Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Τι σημαίνει το πρώτο ΕTF Bitcoin για τα crypto

 Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021


Ο στόχος μιας ολόκληρης δεκαετίας για την αγορά του Bitcoin υλοποιήθηκε εν μέρη, φέρνοτας πιο κοντά στο ευρύ κοινό το δημοφιλές κρυπτονόμισμα και ανοίγοντας το δρόμο για το πρώτο ETF που θα επενδύει απευθείας σε Bitcoin και στη συνέχεια σε άλλα κρυπτονομίσματα

H προηγούμενη εβδομάδα θα παραμείνει ως ορόσημο στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων, καθώς το πρώτο Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλιο σε συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του πλανήτη. Την πρεμιέρα στη Wall  του ProShares Bitcoin Strategy ETF ακολούθησε την Παρασκευή το Valkyrie Bitcoin Strategy ETF, ακόμα ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο, που θα διαπραγματεύεται στον Nasdaq.

Τα δύο αμοιβαία κεφάλαια επενδύουν σε συμβόλαια futures του bitcoin ή συμφωνίες για την αγορά ή πώληση κεφαλαίων αργότερα από την προσυμφωνημένη τιμή και όχι απευθείας στο ψηφιακό νόμισμα.  Τα νέα προϊόντα επιτρέπουν επιτρέπουν τις συναλλαγές μέσω επενδυτικών λογαριασμών, παρακάμπτοντας την ταλαιπωρία και τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων.

Aν και η αγορά κρυπτονομισμάτων είχε ως στόχο την εισαγωγή διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου που θα επενδύει απευθείας σε bitcoin ο ενθουσιασμός για το ΕTF ήταν μεγάλος.

Το ETF της ProShares Bitcoin Strategy κατέγραψε  μία από τις σημαντικότερες πρώτες χρηματιστηριακές ημέρες στην ιστορία των ETF, προσελκύοντας κεφάλαια ύψους 550 εκατ. δολαρίων . Συνολικά, περισσότερα από 1,01 δισ. δολάρια μετοχών άλλαξαν χέρια, σύμφωνα με τη Morningstar.

Επιπλέον, η τιμή του bitcoin εκτινάχθηκε περισσότερο από 4% την Τρίτη και ανήλθε στα 64.206,51 δολάρια, σύμφωνα με το Coin Metrics. Το κρυπτονόμισμα εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό των 66.900 δολαρίων την Τετάρτη, ξεπερνώντας το προηγούμενο ενδοημερήσιο ρεκόρ των 64.899 δολαρίων που σημείωσε στα μέσα Απριλίου.

«Η αρχική πρόθεση [του bitcoin], και σίγουρα παραμένει η πρόθεση πολλών, ήταν να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε την παραδοσιακή χρηματοδότηση», σημειώνει στο CNBC ο Mπεν Τζόνσον, διευθυντής παγκόσμιας έρευνας ETF για τη Morningstar.«Αντ ‘αυτού, η παραδοσιακή χρηματοδότηση έχει πιάσει το bitcoin, το έχει βάλει και το έχει μετατρέψει σε εργαλείο από το οποίο η Wall Street πρόκειται να βγάλει εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, δημιουργώντας όλο αυτό το νέο οικοσύστημα», προσθέτει.

Οι αργοί ρυθμοί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο νόμος του 1940

Οι προσπάθειες για την δημιορυγία και έγκριση του πρώτου αμερικάνικου ETF bitcoin κράτησαν σχεδόν μια δεκαετία. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) όμως άργησε να υιοθετήσει το κρυπτονόμισμα.Οι ανησυχίες της, που απορρέουν από το θεσμικό ρόλο της, αφορούσαν την έλλειψη ρυθμίσεων στην αγορά bitcoin καθώς και την πιθανότητα απάτης και χειραγώγησης .

Η στροφή όμως έγινε τον Αύγουστο, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γκάρι Γκένσλερ, δήλωσε ότι η SEC μπορεί να είναι πιο ανοιχτή σε ένα ETF με Futures bitcoin,  καθώς μπορεί να βασιστεί στο νόμο του 1940 για τις εταιρείες επενδύσεων, ο οποίος διέπει τα αμοιβαία κεφάλαια και μπορεί να προσφέρει «σημαντική προστασία των επενδυτών. Ακολούθησε μια πλημμύρα καταθέσεων  φακέλων στα γραφεία της SEC.

Με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων να επιβλέπει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin των ΗΠΑ και το «περιτύλιγμα» του ETF να εμπίπτει στη δικαιοδοσία της SEC, οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να προσφέρουν κάποια προστασία στους επενδυτές, δήλωσε ο Γκένσλερ στο «Squawk on the Street» του CNBC. Αλλά εξακολουθεί να είναι μια «άκρως κερδοσκοπική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων», προειδοποίησε.

Ενώ η SEC αναμένεται να εγκρίνει -με φειδώ- κι  άλλα ETF συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin, δεν είναι σαφές εάν και πότε θα δώσει πράσινο φως και σε ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο  που να επενδύει απευθείας στο νόμισμα.«Δεν νομίζω ότι η SEC βιάζεται πολύ να προχωρήσει και να επιτρέψει την άμεση επένδυση σε bitcoin από τα ETF σύντομα», λέει ο Johnson.

Καθώς  όλο και περισσότερα χρηματοοικονομικά προϊόντα που βασίζονται σε crypto έρχονται στην αγορά, οι επενδυτές μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουν μια ιλιγγιώδη σειρά επιλογών χαρτοφυλακίου.Το Bitcoin είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνοy, αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της αγοράς. Θα δούμε ETF με τοποθέτηση σε πολλά διαφορετικά κρυπτονομίσματα τα επόμενα χρόνια.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου