Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Οι ροές μεταναστών από τα σύνορα, τεστάρουν τις αντοχές της Νέας Υόρκης

 Δευτέρα, 22 Αυγούστου, 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Τα τέσσερα γεμάτα λεωφορεία, με πινακίδες από το Τέξας, έφτασαν στο Μανχάταν την περασμένη Τετάρτη. Ενας-ένας οι επιβάτες βγήκαν σε μια άγνωστη πόλη, κάποιοι κουρασμένοι αλλά χαμογελαστοί, άλλοι απλώς κουρασμένοι. Ανδρες με σακίδια, γυναίκες με μωρά, παιδιά, αρκετοί ήταν ακόμη και ξυπόλητοι.

Ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης της πόλης, Μανουέλ Κάστρο, ήταν εκεί να τους καλωσορίσει. Εθελοντές τούς προσέφεραν τα απαραίτητα ενώ τους βοηθούσαν να συμπληρώσουν τα χαρτιά τους για να αποκτήσουν μια νέα ταυτότητα. Εκτός από μετανάστες χωρίς χαρτιά και αιτούντες άσυλο, οι νεοαφιχθέντες θα εντάσσονταν και στις τάξεις των άστεγων Νεοϋορκέζων.

Η εισροή μεταναστών στην πόλη τους τελευταίους μήνες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ξέφυγαν από την εγκληματικότητα και την αβεβαιότητα των χωρών της Κεντρικής και Νότια Αμερικής, έθεσε σε δοκιμασία τη φήμη της Νέας Υόρκης ως παγκόσμιο καταφύγιο.

Και οι ροές δεν φαίνονται να σταματούν. Εν μέρει υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Αμποτ, ο οποίος στέλνει το ένα λεωφορείο μετά το άλλο στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη για να πιέσει τους Δημοκρατικούς να αυστηροποιήσουν τη συνοριακή πολιτική των ΗΠΑ.

Η πόλη της Νέας Υόρκης τροφοδοτείται εδώ και πολλές δεκαετίες, σε μεγάλο βαθμό, από τον ιδρώτα και τον μόχθο των μεταναστών, αλλά η ικανότητά της να τους βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους ολοένα και περιορίζεται.

Η μεταφορά 129 μεταναστών στον τερματικό σταθμό λεωφορείων της Λιμενικής Αρχής την Τετάρτη ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών που έφτασαν στην πόλη σε μία ημέρα. Αλλά αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της ευρύτερης μετανάστευσης χιλιάδων ανθρώπων: Σύμφωνα με τον Δήμο, οι ξενώνες αστέγων φιλοξενούν σήμερα 4.900 αιτούντες άσυλο.

Οι μετανάστες είναι ο βασικός λόγος, λέει ο Δήμος, που οι ξενώνες για αστέγους έχουν αυξηθεί κατά 13% από τον Μάιο, σε 51.000. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από το πόσο αυτή η αύξηση οφείλεται στους μετανάστες και πόσο σε άλλους παράγοντες, όπως το τέλος του μορατόριουμ των εξώσεων και οι εποχιακές διακυμάνσεις. Αλλά όποιος κι αν είναι ο λόγος, η κατάσταση είναι τραγική.

Οι ξενώνες για οικογένειες αποτελούν περισσότερους από τους μισούς που διαθέτει η πόλη, και στις αρχές Ιουνίου, το ποσοστό κενών θέσεων, το οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να διατηρείται στο 3%, έπεσε κάτω από το 1%, σύμφωνα με την «Legal Aid Society», η οποία επιβλέπει τις συνθήκες στους ξενώνες. Την Πέμπτη, σύμφωνα με τον οργανισμό, το ποσοστό κενών δωματίων ήταν 0,18%, δηλαδή 19 διαθέσιμα δωμάτια σε ολόκληρο το σύστημα, το οποίο φιλοξενεί περισσότερες από 10.000 οικογένειες.

Η πρώτη αντίδραση της πόλης στην εισροή μεταναστών σημαδεύτηκε από εβδομάδες αδέξιων και λανθασμένων κινήσεων, που έρχονται σε μεγάλη αντίθεση με τα όσα είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος, Ερικ Ανταμς. Ορισμένες οικογένειες κοιμήθηκαν σε ένα γραφείο υποδοχής στο Μπρονξ, κατά παράβαση του νόμου. Κάποιες χωρίστηκαν λόγω γραφειοκρατικών λαθών. Και οι συνήγοροι είπαν ότι η πόλη συχνά δεν κατάφερνε ούτε να παράσχει βασικά αγαθά όπως φαγητό, πάνες και ιατρική φροντίδα.

Πριν από δύο εβδομάδες, όπως δήλωσαν εθελοντικές ομάδες βοήθειας μεταναστών, η ομάδα του κ. Ανταμς εισέβαλε σε ένα σημείο υποδοχής μεταναστών στο Πορτ Οθόριτι για μια φωτογραφία αρπάζοντας τρόφιμα από τα χέρια των εθελοντών, ώστε ο δήμαρχος να εμφανιστεί σε αυτή σαν να τα μοιράζει ο ίδιος.

Το γραφείο του δημάρχου αρνήθηκε ότι συνέβη κάτι τέτοιο και χαρακτήρισε τις περιγραφές των εθελοντών ως «ψευδείς, εξωφρενικές και ατεκμηρίωτες».

Για μεγάλο μέρος του καλοκαιριού, οι ομάδες βοήθειας δήλωσαν ότι έτρεχαν να βοηθήσουν τους μετανάστες που έμειναν εγκλωβισμένοι και μπερδεμένοι από την πόλη.

«Ξέρουμε τι μέγεθος παπούτσι φοράνε, ξέρουμε τις ιατρικές τους ανάγκες, ξέρουμε τις δικαστικές τους υποθέσεις, ξέρουμε πού είναι οι έλεγχοί τους από το ICE», δήλωσε ο Σέρχιο Τούπακ Ουζουρίν, εθελοντής του «NYC ICE Watch». «Η πόλη δεν ξέρει τίποτα από αυτά».

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, ο Δήμος κινείται με περισσότερο συντονισμό.

Τα κέντρα υποδοχής που στήνει τώρα το Γραφείο Μετανάστευσης του κ. Ανταμς μέσα στο Πορτ Οθόριτι για να παραλάβει τα λεωφορεία που στέλνει ο κ. Αμποτ έχουν προσφέρει την αναγκαία βοήθεια σε ανθρώπους που έφταναν στη Νέα Υόρκη χωρίς να έχουν ιδέα πού να πάνε ή τι να κάνουν.

Η πόλη έχει νοικιάσει 1.300 δωμάτια σε 13 ξενοδοχεία για οικογένειες μεταναστών. Επειδή αναμένει ότι η ροή των μεταναστών θα συνεχιστεί, έχει απευθύνει πρόσκληση για 5.000 ακόμη.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου