Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Η έλλειψη μικροτσίπ χτυπά και την κινητή τηλεφωνία

Κυριακή, 3 Οκτωβρίου, 2021

Αρκετοί κατασκευαστές αναφέρουν ότι έλαβαν μόνο το 80%

των ποσοτήτων σε εξαρτήματα που είχαν παραγγείλει κατά 

τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2021.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας ερευνών Counterpoint Research το σύνολο των συσκευών που πρόκειται να παραδοθούν στους μεταπωλητές το 2021 αναμένεται να αυξηθεί μόνο κατά 6%, φτάνοντας τα 1,41 δισ. τεμάχια. Σε προηγούμενη εκτίμησή της η Counterpoint προέβλεπε ανάπτυξη της τάξης του 9% φτάνοντας τα 1,45 δισεκατομμύρια τεμάχια.

Η βιομηχανία των smartphones υπολογιζόταν ότι θα είχε φέτος ισχυρή επάνοδο, μετά την πανδημία που χτύπησε σχεδόν κάθε μορφή οικονομικής δραστηριότητας το 2020. Ήδη από τα τέλη της περασμένης χρονιάς οι κατασκευαστές είχαν τοποθετήσει μεγάλες παραγγελίες εξαρτημάτων, ενώ κατά το α’ τρίμηνο του 2021 η ζήτηση εκ μέρους των καταναλωτών έδειχνε ενθαρρυντική.

Ωστόσο, η πορεία ήταν διαφορετική αφού αρκετοί κατασκευαστές αναφέρουν ότι έλαβαν μόνο το 80% των ποσοτήτων σε εξαρτήματα που είχαν παραγγείλει κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2021, ενώ η κατάσταση δείχνει να έχει επιδεινωθεί περαιτέρω κατά το γ’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με την Counterpart, κατασκευαστές smartphones αναφέρουν ότι τελικά έχουν λάβει μόνο το 70% των παραγγελιών σε εξαρτήματα. Η εταιρεία ερευνών εκτιμά ότι το 90% του τομέα παραγωγής smartphones έχει επηρεαστεί από αυτή την κατάσταση με αντίκτυπο στις προβλέψεις για το β’ εξάμηνο του έτους.

Ο τομέας των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων είχε καταφέρει να διαχειριστεί την κατάσταση με τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς που προέκυψε από το δ’ τρίμηνο του 2020 και έπειτα. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του καλού σχεδιασμού και του σωστού προγραμματισμού στις παραγγελίες σε συνδυασμό με τη συσσώρευση αποθέματος ορισμένων εξαρτημάτων, όπως Επεξεργαστών Εφαρμογών και αισθητήρων κάμερας που έχουν συνήθως πολύ υψηλότερη αξία.

Πλέον, οι ελλείψεις συνολικά συνεχίζονται ενώ παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια δουλεύουν σε πλήρεις ρυθμούς κατά τα τελευταία τρίμηνα, η βιομηχανία παραγωγής smartphones δείχνει να επηρεάζεται. Εξαρτήματα στα οποία κάποτε υπήρχε επάρκεια στις αποθήκες πλέον δεν είναι διαθέσιμα ενώ οι παραγγελίες νέων εξαρτημάτων δεν εκτελούνται στην ώρα τους.

Ειδικά στην περίπτωση των επεξεργαστών, ένα από τα πλέον σημαντικά στοιχεία της σύνθεσης ενός smartphone, η έλλειψη πυροδοτήθηκε από τα χαμηλά ποσοστά απόδοσης στις νεοσύστατες γραμμές παραγωγής. Αυτό το γεγονός φαίνεται να οδήγησε σε μία αλυσιδωτή αντίδραση που διαπέρασε όλη τη βιομηχανία.

O.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου