Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Απειλές Άγκυρας: Απάντηση αν η Κύπρος ξεκινήσει γεώτρηση

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Κατηγορίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου περί «βημάτων που αυξάνουν την ένταση» εκτόξευσε εκ νέου η Άγκυρα, απειλώντας ότι θα επέμβει σε οποιαδήποτε ενέργεια της Λευκωσίας για γεωτρήσεις

Κατηγορίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου περί «βημάτων που αυξάνουν την ένταση» εκτόξευσε εκ νέου η Άγκυρα, απειλώντας ότι θα επέμβει σε οποιαδήποτε ενέργεια της Λευκωσίας για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για προσπάθεια αποστολής ερευνητικών πλοίων στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Άγκυρα απαντά στις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν θα επιτρέψει παραβίαση των δικαιωμάτων που υποστηρίζει πως έχει.

Ο ίδιος απείλησε, δε, ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει να δίνει απαντήσεις» η αν η Κύπρος ξεκινήσει γεώτρηση.

Η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς:

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στη Μεσόγειο. Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: Απαιτείται τήρηση των αρχών καλής γειτονίας

Σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, είχε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, κατόπιν αιτήματος του κ. Ακάρ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι είναι χρήσιμη η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται βελτίωση του κλίματος και τήρηση των αρχών καλής γειτονίας.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο, που αποτελούν την αδιαμφισβήτητη εγγύηση για τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας στην περιοχή.

Τετ α τετ Κ. Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, τον ομόλογο του Σεντάντ Ονάλ είχε την ευκαιρία να συναντήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης στο περιθώριο της Συνόδου Libya Stability Initiative, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης.

Στη συνομιλία τους, η οποία κράτησε 20 λεπτά, έγινε ανασκόπηση της μέχρι τώρα προόδου της θετικής ατζέντας, ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δύο στην Αθήνα εντός Νοεμβρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ν. Δένδιας: Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα παρούσα στη Λιβύη

«Η  Ελλάδα σήμερα, παρά τις φιλότιμες, πρέπει να πω, προσπάθειες της Τουρκίας, επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της Υπουργικής Συνόδου «Libya Stabilization Initiative».

«Η Ελλάδα επιστρέφει σε αυτήν τη διαδικασία για να βοηθήσει, χωρίς την παραμικρή υστεροβουλία. Να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια κατάσταση, η οποία να βελτιώνει την καθημερινότητα του λιβυκού λαού, της λιβυκής κοινωνίας, την επιστροφή στην ομαλότητα» πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ από την Τρίπολη της Λιβύης.

Όπως εξήγησε, γι’ αυτό υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει απαραίτητες ενέργειες. «Πρώτον, τη διενέργεια εκλογών, ελεύθερων εκλογών και, δεύτερον, την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη. Υπάρχει μπροστά μας ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά σήμερα έγινε ένα βήμα» διευκρίνισε ο κ. Δένδιας.

Αντίδραση της Άγκυρας στην Κομισιόν

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα αντιδρά με έντονο τρόπο στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία για το 2021, ενώ στα ζητήματα που αφορούν την Αθήνα και τη Λευκωσία την απορρίπτει πλήρως.

Όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, «δίνει εκ νέου χώρο στις αντιφατικές και προκατειλημμένες ελληνικές – ελληνοκυπριακές θέσεις, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για ζητήματα που σχετίζονται με θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου και που δεν εμπίπτουν κυρίως στην αρμοδιότητα της Ε.Ε.».

Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες, η Άγκυρα αντέδρασε με σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην κοινή δήλωση Ελλάδας – Aιγύπτου – Κύπρου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου