίτησής του από την θέση του Μητροπολίτη κοινοποίησε πρόσφατα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο ο ποιμενάρχης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά πως δεν διστάζει να πάρει γενναίες αποφάσεις, όταν αυτές καθοδηγούνται από το χρέος και τη λογική.

Για την τύχη της παραίτησής του που έχει ήδη στα χέρια του ο Αρχιεπίσκοπος θα αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της που θα γίνει έως τις 6 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την έναρξη της 166ης Συνοδικής περιόδου. Μετά από την έγκριση της παραίτησής του από τους 12 Μητροπολίτες που αποτελείται η Δ.Ι.Σ. θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες, ώστε να κηρυχτεί χηρεύουσα η Μητρόπολη, καθώς και άλλες τρεις μητροπόλεις (Δράμας, Γόρτυνος και Αιτωλοακαρνανίας). Στη συνέχεια θα σταλεί η απόφαση της Δ.Ι.Σ στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να εκδοθεί διάταγμα με το οποίο η παραίτησή του γίνεται αποδεκτή και θα κηρύξει την Μητρόπολη Ηλείας χηρεύουσα. Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Οκτώβριο θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Ιεραρχίας της Ελλάδος για θα εκλέξει τους νέους μητροπολίτες από τις υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί για κάθε μία.

Η διαδοχή

Η καθοριστική απόφαση για το ποιος θα τον διαδεχθεί ανήκει στην Ιεραρχία της Ελλάδος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φαίνεται πως για την επιλογή που έχει προτείνει ο Μητροπολίτης Ηλείας ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει αντίθετη άποψη.

Κλείνει 41 χρόνια

Μετά από 41χρόνια ποιμαντορικής διακονίας ο Σεπτός Ιεράρχης αποχωρεί από την ηγεσία της Τοπικής Εκκλησίας έχοντας διαγράψει μία ιδιαίτερα σημαντική πορεία με τεράστιο κοινωνικό έργο. Παράλληλα θεωρείται από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της ιεραρχίας, κατά γενική ομολογία, έχοντας συμβάλλει στην ορθότερη και εντός των κανόνων της πίστεως λειτουργία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ (κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας) γεννήθηκε στον Καρδαμά Ηλείας τον Φεβρουάριο του 1932 όπου ετελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Το 1946 εγγράφεται εις την Επτατάξιον Εκκλησιαστικήν Σχολήν Κορίνθου και το 1953 εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε τον Φεβρουάριο του 1958. Υπηρέτησε επί 30 μήνες εις τον Στρατό ξηράς και την Αεροπορία, ως έφεδρος Ανθυποσμηναγός Στις 8 Νοεμβρίου 1960 κείρεται μοναχός εις την Ι. Μονήν Παναγίας Σκαφιδιάς από τον Μητροπολίτην Ηλείας Γερμανό ο οποίος του δίνει το όνομα του Ομολογητού και Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως που και ο ίδιος έφερε. Την 20η Νοεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονείται Διάκονος εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Καρδαμά και την 6ην Δεκεμβρίου Πρεσβύτερος εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίου Νικολάου Πύργου υπό του Μητροπολίτου Ηλείας Γερμανού, χειροθετηθείς Αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε επ’ ολίγον ως Εφημέριος εις τις Ενορίες Βρανά – Βαρθολομιού και Σκουροχωρίου και τον Σεπτέμβριον του 1961 διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυξ και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοσυγκελλεύων, μη υπάρχοντος Πρωτοσυγκέλλου. Το Μάρτιο του 1979 διωρίσθη Α’ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την 1ην Οκτωβρίου 1981 εξελέγη Μητροπολίτης Ηλείας. Την 3η Οκτωβρίου του ίδιου έτους εχειροτονήθη Επίσκοπος εις τον Ι. Ναόν Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου ΣΕΡΑΦΕΙΜ και την 24η Οκτωβρίου ενθρονίσθηκε εις τον Ι. Ναόν Αγίου Νικολάου Πύργου.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου